Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Barton stávkoval na prehry vlastného tímu, dostal 18-mesačný dištanc

Futbalista Joey Barton. Foto: TASR/AP

Futbalista FC Burnley vo výpovedi uviedol, že za viac ako desať rokov (marec 2006 - máj 2016) podal celkovo 1260 stávok na futbalové zápasy.

Londýn 26. apríla (TASR) - Anglická futbalová asociácia (FA) potrestala stredopoliara Joeyho Bartona za prečin voči pravidlám o stávkovaní na zápasy dištancom na 18 mesiacov. Tridsaťštyriročný hráč FC Burnley sa priznal k závislosti na hazarde i k tomu, že niekoľkokrát stavil peniaze na prehru vlastného tímu.

Barton vo výpovedi uviedol, že za viac ako desať rokov (marec 2006 - máj 2016) podal celkovo 1260 stávok na futbalové zápasy. Súčasťou trestu od FA je pokuta 30.000 libier i varovanie, že v prípade recidívy mu hrozí doživotný dištanc.

Kontroverzný stredopoliar sa plánuje voči verdiktu odvolať. "Dĺžka trestu ma posiela do predčasného futbalového dôchodku," citoval ho web BBC. Barton dodal, že priznanie o závislosti mu len priťažilo. "Informoval som asociáciu o svojom probléme i o snahe ho vyriešiť. Vyzerá to tak, že to vôbec nebrali do úvahy," dodal.

Barton posilnil Burnley pred dvoma rokmi, po uplynulej sezóne prestúpil do Glasgowu Rangers. Nezostal nič dlžný svojej povesti a v septembri 2016 sa zaplietol do fyzického kontaktu s členom realizačného tímu Rangers. Dostal za to dištanc na šesť týždňov. V závere mesiaca ho Škótska futbalová asociácia začala vyšetrovať v súvislosti so stávkovaním na zápasy. Krátko na to sa dohodol s glasgowským klubom na ukončení zmluvy a vrátil do Burnley. Vo februári 2017 súhlasil s obvinením FA a priznal sa, že desať rokov stávkoval na stovky zápasov. Počas kariéry pôsobil aj v Manchestri City, Newcastle United či Queens Park Rangers.