Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Začal sa French Open. Dnes sme mali v akcii jediné želiezko

Slovenka Magdaléna Rybáriková sa teší po výhre nad Chorvátkou Anjou Konjuhovou v 1. kole ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne 19.januára 2015. Foto: TASR/AP

Magdaléna Rybárikova hrala v prvom kole proti austrálskej kvalifikantke.

Bratislava 24.maj (Teraz.sk/TASR) - Dnes sa začal French Open, druhý grandslamový turnaj. Na tohtoročnom French Open bude mať Slovensko v dvojhre päťnásobné zastúpenie. Dvoch mužov a tri ženy. V Paríži nebude štartovať slovenská jednotka Dominika Cibulková, ktorá po marcovej operácii výrastku na achilovke začala iba nedávno s tréningom. Dnes do bojov nastúpila iba Magdaléna Rybáriková. Zvyšné kvarteto Lukáš Lacko, Martin Kližan, Anna Karolína Schmiedlová a Daniela Hantuchová by mali odohrať svoje zápasy prvého kola v pondelok.



Magdaléna Rybáriková nastúpila v 1. kole ženskej dvojhry proti austrálskej kvalifikantke Olivii Rogowskej. Pôjde o prvý vzájomný zápas. Rybáriková sa rovnako ako vlani prebojovala do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. V úvodnom kole si poradila s austrálskou kvalifikantkou Oliviou Rogowskou v troch setoch 0:6, 7:5, 6:2. Na parížskej antuke vyrovnala svoje maximum. Jej ďalšou súperkou bude nasadená dvadsaťosmička Talianka Flavia Pennettová.

Úspechy Slovákov na French Open

Slovákom sa v Paríži darí. Dominika Cibulková si tu v roku 2009 zahrala semifinále, v ktorom nestačila na Rusku Dinaru Safinovú, keď prehrala v dvoch setoch dvakrát 3:6.

Ruska Dinara Safinová (vľavo) si podáva ruku so slovenskou tenistkou Dominikou Cibulkovou po semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros 4. júna 2009 v Paríži.
Foto: TASR/AP


Medzi muži si semifinále zahral aj Dominik Hrbatý. V roku 1999 vtedajší zverenec Mariána Vajdu nenašiel recept na Američana Andreho Agassiho. Podľahol mu v štyroch setoch 4:6, 6:7,6:3 a 4:6. Okrem Hrbatého sa dostal medzi najlepšiu štvorku na French Open aj Miloš Mečíř. V roku 1987 nestačil na svojho krajana Ivana Lendla. V československom súboji mu podľahol 6:3, 6:3 a 7:6.

V Paríži sa darí aj Daniele Hantuchovej. V roku 2005 získala grandslamový titul v mixe spolu s Fabriceom Santorom. Vo finále zdolali indicko-americký pár Leander Paes, Martina Navrátilová. O rok neskôr bola blízko k ďalšiemu grandslamu. S Japonkou Ai Sugijamovou nestačili vo finále ženskej štvorhry na americko - austrálsky pár Lisa Raymondová, Samantha Stosurová.

Francúz Fabrice Santoro a Daniela Hantuchová držia pohár pre víťaza finále zmiešanej štvorhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 3. júna 2005.
Foto: TASR/AP


Úspechy juniorov

Úspechy dosiahlo Slovensko aj medzi juniormi. Ako prvá to bola v roku 1994 Henrieta Nagyová, ktorá spolu s rodáčkou z Košíc Martinou Hingisovou reprezentujúcou Švajčiarsko získali juniorský titul vo štvorhre dievčat. Vo finále porazili český deblový pár Lenka Cenková, Ludmila Richterová.

Henrieta Nagyová
Foto: TASR/AP


Kamil Čapkovič sa dostal do finále chlapčenskej štvorhry spolu s Gruzíncom Ladom Čichladzeom v roku 2003.Plány z titulu im zmaril maďarsko-izraelský deblový pár György Balász, Dudi Sela.

Rok 2006 bol obrovským úspechom pre Martina Kližana. Bratislavčan v Paríži nenašiel premožiteľa v chlapčenskej dvojhre. Vo finále porazil Kanaďana Philipa Bestera.

Slovenský tenista Martin Kližan drží svoju trofej po víťazstve finálového zápasu proti Kanaďanovi Philipovi Besterovi 11. júna 2006 na turnaji juniorov French Open v Paríži.
Foto: TASR/AP


Napodobniť Kližana mohla pred troma rokmi Anna Karolína Schmiedlová. Vo finále dievčenskej dvojhry ju však zdolala Nemka Annika Becková po trojsetovom boji 3:6, 7:5 a 6:3.

Nemka Annika Becková (vpravo) zvíťazila nad slovenskou tenistkou Annou Karolínou Schmiedlovou (vľavo) vo finále juniorskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 10. júna 2012. Schmiedlová - zverenka trénera Milana Martinca na parížskej antuke prehrala s nasadenou dvojkou Nemkou Annikou Beckovou po trojsetovej bitke 6:3, 5:7 a 3:6.
Foto: TASR/AP