Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Šport

Toto sú súperky florbalistiek SR v základnej skupine MS

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Rozhodol o tom stredajší žreb v hoteli DoubleTree by Hilton.

Bratislava 8. marca (TASR) - Slovenské florbalové reprezentantky sa na tohtoročných majstrovstvách sveta v Bratislave (1.-9. decembra) stretnú v základnej C-skupine so Singapurom, Estónskom a Austráliou. Rozhodol o tom stredajší žreb v hoteli DoubleTree by Hilton.

Na svetovom šampionáte sa zúčastní 16 družstiev zo štyroch kontinentov, ktoré pred žrebom rozdelili do štyroch výkonnostných košov. Slovenky, deviate družstvo vo svetovom rebríčku, zaradili do tretieho koša spolu s Dánkami, Austrálčankami a Japonkami, takže bolo jasné, že sa predstavia v jednej z dvoch slabších výkonnostných skupín. Z C-skupiny a D-skupiny postúpia do play off dve najlepšie krajiny, kým z výkonnostne silnejších A a B-skupiny všetky štyri.

Slovenky neberú nič iné ako víťazstvo v základnej skupine. "Za najsilnejšie súperky považujem Estónky. Singapur je veľkou neznámou. Austrálčanky majú väčšinu hráčok držiacich hokejku napravo, keďže sa na florbal preorientovali z pozemného hokeja. Zloženie skupiny hovorí jasne v náš prospech, treba v nej vyhrať každý zápas a potom sa so šampionátom ďalej popasovať," povedala pre TASR slovenská reprezentantka Katarína Klapitová.

"Naším cieľom je vyhrať v skupine každý duel, na súperov sa veľmi nepozeráme," pridala sa jej spoluhráčka z národného tímu Romana Janegová. Prípadný triumf v 1. kole play off by Slovenkám zabezpečil účasť vo štvrťfinále, ktoré majú isté tímy na prvých dvoch miestach v skupinách A a B. "Singapur je spomedzi trojice súperov najmenej známy, pôjdeme sa pozrieť, ako to tam chodí. Je však jedno, koho sme dostali. Nám nezostáva nič iné, ako skupinu vyhrať," vyslovil sa reprezentačný tréner Čech Michal Jedlička. Slovenské družstvo bude patriť medzi najmladšie spomedzi účastníkov MS, podľa reprezentačného kouča však vek nebude hrať žiadnu rolu: "Florbal je šport pre mladé hráčky. Verím, že to bude naša výhoda. Dievčatá sú mladé, neskazené, ešte bez zranení. Vek nie je podstatný, dôležité je, koľko tomu obetujeme a koľko tomu dáme."

Slovenské reprezentantky veria, že domáce prostredie bude pre ne výhodou a pomôže im k dosiahnutiu vytýčených cieľov. "Hrať pred domácim publikom je veľká výzva pre každú hráčku. Verím, že to bude ďalšia sila, ktorá nás poženie k víťazstvám. Chceme využiť domcu pôdu, aby sme konečne vybojovali medailu na MS. Urobíme pre to všetko," nechala sa počuť Janegová. Slovenky štartovali dosiaľ na troch svetových šampionátoch, na ktorých postupne dosiahli 12., 9. a 8. miesto. "Verím, že sme sa poučili z minulých MS. V tíme vládne športový duch, to je veľká sila, ktorou môžeme preraziť," tvrdí Janegová.

Tréner Jedlička už zažil atmosféru domáceho šampionátu v Brne a Ostrave, kde viedol český národný tím. "Diváci boli skvelí, pre dievčatá to bol neskutočný zážitok. Verím, že v Bratislave to bude so slovenským družstvom podobné. Budeme mať motiváciu, pre hráčky to bude vrchol ich kariéry. Verím, že k príprave pristúpia veľmi zodpovedne," vyslovil sa Jedlička, ktorý netají vysoké ambície: "Hrať o medaily. Jednoznačne si iný cieľ klásť nemôžeme. Vieme o kvalitách súperov, je tam určite šanca hrať o medaily, urobíme pre to maximum."

Šampionát bude veľkou výzvou aj pre organizátorov. "Je to pre nás zároveň taká odmena a aj historický míľnik," zdôraznil prezident Slovenského zväzu florbalu (SZFB) Daniel Granec. "Po MS 2008, ktoré sa konali v Česku, sa začal florbal u našich západných susedov výrazne rozvíjať, takže verím, že aj u nás príde po šampionáte ešte k väčšiemu boomu. Organizovali sme už juniorské MS, teraz pripravujeme podmienky pre ženské družstvo na seniorských MS. Verím, že pod novým trénerom sa na ne veľmi dobre pripravíme. Čaká nás veľa práce, ale myslím si, že má zmysel, že florbal ešte viac zviditeľníme, lebo dosiaľ nás médiá brali s rezervou. Myslím si, že majstrovstvá sveta na domácej pôde by mohli byť pre slovenský florbal veľkým skokom dopredu."

Decembrové majstrovstvá sveta budú hostiť 10-tisícový Zimný štadión Ondreja Nepelu a Hant aréna, ktoré sú od seba vzdialené iba niekoľko stoviek metrov. "Bratislava je dobrá lokalita pre konanie MS, lebo je tu všetko blízko - oba štadióny, tréningové haly a aj hotely. Je to pre nás výhodné z logistického hľadiska. Počítame s tým, že v halách bude plno. Veď na MS v Tampere bola televízna sledovanosť našich zápasov obrovská, približovala sa sledovanosti v ľadovom hokeji," pripomenul Granec.

Na stredajšom slávnostnom žrebe sa zúčastnil aj prezident Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF) Tomas Eriksson, ako i viceprezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Zdenko Kríž. "Slovenský olympijský výbor preberá patronát nad týmto podujatím, ktoré považuje za jedno z najdôležitejších podujatí v roku 2017. Tento šport sa na Slovensku veľmi rýchlo vyvíja, narastá jeho členská základňa, takže prajem organizátorom, aby šampionát dopadol úspešne," uviedol Kríž.

Rozdelenie krajín pred žrebom MS 2017 žien v Bratislave:

1. kôš: Švédsko (poradie vo svet. rebríčku: 1.), Fínsko (2.), Švajčiarsko (3.), Česko (4.)
2. kôš: Lotyšsko (5.), Nemecko (6.), Poľsko (7.), Nórsko (8.)
3. kôš: SLOVENSKO (9.), Dánsko (10.), Austrália (12.), Japonsko (13.)
4. kôš: USA (17.), Singapur (18.), Estónsko (20.), Thajsko (29.)

Zloženie základných skupín MS 2017:

A-skupina: Nórsko, Lotyšsko, Fínsko, Česko
B-skupina: Poľsko, Nemecko, Švédsko, Švajčiarsko
C-skupina: Singapur, Estónsko, Austrália, SLOVENSKO
D-skupina: USA, Thajsko, Japonsko, Dánsko