Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Slovákov dnes čaká Anglicko. Kozákovci bojujú o osemfinále

Na snímke slovenskí fanúšikovia v uliciach mesta pred zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Slovenskom a Anglickom, 20. júna 2016 vo francúzskom Saint-Étienne. Foto: TASR/Michal Svítok
Na snímke slovenskí fanúšikovia v uliciach mesta pred zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Slovenskom a Anglickom, 20. júna 2016 vo francúzskom Saint-Étienne. Foto: TASR/Michal Svítok

Zápas si prídu do Francúzska pozrieť slovenský prezident Andrej Kiska, britský princ William či bývalý hráč St. Étienne Ľubomír Moravčík. Na Teraz.sk stretnutie prinesieme ONLINE.

Saint-Étienne 20. júna (TASR) - Slovenskú futbalovú reprezentáciu čaká v pondelok 20. júna v Saint-Étienne posledný súper v B-skupine EURO 2016 a zároveň jej najväčší favorit Anglicko. Mužstvo Jána Kozáka sa musí spoliehať na vlastné schopnosti a pokiaľ chce postúpiť bez ohľadu na ďalšie kalkulácie, musí zvíťaziť. Za istých okolností by mu na účasť v osemfinále mohla stačiť remíza a slabučká teória ju drží v hre aj v prípade prehry, to by však Slovákom musel významne zahrať do kariet aj vývoj v ostatných skupinách, resp. už v pondelok večer by Rusko nesmelo zdolať Wales.



Duel Slovensko - Anglicko, v ktorom "sokoli" nastúpia podľa zápisu ako domáci v bielych dresoch, má výkop o 21.00 SELČ a jeho hlavným rozhodcom bude Španiel Carlos Velasco Carballo. Paralelne v Toulouse bude prebiehať druhý zápas "béčka" medzi Ruskom a Walesom, ktorého výsledok môže byť pre slovenský tím tiež dosť podstatný. Do osemfinále sa prebojujú prvé dva tímy každej zo šiestich skupín plus štyria najlepší z tretích miest. Základná časť šampionátu sa skončí v stredu 22. júna.

Žiaden kalkul

Na snímke zľava Martin Škrtel, Michal Ďuriš, Adam Nemec, Róbert Mak, Norbert Gyömbér a Vladimír Weiss ml. počas tréningu pred pondelkovým zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Slovenskom a Anglickom vo francúzskom Saint-Étienne v nedeľu 19. júna 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok
Slováci po prehre 1:2 s Walesom zdvihli hlavy a v druhom vystúpení zdolali Rusko 2:1. Okrem toho, že sa vrátili do postupového boja, zvýšili si morálku a sebavedomie. "Matematika je jedna vec, ale my vieme, že na postup potrebujeme proti Anglicku niečo uhrať. Záleží na tom, aký výkon podáme. Na Anglicko by mohol platiť kombinačný futbal, ktorým sme sa prezentovali v prípravnom zápase proti Severnému Írsku. Myslím si, že Angličanov veľmi dobre poznáme, nevideli sme ich v akcii prvýkrát. Vieme, že nás čaká veľmi ťažký zápas, ale my sa pozeráme na seba. Budeme sa snažiť hrať našu hru a prekvapiť ich," povedal krídelník Vladimír Weiss, ktorý mal spolu s Marekom Hamšíkom prsty v oboch gólových akciách súboja s Ruskom.



Dvadsaťšesťročný legionár katarského klubu Al-Gharafa má bohaté skúsenosti s ostrovným futbalom. V minulosti pôsobil v Manchestri City i ďalšom anglickom klube Bolton Wanderers, okrem toho okúsil aj škótsku najvyššiu súťaž v drese Glasgowa Rangers. Podľa neho si Slováci budú musieť dávať veľký pozor najmä na Daniela Sturridgea. "Poznám ho ešte z pôsobenia v Manchestri City, je to hráč, ktorý má v sebe niečo špeciálne. Dokazuje to na klubovej úrovni a aj v reprezentácii. Proti Walesu prišiel na ihrisko ako striedajúci hráč a oživil hru svojho tímu. Okrem neho je tam však pretlak ďalších veľmi kvalitných hráčov, na ktorých si budeme musieť dať pozor," varuje Weiss.



