Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Footgolfista Tomáš KIKUŠ: Mať J. Kozáka v tíme, tak sme majstri Európy

Slovenský reprezentant vo footgolfe Tomáš Kikuš v TABLET.TV. Foto: Teraz.sk

Footgolfisti SR sa z ME v Anglicku vrátili s bronzom. Aj o tom, čo ich delilo od ešte lepšieho umiestnenia, sme sa v TABLET.TV rozprávali s reprezentantom Tomášom Kikušom.

Bratislava 13. októbra (Teraz.sk) – Reprezentanti SR vo footgolfe sa pred pár dňami postarali v anglickom Oxforde o historický úspech. Na II. majstrovstvách Európy sa im podarilo získať bronzové medaily, čím napodobnili úspech súčasného trénera futbalistov Slovana Bratislava Ján Kozáka ml. z MS 2016 v Argentíne. O ich spanilej jazde za vytúženým cenným kovom sme sa v televíznom štúdiu TABLET.TV zhovárali s jedným z lídrov slovenskej družiny, a zároveň jedným z prvých hráčov footgolfu pod Tatrami Tomášom Kikušom.

Slovenskí footgolfisti prešli základnou skupinou ako nôž maslom, po výhrach nad Luxemburskom (6:0), Nórskom (5:1) a Maďarskom (3,5:2,5) postúpili do štvrťfinále z prvého miesta. „Zloženie skupiny nám navrávalo, že máme na to, aby sme išli na turnaji ďalej. Vedeli sme, že Luxembursko je footgolfový trpaslík, ale nič viac. To isté v podstate platilo o Nóroch, no tých na šampionáte posilnili hráči futbalgolfu, ktorý je v tejto severskej krajine rozvinutý omnoho viac. Tým pádom stál proti nám celkom statný súper, s ktorým sme mali zo začiatku problémy, ale napokon sme ho viac-menej presvedčivo zdolali. A Maďari? Súboje s nimi sú vždy poriadne vybičované, no tentoraz sme si vedenie s prehľadom udržiavali počas celého priebehu a napokon sme aj o bod zvíťazili,“ rozhovoril sa Tomáš Kikuš, ktorý následne so spoluhráčmi zdolali v štvrťfinálovom stretnutí aj favorizované Taliansko (4:2), vďaka čomu postúpili do semifinále.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S TOMÁŠOM KIKUŠOM:



Partia spod Tatier mala na dosah aj finále, no dramatický semifinálový duel rozhodol v záverečnom rozstrele ich súper z Francúzska vo svoj prospech. „Začiatok sme mali úžasný, súpera sme očividne privádzali do zúfalstva. Zápas sa však lámal až oveľa neskôr, pričom Francúzom sa najmä vďaka famóznemu Balestrovi podarilo v samom závere vyrovnať. O osude duelu musel napokon rozhodnúť až rozstrel, v ktorom opäť skvelý Balestra potvrdil svoje obrovské kvality a zariadil postup jeho tímu do finále. Bolo to pre nás veľké sklamanie a musím priznať, že padla aj nejaká tá slzička,“ pokračoval Kikuš v mene slovenskej reprezentácie, ktorá si napravila chuť následným triumfom v zápase o bronz proti Holandsku. „Oslavy stáli za to, rovnako ako triezvenie na druhý deň,“ dodal s úsmevom.

Chýba konkurencia


Pre slovenský footgolf nešlo o prvú medailu z vrcholných podujatí, keďže v januári 2016 sa zo zisku individuálneho bronzu tešil Ján Kozák ml. na svetovom šampionáte v Argentíne. „Nerád by som sa púšťal do porovnávania týchto medailí. Janovo tretie miesto na MS, kde zároveň skončil aj ako najlepší hráč z Európy, je niečo výnimočné. V jeho prípade totiž išlo o individuálnu súťaž 350 jednotlivcov, kým my sme v Anglicku uspeli v tímovej súťaži v konkurencii pätnásť družstiev. Čiže ten Kozákov argentínsky úspech je cennejší, rozhodne by som ho neradil na rovnakú úroveň s tým našim spred niekoľkých dní,“ zamyslel sa Tomáš Kikuš a na otázku, či by v zostave so súčasným trénerom futbalistov Slovana Bratislava obstáli na európskom šampionáte ešte lepšie, pohotovo odpovedal: „Určite áno, to by sme brali zlato.“



Footgolf je na Slovensku stále v plienkach. Mohol by ho spopularizovať práve nedávny úspech na európskom šampionáte? „Bol by som rád, ak by záujem o tento šport stúpol. Verejnosť u nás vie o footgolfe stále veľmi málo, záujem je stále minimálny, a tým pádom nám chýba aj zdravá konkurencia. Čiže, mojim veľkým želaním je, aby sa tento šport pod Tatrami čo najviac spopularizoval a rady footgolfistov sa čo najviac rozšírili,“ uzavrel Tomáš Kikuš s tým, že v súčasnosti je na Slovensku oficiálne zaregistrovaných len niečo cez stovku hráčov.