Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Francúzskym žolíkom v Holandsku bol Matuidi

Francúzsky futbalista Blaise Matuidi. Foto: TASR/AP

Duel sa niesol v duchu emotívnej spomienky na domácu legendu Johana Cruyffa.

Amsterdam 26. marca (TASR) - Francúzskym futbalistom vyšiel úvodný prípravný zápas na domáci turnaj EURO 2016. Na pôde Holandska, ktoré sa po zbabranej kvalifikácii na kontinentálnom šampionáte nepredstaví, vyhrali 3:2 vďaka víťaznej trefe Blaisea Matuidiho. Duel sa niesol v duchu emotívnej spomienky na domácu legendu Johana Cruyffa.

Francúzi sa od úvodu "zahryzli" do súpera a už v 13. minúte viedli v Amsterdam aréne po góloch Antoinea Griezmanna s Olivierom Giroudom 2:0. O minútu neskôr hlavný rozhodca prerušil zápas a hráči spoločne s fanúšikmi búrlivým potleskom symbolicky vzdali hold Cruyffovi, ktorý vo štvrtok prehral boj s rakovinou. Bývalá hviezda Ajaxu, Barcelony a predovšetkým holandskej reprezentácie nosila na drese práve číslo štrnásť. "Taký veľký futbalista, akým bol Johan Cruyff, si túto poctu zaslúžil," povedal po stretnutí francúzsky kouč Didier Deschamps.

Po výbornom prvom polčase, v ktorom hostia dokonale potrestali defenzívne zaváhania súpera, spadol "galskému kohútovi" hrebienok. Oranjes sa vzchopili a vyrovnali zásluhou Luuka de Jonga s Ibrahimom Affeleyom. Rozhodujúce slovo mali napokon Francúzi, tri minúty pred koncom rozvlnil sieť Blaise Matuidi. "Odohrali sme skvelý prvý polčas, po prestávke to už nebolo dobré," vyslovil sa Deschamps. "Viacero mužstiev by sa uspokojilo s výsledkom 2:2 a remízu by chcelo ubrániť. My sme však naďalej mysleli na to, ako streliť tretí gól. Mal som aj šťastie, že sa mi to podarilo," dodal Matuidi.

Holanďania sa nepoučili z defenzívnych chýb, ktoré ich stáli účasť na majstrovstvách Európy. "Hrali sme proti silnému súperovi, ktorý bude patriť medzi favoritov turnaja. V zápase sme sa mohli od neho veľa naučiť. Viem sa zmieriť s prehrou, keďže sme hrali proti mužstvu, ktoré je odolnejšie. Škoda, že sme v závere prišli o remízu, možno by bola spravodlivejšia," povedal kouč Oranjes Danny Blind.