Zmeny v zostave

Na snímke uprostred tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák počas tréningu pred pondelkovým zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Slovenskom a Anglickom vo francúzskom Saint-Étienne v nedeľu 19. júna 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok
Tréner Kozák už po zápase s Ruskom avizoval, že plánuje zmeny v zostave. Či sa rozhodne hrať znova bez klasického hrotového útočníka, alebo pristúpi k rošádam v stredovej formácii, si necháva pre seba. Jednou z možností je, že Ondreja Dudu presunie na ľavý kraj stredu poľa a v strede útoku bude operovať Róbert Mak, ktorého na pravom krídle nahradí Vladimír Weiss. Nie je však vylúčené, že spraví úplne nečakaný ťah, ktorým prekvapí anglický tím. "Je dobré, že to máme vo vlastných rukách. Získali sme proti Rusom prvé tri body a vieme, že ešte musíme niečo uhrať, aby sme sa dostali do osemfinále. Bez ďalšieho bodu ťažko postúpime ďalej. Proti Anglicku potrebujeme podať vysoko kvalitný a zodpovedný výkon, aby sa nám to podarilo," vyhlásil Kozák, ktorý má k dispozícii kompletný káder.

Mladí Angličania

Na snímke zľava tréner futbalovej reprezentácie Anglicka Roy Hodgson a hráč Jack Wilshere počas prehliadky štadióna pred zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Slovenskom a Anglickom v nedeľu 19. júna 2016 vo francúzskom Saint-Étienne.
Foto: TASR/Michal Svítok
Angličania majú na šampionáte tím s najnižším vekovým priemerom, ktorého sila tkvie najmä v krajoch obrany a v ofenzíve.

Výkon Anglicka často stojí a padá na výkonoch Waynea Rooneyho, ktorého akčný rádius a technické zručnosti znamenajú hrozbu pre každého súpera.

Útočník Manchestru United nastúpil proti Slovákom už v prípravnom zápase v roku 2009, v ktorom sa zrodilo víťazstvo Anglicka 4:0, Rooney k nemu prispel dvomi gólmi.

Zverenci trénera Roya Hodgsona sú so štyrmi bodmi na čele tabuľky B-skupiny a na istotu postupu im stačí remizovať. V oboch doterajších súbojoch na šampionáte boli herne lepší. Kým proti Rusom (1:1) inkasovali vyrovnávajúci gól v nadstavení, s Walesom (2:1) im extračas priniesol euforické chvíle po tom, ako Daniel Sturridge prekonal Waynea Hennesseyho a dokonal obrat v súboji s ostrovným rivalom.

Rozprávkový Vardy

Na snímke futbalisti Anglicka, zľava Jamie Vardy a Jack Wilshere počas prehliadky štadióna pred zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Slovenskom a Anglickom v nedeľu 19. júna 2016 vo francúzskom Saint-Étienne.
Foto: TASR/Michal Svítok
"Sme zomknutá partia. Od zápasu k zápasu kráčame za naším cieľom. Čaká nás ďalší ťažký zápas v skupine, ktorá je veľmi vyrovnaná. Vieme, že nám stačí získať bod na postupovú definitívu, ale chceme ísť do osemfinále v čo najvýhodnejšej pozícii. Do každého stretnutia nastupujeme s cieľom vyhrať," vyhlásil anglický objav sezóny Jamie Vardy, v drese majstrovského Leicesteru City najlepší strelec Premier League, ktorý spolu so Sturridgeom priniesol do hry anglického tímu v druhom polčase súboja s Ruskom oživenie a efektivitu v koncovke. Anglicko je aj podľa stávkových spoločností favoritom zápasu, kurzy na jeho triumf sa pohybovali na úrovni 1,7-1,8.

S Angličanmi opäť v Trnave

Zápas na Štadióne Geoffroya Guicharda (kapacita 41.500 miest) vysiela v priamom prenose RTVS. Pikantnú príchuť dodáva zápasu Slovenska s Anglickom aj skutočnosť, že oba tímy sa onedlho stretnú v ouvertúre kvalifikácie MS 2018 (4. septembra v Trnave). "Sokolov" sa chystajú do Saint-Étienne povzbudiť tisícky priaznivcov, podobne ako predtým do Bordeaux a Lille. Na tribúnach by nemali chýbať prominentní hostia - princ William, slovenský prezident Andrej Kiska a veľvyslanec SR vo Francúzsku Marek Eštok.


