Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

MS vo florbale: Slováci zabojujú o štvrťfinále proti Nórom

Ilustračná snímka Foto: TASR - Henrich Mišovič

V súboji o postup do štvrťfinále tak narazia v stredu o 15.00 h na tretí tím B-skupiny, ktorý vzíde z večerného duelu Nórsko - Lotyšsko (18.30).

Riga 6. decembra (TASR) - Slovenskí florbalisti prehrali vo svojom záverečnom vystúpení v C-skupine MS v Rige s Dánskom 2:5 a v tabuľke obsadili so štyrmi bodmi druhé miesto práve za severanmi. V súboji o postup do štvrťfinále tak narazia v stredu o 15.00 SEČ na tretí tím B-skupiny Nórsko.

Zverenci trénera Petra Koutného si v predstihu zaistili účasť v play off, keď zdolali Poliakov 6:4 a rozdrvili Austráliu 12:2. V priamom dueli o prvenstvo v skupine však neuspeli, o góly SR sa až za stavu 0:5 postarali v samom závere Juraj Matejka a Michal Dudovič. V drese súpera sa hetrikom zaskvel Stefan Hedorf. Za najlepšieho hráča na slovenskej strane vyhlásili Matejku.

SLOVENSKO - Dánsko 2:5 (0:0, 0:2, 2:3)
Góly: 57. Matejka, 60. Dudovič (Gál) - 21. Hedorf (Glad), 37. Skov Nielsen (Overgaard), 47. Eldholm (Dahl Jensen), 49. Hedorf (Kristensen), 52. Hedorf (Glad Pedersen). Rozhodovali: Andersson, Wissman (Švéd.), vylúčení: 1:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 457 divákov.

Zostava SR: Turek - Komačka, Szabo, Šefčík, Koščo, Síkorjak, Kročko, Bulko - Kubovič, Matejka, Heleš - Ujhelyi, Grlický, Čonka-Skyba - Dudovič, Řezanina, Gál - Joščák, Nehila


Slováci nastúpili proti Dánom s vedomím, že aj remíza im bude stačiť na prventvo v skupine. Od začiatku však čelili sústredenému výkonu súpera, ktorý im poskytol iba málo priestoru v ofenzíve. Najväčšiu slovenskú šancu mal v prvom dejstve Kubovič, ktorý trafil žŕdku. Koutného zverenci nezachytili úvod druhej tretiny, keď už v jej 20. sekunde inkasovali od Hedorfa. Slováci nevedeli dostatočne vykombinovať súpera, Dáni navyše hrali disciplinovane a sami podnikali nebezpečné brejky. V 37. minúte využili presilovku pri vylúčení Kuboviča, keď na 2:0 zvýšil Skov Nielsen. V tretej časti sa ešte prehĺbilo slovenské trápenie. V 47. min. brankár Turek ustál nájazd Dahla Jensena, no na dorážku osamoteného Eldholma už bol krátky. Všetky nádeje na úspech zmaril ďalšími dvoma gólmi Hedorf, ktorý tak skompletizoval hetrik. Slovenskú smolu v koncovke zdokumentoval Ujhelyi, ktorý zahodil dve veľké šance. Slovenský tím sa presadil až v samom závere, keď prehru zmiernili Matejka a v presilovke Dudovič.

Hlas po zápase:

Marek Onderko, asistent trénera SR: "Hrali sme celkom dobre, akurát naše góly prišli neskoro. Kľúčové bolo, že sme nepremieňali šance. Potrebovali sme skórovať skôr, ale jednoducho to neprišlo, a to nás zlomilo. Musíme hodiť prehru čím skôr za hlavu. Teraz sa musíme sústrediť na stredajší zápas proti Nórsku alebo Lotyšsku, ich vzájomný duel si pôjdeme večer pozrieť."

Marek Onderko, asistent trénera SR: "Hrali sme celkom dobre, akurát naše góly prišli neskoro. Kľúčové bolo, že sme nepremieňali šance. Potrebovali sme skórovať skôr, ale jednoducho to neprišlo, a to nás zlomilo. Musíme hodiť prehru čím skôr za hlavu. Teraz sa musíme sústrediť na stredajší zápas proti Nórsku alebo Lotyšsku, ich vzájomný duel si pôjdeme večer pozrieť."

Lukáš Řezanina, kapitán SR: "Dve tretiny sa mi celkom páčili, v tej tretej sme ale spravili hrúbky a nezvládli sme to. Keď bola naša lajna na ihrisku, dali nám dva góly z brejkov, čo nás zložilo. Keby som dal v presilovke gól, možno by ten zápas dopadol inak. Dáni dobre blokovali strely, je to ich typický štýl. Za stavu 4:0 si to už postrážili."

Martin Grlický, útočník SR: "Veľmi nás mrzí, že sme prehrali. Myslím si, že z hry sme mali oveľa viac ako Dáni. Tí pozorne bránili a blokovali naše strely. My sme nepremieňali naše šance a súper nám dával z brejkov góly. Musíme čo najskôr zabudnúť na tento zápas, vyčistiť si hlavy, dopriať si oddych a zrelaxovať."

Adrián Szabó, obranca SR: "Bol to ťažký zápas, pomerne vyrovnaný. Prvá tretina bola v pohode, v ďalšej sme začali robiť chyby, dostali sme päť gólov z piatich chýb a už to nešlo."

Tabuľka C-skupiny:

1. Dánsko 3 3 0 0 17:5 6*

2. SLOVENSKO 3 2 0 1 20:11 4*

3. Poľsko 2 0 0 2 6:10 0

4. Austrália 2 0 0 2 3:20 0