Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Sagan chce vyhrať etapu na TdF a zabojuje o piaty zelený dres v rade

Slovenský cyklista Peter Sagan Foto: TASR/AP

Tour odštartuje 2. júla na Mont-Saint-Michel a skončí sa o tri týždne 24. júla tradične na Elyzejských poliach v Paríži.

Paríž 28. júna (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan zabojuje o svoj piaty zelený dres v rade na Tour de France. Líder svetového rebríčka a úradujúci majster sveta podľa predpokladov nechýba v záverečnej nominácii stajne Tinkoff na tohtoročnú edíciu najslávnejších pretekov sveta.

O post lídra tímu sa bude rovnako ako vlani deliť s Albertom Contadorom. Španielsky jazdec patrí medzi najväčších favoritov na triumf v celkovom poradí. "Na Tour ideme s veľmi vyrovnaným tímom okolo našich lídrov Alberta a Petra. Peter sa bude pokúšať o etapové víťazstvá na tratiach, ktoré mu budú sedieť, Alberto sa samozrejme zameria na celkové poradie, to je náš hlavný cieľ," povedal športový riaditeľ stajne Steven de Jongh pre oficiálnu stránku tímu.

Deviatku pretekárov dopĺňajú Čech Roman Kreuziger, Poliaci Rafal Majka a Maciej Bodnar, Taliani Oscar Gatto a Matteo Tosatto, Chorvát Robert Kiserlovski a Dán Michael Valgren.

Sagan sa v prípade obhajoby triumfu v bodovacej súťaži osamostatní na druhom mieste historických tabuliek za legendárnym Nemcom Erikom Zabelom, ktorý ich má na konte šesť. "Zelený dres je pre mňa samozrejme veľká výzva. Studené a ťažké etapy vo Švajčiarsku i majstrovstvá Slovenska mi ubrali dosť síl, takže po prvých dňoch Tour budem vedieť, ako sa skutočne cítim," povedal.

Okrem zeleného dresu však chce po troch rokoch opäť získať aj etapové vavríny. "Tour je jedným z hlavných cieľov mojej sezóny a ja verím, že v porovnaní s vlaňajškom sa mi podarí získať aj etapové víťazstvo. Nemám vybranú žiadnu konkrétnu etapu, no som presvedčený, že tohtoročná trať zahŕňa etapy, ktoré vyhovujú môjmu štýlu," pokračoval Sagan.

Dvadsaťšesťročnému pretekárovi zatiaľ sezóna vychádza. Najväčšie úspechy prišli v klasikárskej časti, keď triumfoval na Gent - Wevelgem a o pár dní neskôr aj na prvom monumente v kariére Okolo Flámska. Na Okolo Kalifornie a Švajčiarska zaznamenal zhodne po dva etapové triumfy a v nedeľu doviedol svojho brata Juraja k premiérovému titulu na majstrovstvách Slovenska. Sám skončil na druhom mieste v poradí krajiny.

Nemalé ciele má aj pred Tour. "Celý tím má vysoké ambície a som presvedčený, že Alberto bude úspešný. Ak bude môcť, pomôžem mu. Uvidíme, čo prinesie každý nový deň a podľa toho prispôsobíme našu taktiku," dodal Sagan.

Tour odštartuje 2. júla na Mont-Saint-Michel a skončí sa o tri týždne 24. júla tradične na Elyzejských poliach v Paríži.