Záverečný program B-skupiny, 3. kolo:

pondelok 20. júna:

21.00 Rusko - Wales /Toulouse/
21.00 SLOVENSKO - Anglicko /Saint-Étienne/

predpokladané zostavy:

SLOVENSKO: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka - Weiss, Hamšík, Duda - Mak
Anglicko: Hart - Walker, Cahill, Smalling, Rose - Alli, Dier, Rooney - Lallana, Vardy, Sturridge

tabuľka B-skupiny:

1. Anglicko 2 1 1 0 3:2 4
2. Wales 2 1 0 1 3:3 3
3. SLOVENSKO 2 1 0 1 3:3 3
4. Rusko 2 0 1 1 2:3 1


Postupová matematika

Na snímke uprostred tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák počas tréningu pred pondelkovým zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Slovenskom a Anglickom vo francúzskom Saint-Étienne v nedeľu 19. júna 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok
Slovenskí futbalisti stále môžu postúpiť do osemfinále EURO 2016 z prvého miesta B-skupiny, zároveň im však hrozí aj obsadenie posledného štvrtého miesta v tabuľke a skorý návrat domov. V ich prospech hrá skutočnosť, že osud majú vo vlastných rukách - akékoľvek víťazstvo nad Anglickom ich automaticky posúva do vyraďovacej fázy.

So ziskom šiestich bodov môžu zverenci trénera Jána Kozáka skončiť najhoršie na druhom mieste bez ohľadu na výsledok druhého pondelkového duelu Rusko - Wales. Skupinu vyhrajú, keď zdolajú Anglicko a súčasne Wales v druhom zápase "béčka" nezvíťazí nad Ruskom. To ako jediné z účastníkov B-skupiny nemôže skončiť na prvom mieste, stále však postupovo žije. Iba v jednom z troch prípadov stačí slovenskému tímu na istý priamy postup aj remíza. Stane sa tak vtedy, keď Rusko zdolá Wales. Pri rovnosti bodov so "zbornou" (4) by totiž v prospech Slovákov hral lepší vzájomný zápas s týmto súperom (2:1). Naopak, pri porovnaní s Walesom by Škrtel a spol. boli v nevýhode, keďže ostrovanom podľahli 1:2.

Tretí v B-skupine skončia Slováci, keď s Anglickom remizujú a Wales získa aspoň bod v dueli s Ruskom. V tejto chvíli, pred kompletným programom tretieho hracieho kola, je veľmi pravdepodobné, že so štyrmi bodmi sa napokon prebojujú medzi 16 najlepších tímov šampionátu. Do osemfinále sa okrem dvoch najlepších tímov každej zo šiestich skupín dostanú aj štyria najlepší z tretích miest. Slováci aj v prípade prehry s Albiónom môžu stále dúfať v postup. Ak zostanú na troch bodoch, musí im pomôcť Wales aspoň remízou v súboji s Ruskom a tiež zhluk priaznivých výsledkov v ostatných skupinách. V opačnom prípade sa Slovensko pri svojej premiére na európskom turnaji rozlúči s účinkovaním už v skupinovej fáze.


Pri rovnosti bodov dvoch tímov v skupine rozhoduje o lepšom postavení v tabuľke vzájomný zápas. Ak sa skončil remízou, ďalším kritériom je skóre zo všetkých zápasov v skupine, potom vyšší počet strelených gólov, rebríček fair-play a napokon národný koeficient UEFA. Ak budú mať tri mužstvá rovnaký počet bodov, rozhodne o poradí tabuľka z ich vzájomných zápasov.

Slováci v prípade prvenstva v tabuľke B-skupiny pocestujú na osemfinále do Paríža, kde by si v sobotu 25. júna o 18.00 SELČ v Parku princov zmerali sily s niektorým z tretích tímov v skupinách A/C/D. Druhé miesto ich posúva k Azúrovému pobrežiu do Nice na zápas s druhým tímom F-skupiny (pondelok 27. júna o 21.00 SELČ v Nice), ktorý by uzavrel osemfinálové boje. V prípade obsadenia tretej priečky v skupine by súpermi slovenskej reprezentácie boli víťaz C alebo D-skupiny a hralo by sa na severe Francúzska - buď v Lense (sobota 25. júna o 21.00 SELČ) alebo v Lille (nedeľa 26. júna o 18.00 SELČ).

