Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

FORTUNA LIGA: Trenčín vyhral v Senici, Slovan deklasoval Prešov

Na snímke s loptou kapitán AS Trenčín Peter Kleščík počas zápasu 1. kola futbalovej Fortuna ligy medzi FK Senica a AS Trenčín. Senica, 23. júla 2017 Foto: TASR/Martin Palkovič

Najvýraznejšie víťazstvo spomedzi zápasov 1. kola Fortuna ligy 2017/2018 dosiahol bratislavský Slovan, ktorý v Poprade vyhral nad Prešovom vysoko 5:1.


Senica 23. júla (TASR) - Záhoráci v pozmenenej mladej zostave nastúpili proti technicky vyspelému Trenčínu. Počas celého polčasu mali jasne hru pod kontrolou Trenčania. Seničania sa len bránili a snažili sa o sporadické protiútoky. Vo 4. minúte nepríjemne pálil Beridze tesne nad. Úvodný gól na seba nenechal dlho čakať, Gong vypichol loptu Otrísalovi a brankárovi Plachovi strelil, aj za pomoci ľavej žrde, úvodný gól.

O dve minúty bol v ďalšej gólovke Paur, ktorý dostal loptu za obranu, obišiel brankára Placha, loptu smerujúcu do brány vykopol stopér Podhorín. V 28. minúte nepríjemne tvrdo pálil zvnútra 16-ky Gong, tentoraz bol brankár Plach pripravený. V 33. minúte strieľal Ubbink z priameho kopu z uhla, lopta obtrela brvno Plachovej brány. Seničania sa dostali prvýkrát k ohrozeniu trenčianskej bránky v 34. minúte, na konci akcie bol Martišiak, ktorého strela však veľa problémov Chovanovi nenarobila.

Hneď na začiatku druhého polčasu dali Trenčania druhý gól, keď si nabehol Paur a hlavou skóroval. Druhé dejstvo sa po tomto góle len dohrávalo. Záhorací mohli viackrát využiť zaváhania trenčianskej obrany. V 58. minúte sa predral cez stopérov striedajúci Kosorín, mieril tesne vedľa pravej žrde. Stretnutie sa odohrávalo prevažne medzi 16-kami, pričom chýbalo častejšie zakončenie. V závere v 88. minúte mohol zvýšiť striedajúci Kvocera, keď v protiútoku zakončoval spoza 16-ky, domáci gólman Plach loptu vyškriabal na rohový kop. V samom závere sa Seničanom podarilo streliť čestný úspech, keď Kováč krásnou strelou z rohu 16-ky vynietol ľavú šibenicu Chovanovej brány. Rozdiel v zápese medzi oboma družstvami bol značný. Mladí Záhoráci sa snažili bojovnosťou sťažiť súperovi zápas, no Trenčania ho pohodlne doviedli do víťazného konca.

Fortuna liga - 1. kolo:
FK Senica - AS Trenčín 1:2 (0:1)

Góly: 90. Kováč - 14. Gong, 47. Paur. Rozhodovali: Smolák - Weiss, Jenčura, ŽK: Kováč - Paur, 1213 divákov.

Zostavy a striedania:

Senica: Plach – Medveděv, Ranko, Podhorín, Otrísal - Richtárech - Martišiak (69. Červeňák), Rigo, Romulo (55. Krč), Kováč – Smékal (46. M. Kosorín)

Trenčín: Chovan – Šulek, Kleščík, Skovajsa, Julien - El Mahdioui - Gong, Paur, Ubbink (60. Mance), Beridze (46. Zubairu) - Čatakovič (78. Kvocera)


Povedali po zápase
Ivan Vrabec, tréner Senice:
„My sme sa pripravovali na zápas v rámci možností. Niektorých hráčov som ešte ani nevidel hrať. Prišli až v sobotu na prvý tréning, takže to bolo pre nás ťažšie. Začiatok do gólu nebol zlý, plnili sme taktické pokyny. Ak by nepadol tak skoro gól, bol by ten priebeh trochu iný. Ale treba povedať, že kvalita Trenčína je momentálne niekde inde ako sme my. Súperovi sme dali veľa priestoru, vytvoril si dostatok šancí. V druhom polčase sme dostali rýchly gól. Slúži chlapcom ku cti, že zápas nezabalili a bojovali do poslednej minúty.“

Martin Ševela, tréner Trenčína:
„Som spokojný, že si domov vezieme zo Senice tri body. Do zápasu sme išli s tým, že chceme streliť čo najskôr gól, čo sa nám už po štvrťhodine podarilo. Bolo to dôležité, lebo sme vedeli, že súper bude hrať predovšetkým zo zabezpečenej obrany na rýchle protiútoky. Potrebovali sme byť trpezliví. Myslím si, že prvý polčas si súper nevypracoval vážnejšiu šancu. Aj v druhom polčase sme chceli diktovať tempo hry. Vyšla nám štandardná situácia na začiatku polčasu, čo bolo dôležité. Chceli sme streliť rozhodujúci tretí gól, čo sa nám nepodarilo a od 80. minúty to bol z našej strany mierny chaos a Senici sme v závere ponúkli tri šance.“

