Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Barcelona zdolala v 229. El Classicu Real 2:1, rozhodol Suarez

Luis Suarez oslavuje víťazný gól. Foto: TASR/AP

Messi a spol. na čele tabuľky odskočili Ronaldovcom už na rozdiel štyroch bodov.

Barcelona 22. marca (TASR) - Futbalisti FC Barcelona zvládli 229. súťažné El Classico proti Realu Madrid v najvyššej domácej súťaži. V nedeľňajšom šlágri 28. kola triumfovali na Nou Campe nad odvekým rivalom 2:1 a na čele tabuľky Primera Division mu odskočili už na rozdiel štyroch bodov. Dve tretiny zápasu pritom herne zaostávali, no v 56. minúte ich spasil víťazný gól Luisa Suareza, ktorý zariadil celkovo 89. triumf Barcelony nad "bielym baletom". Z duelu Lionela Messiho s Cristianom Ronaldom vyšiel víťazne hosťujúci topkanonier, ktorý sa postaral o jediný presný zásah Realu v zápase.

Už elektrizujúce choreo domácich fanúšikov pri nástupe tímov na trávnik nastavilo latku ďalšieho derby vysoko. Domáci pôsobili v úvodných minútach vyrovnanejším dojmom, no Realu pomáhala fyzická dominancia na trávniku a postupom času prebral aj hernú taktovku nad priebehom polčasu. V 12. minúte založil Marcelo akciu, na ktorej konci našiel Benzema efektným lobom na pravom okraji päťky Ronalda, no ten z ťažkého uhla namieril len do brvna. Prvá veľká šanca "Barcy" mala naopak gólovú príchuť, keď Messiho center umiestnil hlavou do brány Mathieu. Po polhodine zahodil zblízka obrovskú možnosť Neymar a domáci pykali. Realu vyšiel rýchly protiútok, po Modričovej kolmici vyzval Benzema pätičkou Ronalda a ten špičkou kopačky vyrovnal. Dominantnosť "bieleho baletu" vygradovala a v 40. minúte vyústila aj do vedúceho gólu, Balea však obral o regulárnu radosť chybný ofsajdový verdikt. A to v závere polčasu stálo pri domácich šťastie aj pri zakončeniach Ronalda a Kroosa.



Real držal zápas vo svojich rukách aj na začiatku druhého dejstva. Benzema z päťky vyprášil len Bravove rukavice a gólová karta sa obrátila. Dani Alves vysunul v 56. minúte Suareza, ktorý si jedným dotykom ideálne spracoval loptu a prízemnou strelou do pravého rohu prinavrátil domácim vedenie. Hra sa následne zmenila na kolotoč súbojov v rozpore s pravidlami, po ktorých pribudlo emotívnych prejavov, čím sa zvýšila aj početnosť žltých kariet. Z hry Realu sa vytratila pohoda a Barcelona sa dostala na koňa. Z klbka šancí sa však neujalo Messiho technické, ani Neymarovo silové zakončenie. Hostia sa opäť ozvali až v 78. minúte, no Benzemovu zblokovanú strelu vyrazil Bravo vedľa brány. "Barca" mohla v závere zaklincovať Real aj ďalšími gólmi, ale Jordi Alba a po ňom ani Messi gólovú poistku nepridali.

"Bol to môj najdôležitejší gól v drese Barcelony. S prihliadnutím na meno súpera má pre mňa i celé mužstvo obrovskú hodnotu," priznal bez okolkov Suarez. Jeho prínos vyzdvihol tréner Barcelony Luis Enrique: "Iba málo hráčov dokáže streliť gól takým spôsobom, ako to dnes dokázal Luis a rozhodol o našom víťazstve nad Realom. Aj preto sme ho v lete kupovali, pre jeho schopnosť rozhodovať zápasy. Je to čistokrvný zakončovateľ, ktorému stačí máličko, aby súpera potrestal gólom. Okrem toho je Luis hráčom, ktorý sa nebojí ísť do kombinácie a veľmi dobre si rozumie so spoluhráčmi. Barcelona nikdy nebola mužstvom jedného hráča, našou filozofiou je vždy hrať kolektívne, no veľké zápasy často rozhodnú veľké individuality a tou Luis istotne je."

Španielsko - Primera División - 28. kolo:
FC Barcelona - Real Madrid 2:1 (1:1)

Góly: 19. Mathieu, 56. Suarez - 31. Ronaldo.