ALTERNATÍVY PRED ZÁPASMI 3. KOLA B-SKUPINY:


1) Slovensko prehrá s Anglickom + Rusko zvíťazí nad Walesom

1. Anglicko 7
2. Rusko 4
3. Wales 3
4. Slovensko 3

2) Slovensko prehrá s Anglickom + Rusko remizuje s Walesom

1. Anglicko 7
2. Wales 4
3. Slovensko 3
4. Rusko 2

3) Slovensko prehrá s Anglickom + Rusko prehrá s Walesom

1. Anglicko 7
2. Wales 6
3. Slovensko 3
4. Rusko 1

4) Slovensko remizuje s Anglickom + Rusko zvíťazí nad Walesom

1. Anglicko 5
2. Slovensko 4
3. Rusko 4
4. Wales 3

5) Slovensko remizuje s Anglickom + Rusko remizuje s Walesom

1. Anglicko 5
2. Wales 4
3. Slovensko 4
4. Rusko 2

6) Slovensko remizuje s Anglickom + Rusko prehrá s Walesom

1. Wales 6
2. Anglicko 5
3. Slovensko 4
4. Rusko 1

7) Slovensko zvíťazí nad Anglickom + Rusko zvíťazí nad Walesom

1. Slovensko 6
2. Anglicko 4
Rusko 4 - o poradí na 2. mieste rozhodne skóre, keďže zápas Rusko - Anglicko sa skončil 1:1
4. Wales 3

8) Slovensko zvíťazí nad Anglickom + Rusko remizuje s Walesom

1. Slovensko 6
2. Anglicko 4
3. Wales 4
4. Rusko 2

9) Slovensko zvíťazí nad Anglickom + Rusko prehrá s Walesom

1. Wales 6
2. Slovensko 6
3. Anglicko 4
4. Rusko 1


VIDEO: Atmosféra pred zápasom Slovensko - Anglicko


Pozrite si fotogalériu fanúšikov fotografa MICHALA SVÍTKA pred zápasom SLOVENSKO - ANGLICKO v St. Étienne.





Na snímke slovenskí fanúšikovia v uliciach mesta pred zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Slovenskom a Anglickom, 20. júna 2016 vo francúzskom Saint-Étienne.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na snímke električka v uliciach mesta s vlajkou Slovenska a Anglicka v uliciach mesta pred zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Slovenskom a Anglickom, 20. júna 2016 vo francúzskom Saint-Étienne.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na snímke slovenskí fanúšikovia v uliciach mesta pred zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Slovenskom a Anglickom, 20. júna 2016 vo francúzskom Saint-Étienne.
Foto: TASR/Michal Svítok


Slovensko reprezentuje aj izba malého slovenského nádejného futbalistu Tobiasa Dyroffa. V presklenom kontajneri je prenesená jeho detská izba s jeho trofejami z futbalových súťaží. Táto expozícia sa nachádza na Námestí Jean Jaures na majstrovstvách Európy , 20. júna 2016 vo francúzskom Saint-Étienne.
Foto: TASR/Michal Svítok


Slovensko reprezentuje aj izba malého slovenského nádejného futbalistu Tobiasa Dyroffa. V presklenom kontajneri je prenesená jeho detská izba s jeho trofejami z futbalových súťaží. Táto expozícia sa nachádza na Námestí Jean Jaures na majstrovstvách Európy , 20. júna 2016 vo francúzskom Saint-Étienne.
Foto: TASR/Michal Svítok


Slovensko reprezentuje aj izba malého slovenského nádejného futbalistu Tobiasa Dyroffa (na snímke). V presklenom kontajneri je prenesená jeho detská izba s jeho trofejami z futbalových súťaží. Táto expozícia sa nachádza na Námestí Jean Jaures na majstrovstvách Európy , 20. júna 2016 vo francúzskom Saint-Étienne.
Foto: TASR/Michal Svítok