Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Francúzi porazili Írov 2:1 a postúpili do štvrťfinále

Hráč Francúzska Antoine Griezmann (vľavo) dáva hlavou gól cez hráča Írska Jamesa Mccarthyho v osemfinálovom zápase na majstrovstvách Európy 2016 medzi Francúzskom a Írskom vo francúzskom Lyone 26. júna 2016. Foto: TASR/AP

Domáci reprezentanti nastúpili v pozícii favorita a mohli sa spoľahnúť aj na výdatnú podporu fanúšikov. Francúzi sa vo štvrťfinále stretnú s víťazom zápasu Anglicko - Island.

Lyon 26. júna (TASR) - Futbalisti domáceho Francúzska zvíťazili v osemfinálovom zápase ME nad Írskom 2:1 a postúpili do štvrťfinále. Íri sa už v 2. minúte ujali vedenia po úspešnej penalte Bradyho, ale "Les Bleus" v druhom polčase otočili skóre, keď sa v 58. a v 61. minúte presadil Antoine Griezmann. Francúzi sa vo štvrťfinále stretnú s víťazom zápasu Anglicko - Island.

Domáci reprezentanti nastúpili v pozícii favorita a na štadióne v Lyone sa mohli spoľahnúť aj na výdatnú podporu fanúšikov. Väčšina z divákov však stíchla už v druhej minúte. Hlavný rozhodca posúdil kontakt Francúza Pogbu s Írom Longom ako nedovolený a nariadenú penaltu premenil Brady, keď loptu poslal do opačného rohu, než odhadol brankár Lloris. Bradyho gól prišiel v závere druhej minúty a bol to druhý najrýchlejší gól v histórii ME. Skôr skóroval iba Rus Kiričenko na ME 2004 proti Grécku. Francúzi v nasledujúcich minútach ovládli hru, boli ofenzívne aktívnejší, ale na veľké strelecké príležitosti si museli počkať. V 18. minúte Griezmann hlavičkoval po priamom kope iba do pripraveného brankára Randolpha. V 21. minúte sa do sľubnej šance dostali Íri, v šestnástke skúsil Llorisa prekvapiť Murphy, ktorý strieľal k vzdialenejšej žrdi, ale brankár Francúzska si s pokusom poradil. Zahanbiť sa nedal Randolph, ktorý krátko na to zmaril strelu Pogbu z priameho kopu. V závere prvého polčasu si Francúzi vytvorili tlak, dostali sa aj do streleckých pozícií, ale Íri obetavou hrou zblokovali viacero striel a zažehnali nebezpečenstvo.

Zverenci Didiera Deschampsa pokračovali v aktivite aj v druhom dejstve a za snahu boli odmenení. Koscielny ešte v 46. minúte hlavou nenamieril presne a Randolph v 56. minúte pohotovo zareagoval aj na strelu Matuidiho. Potom však prišli veľké chvíle Griezmanna. V 57. minúte poslal Sagna mäkký center do pokutového územia, naň si ideálne nabehol Griezmann a hlavou vyrovnal na 1:1. Neutíchajúcej aktivite Francúzov nahrávali aj množiace sa chyby súpera a tá v 61. minúte bola potrestaná. Pri dlhom centri na hranicu šestnástky sa Íri príliš venovali Giroudovi, ktorý posunul loptu na Griezmanna a ten strelou do protipohybu prekonal Randolpha. V 66. minúte sa francúzsky strelec snažil o hetrik, meter pred šestnástkou ho však fauloval Duffy a dostal červenú kartu. Francúzov rýchly obrat skóre i početná výhoda upokojili a najtesnejší náskok udržiavali v zmysle hesla, že najlepšou obranou je útok. Íri nevedeli rozvinúť nebezpečnejšiu ofenzívnu akciu a v 77. minúte mohli inkasovať tretíkrát. Striedajúci Gignac bol na ihrisku tri minúty, po ktorých zatočil loptu na hornú žŕdku Randolphovej bránky. V 86. minúte nepridal definitívnu poistku Gignac, ktorý nezakončil ideálne po strieľanej prihrávke Evru, čo mohlo Francúzov mrzieť, keby z následného protiútoku Walters nemieril nad bránku. Francúzi si napokon tesný náskok postrážili a prebojovali sa medzi osmičku najlepších.

Hlasy po zápase:
Antoine Griezmann, strelec dvoch gólov Francúzska:
"Som šťastný, že sme sa dostali do štvrťfinále. Máme pred sebou ešte dlhú cestu. Dúfam, že budeme v tomto duchu aj pokračovať a pomôžem tímu. Som tu pre trénera - či ma dá vľavo alebo vpravo, dám do toho všetko. Lyon je v podstate moje rodné mesto, v hľadisku som mal aj rodinu."

Dimitri Payet, stredopoliar Francúzska: "Inkasovať gól na 0:1 tak skoro, je to najhoršie čo sa môže stať. Mali sme však veľa času, aby sme sa vrátili do zápasu a začali hrať svoju hru. V prvom polčase to nebolo od nás zlé, ale v druhom polčase sme pridali aj efektivitu. Fanúšikovia boli dnes skvelí a boli s nami aj keď sme prehrávali."


Francúzsko - Írsko 2:1 (0:1)
Góly:
58. a 61. Griezmann - 2. Brady (11 m), rozhodovali: Rizzoli – Di Liberatore, Tonolini (všetci Tal.), ŽK: Kanté, Rami - Coleman, Hendrick, Long, ČK: 66. Duffy (po faule)

Zostavy:
Francúzsko:
Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Pogba, Kanté (46. Coman, 90. Sissoko), Matuidi - Griezmann, Giroud (74. Gignac), Payet

Írsko: Randolph - Coleman, Keogh, Duffy, Ward - McCarthy (71. Hoolahan), Hendrick - Brady, McClean (68. O'Shea) - Long, Murphy (65. Walters)