1. FC Tatran Prešov - ŠK Slovan Bratislava 1:5

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava vstúpili do nového ročníka Fortuna ligy 2017/2018 jasným víťazstvom 5:1 nad 1. FC Tatran Prešov. Zverenci trénera Ivana Vukomanoviča predviedli v druhom polčase ofenzívne predstavenie, keď využili oslabenie na strane domácich. O prvý hetrik nového ročníka sa v priebehu 19 minút postaral hosťujúci útočník Jakub Mareš.
Na snímke futbalista Tatrana Prešov Jakub Grzegorz Wiezik (vľavo) a hráč Slovana Kornel Saláta bojujú o loptu počas zápasu 1. kola futbalovej Fortuna ligy medzi 1. FC Tatran Prešov - Slovan Bratislava v Poprade 23. júla 2017.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Prvú výraznejšiu šancu si vypracoval domáci Tatran, ale Wiezik nedokázal z tesnej blízkosti prepáliť hosťujúceho Greifa. Slovan sa postupne do územnej prevahy, ktorú korunoval gólom v 16. minúte. Čavričov center našiel voľného Salátu, ten nikým nekrytý nasmeroval svoju hlavičku do bránky. Prešovčania sa osmelili až v blížiacom sa závere prvého polčasu, ale doplácali na zlú záverečnú fázu. Ich najväčšia šanca prišla v nadstavenom čase, Katonov priamy kop skončil na brvne.

Pre domácich sa druhý polčas začal najhorším možným spôsobom, už po dvoch minútach musel predčasne po sprchy po druhej žltej karte Streňo. "Belasí" využili presilovku v 55. minúte, po peknej kombinačnej akcii nemal Mareš problém doklepnúť loptu do prázdnej bránky. Prešovská odpoveď prišla hneď po rozohratí zo stredového kruhu, po dorážke sa strelecky presadil Katona. Domáci v desiatich nestíhali v obrane, v priebehu štyroch minút inkasovali dvakrát. Najskôr sa presadil v 62. minúte Mareš, v 66. minút pridal ďalší gól Slovana Schet. Hostia pokračovali aj v ďalšom priebehu v ofenzívnom predstavení, v 74. minúte skompletizoval Mareš svoj hetrik. Záver sa už dohrával vzhľadom na stav zápasu v pokojnom tempe, Slovan si na úvod nového ročníka Fortuna ligy pripísal hladké tri body.

Fortuna liga - 1. kolo:
1. FC Tatran Prešov - ŠK Slovan Bratislava 1:5 (0:1)

Gól: 56. Katona - 16. Saláta, 55., 62. a 74. Mareš, 66. Schet, ŽK: Bartek, Petko, Streňo - Sekulič, Rundič, Vittek, ČK: 47. Streňo po 2 ŽK, rozhodovali: Kráľovič - Balko, Lieskovský.

zostavy a striedania:
1. FC Tatran Prešov: Talian – Petko, Bartek (68. Grešák), Jacko, Kačala - Dzurík, Keresteš - Streňo, Katona (82. Micherda), Černák - Wiezik (75. Kraľovič)

ŠK Slovan Bratislava: Greif – Sekulič, Saláta, Rundič, Ligeon - Schet, Savičevič, de Kamps (73. Damnjanovič), Hološko (65. Vittek) - Mareš (77. Oršula), Čavrič


Povedali po zápase
Miroslav Jantek, tréner Prešova:
"V prvom rade musím pogratulovať Slovanu a trénerovi Vukomanovičovi k výhre. Vedeli sme, že Slovan nezvládol zápasy v Európskej lige a že dnes bude chcieť vyhrať. Nezačali sme dobre, ťažko sme sa presadzovali. V závere prvého polčasu sme však hrali futbal, ktorý mohol na Slovan platiť. Po zmene strán sme na to chceli nadviazať, ale prišlo vylúčenie Streňa. No a k tomu nech prídu niečo povedať rozhodcovia, ja to komentovať nebudem."

Ivan Vukomanovič, tréner Slovana: "Sme šťastní, zápas sme zvládli. Začali sme dobre, zatlačili súpera a cez kombinačný futbal sme ukázali rozdiel. V druhom polčase sme ukázali to, na čom pracujeme. Som rád za hráčov, lebo boli pod tlakom. Chceli sme začať výhrou a to sa nám podarilo. Samozrejme, na niektorých veciach ešte musíme popracovať."

ViOn Zlaté Moravce-Vráble - MFK Ružomberok 2:1

Od úvodnej minúty stretnutia sa hrala obojstranne otvorená ofenzívna partia. V 5. minúte rozohral Orávik štandardnú situáciu, s Cleberovou strelou do stredu brány si Macík poradil. Po štvrťhodine hry Orávik šikovne vysunul Clebera, ten z hranice 16-ky mieril nad. Do vedenia išli domáci v 21. minúte, keď Chrenova prudká prihrávka našla Gešnábela, ktorý z 8 metrov prestrelil Macíka. Odpoveď Ružomberka prišla už o päť minút. Lačný od bránkovej čiary prízemnou prihrávkou našiel Gála-Andrezlyho, ktorý z 11 metrov vyrovnal. V 33. minúte predviedol parádny zákrok Macík, ktorý Chrenovu strelu z 18 metrov vytlačil na rohový kop.
Na snímke futbalista Vionu Róbert Gešnábel strieľa úvodný gól za chrbát brankára Ružomberku Matúša Macíka počas zápasu 1. kola futbalovej Fortuna ligy medzi Vion Zlaté Moravce - Vráble a MFK Ružomberok v Zlatých Moravciach 23. júla 2017.
Foto: TASR/Henrich Mišovič

Po zmene strán to boli hráči ViOn-u, ktorí sa viac tlačili pred súperovu bránu. V 56. minúte Orávik rozohral rohový kop, na jeho center si vyskočil Urgela, ktorého hlavička poslala domácich opäť do vedenia. Po hodine hry Barišovu strelu v poslednej chvíli odvrátil na roh jeden z obrancov hostí. V 74. minúte mal tretí gól na kopačke striedajúci Sládek, ktorý si šikovne uvoľnil, ale jeho strelu pozorný Macík s námahou kryl. V 82. minúte dostal dlhý pas za obranou Lačný, ale Kováč jeho strelu z uhla vytesnil na roh. O dve minúty skúšal šťastie Kupec, jeho strela z 25 metrov letela vysoko nad. Záverečné minúty stretnutia patrili hosťom, ktorí sa snažili o vyrovnanie. Streleckú pozíciu si však nevypracovali a tak sa z prvého víťazstva v novej sezóna radovali hráči ViOn-u.

ViOn Zlaté Moravce-Vráble - MFK Ružomberok 2:1 (1:1)
Góly: 21. Gešnábel, 56. Urgela - 26. Gál-Andrezly. Rozhodovali: Pavlík - Mókoš, Ferenc, ŽK: Kochan (Ružomberok), 1788 divákov

Zostavy a striedania:
ViOn: Kováč – Záhumenský, Nikolič, Horník, Chren - Bariš - Cleber (79. Ewerton), Matheus, Gešnábel (71. Sládek), Orávik (90. Renan) - Urgela

Ružomberok: Macík – Čurma (72. Gerec), Menich, Kružliak, Kupec - Kochan - Kunca (46. Daniel), Kostadinov, Takáč, Gál-Andrezly (72. Qose) - Lačný


Povedali po zápase
Juraj Jarábek, tréner ViOn-u:
"V prvom rade gratulujem Norovi k robote, ktorú odvádza a k postupu v Európskej lige. Vedeli sme, že hostia budú šetriť nejakých hráčov. Začali sme dobre, dali sme prvý gól, škoda vyrovnávajúceho gólu, ktorý sa mi zdal dosť lacný. Po zmene strán sme dali druhý gól a Sládek mal ešte dobrú možnosť na poistenie víťazstva. Sme radi za víťazstvo nad ťažkým súperom."

Norbert Hrnčár, tréner Ružomberka: "Dnes dostali priestor hráči, ktorí boli v poslendom čase menej vyťažení. Bolo vidieť, že nám viazne súhra. V defenzíve sme to ešte ustáli, horšie to bolo v ofenzíve. Škoda, že sme neustáli situáciu pred druhým gólom. Gratulujem domácim k víťazstvu."

tabuľka po 1. kole:
1. Slovan Bratislava 1 1 0 0 5:1 3
2. Trenčín 1 1 0 0 2:1 3
3. Zlaté Moravce 1 1 0 0 2:1 3
4. Nitra 1 1 0 0 1:0 3
5. Trnava 1 1 0 0 1:0 3
6. Dunajská Streda 1 1 0 0 1:0 3
7. Ružomberok 1 0 0 1 1:2 0
8. Senica 1 0 0 1 1:2 0
9. Žilina 1 0 0 1 0:1 0
10. Michalovce 1 0 0 1 0:1 0
11. Podbrezová 1 0 0 1 0:1 0
12. Prešov 1 0 0 1 1:5 0