Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Šport

Hráči Bayernu Mníchov získali aj Nemecký pohár

Hráči Bayernu Mníchov pózujú s Nemeckým pohárom Foto: TASR/AP

Vo finále zvíťazili nad VfB Stuttgartom 3:2.

Berlín 2. júna (TASR) - Futbalisti Bayernu Mníchov získali v sezóne 2012/2013 trofeje vo všetkých oficiálnych súťažiach, v ktorých štartovali.

Po jasnom skalpe nemeckej bundesligy a minulotýždňovom triumfe vo finále Ligy majstrov zvíťazili zverenci trénera Juppa Heynckesa v sobotňajšom vyvrcholení Nemeckého pohára nad VfB Stuttgart 3:2 a tešia sa zo zisku prestížneho triplu. Je prvým nemeckým klubom, ktorému sa takýto kúsok podaril.

O góly Bavorov sa v berlínskom finále postarali útočníci Thomas Müller v 37. minúte, krátko po zmene strán Mario Gomez a v 61. minúte opäť Gomez. V 71. a 80. minúte Stuttgart už iba kozmeticky upravil zásluhou dvoch zásahov Martina Harnika na konečných 2:3. "Neuveriteľné, super! Posledných desať minút sme sa trocha obávali o výsledok, ale to už je teraz jedno, lebo sme vyhrali. Som veľmi šťastný v Bayerne," povedal po zápase francúzsky reprezentant Franck Ribery.

S mimoriadne úspešnou sezónou bol spokojný aj končiaci tréner Heynckes, svojmu nástupcovi Pepovi Guardiolovi však nastavil latku skutočne vysoko. "Keď prekonáte takmer každý rekord v lige, tak je to niečo mimoriadne. Pritom vrcholom úspechu bola Liga majstrov a teraz Nemecký pohár," vyhlásil hlavný kormidelník, ktorý triumfoval v národnom pohári iba raz, ako hráč Borussie Mönchengladbach v roku 1973. "Naozaj emotívny moment. Tím dal sám sebe a aj mne pekný darček. Toto treble je ozajstným unikátom."

Tréner Bayernu Mníchov Jupp Heynckes drží Nemecký pohár
Foto: TASR/AP

Podobný úspech - vyhrať domácu ligu, pohár a európsky pohár v jednej sezóne - sa v minulosti podarilo iba šiestim klubom. Bayern sa tak pridal k Celticu Glasgow (1967), Ajaxu Amsterdam (1972), PSV Eindhoven (1988), Manchestru United (1999), FC Barcelona (2009) a Interu Miláno (2010).

"Už to nemohlo byť lepšie. Stuttgart nás síce v závere trochu znervóznil, ale keď sa pozriete na celých 90 minút, víťazstvo je určite zaslúžené. Žiadny nemecký klub nedokázal v minulosti vyhrať všetky tieto tituly. Toto je najlepší tím, aký kedy Bayern mal. Nepamätám si sezónu, ktorá by bola lepšia, jednoducho je to úžasné," cituje agentúra AP legendu nemeckého futbalu Franza Beckenbauera.

"Hrali sme veľmi dobre 70 minút. Po treťom góle sme mali veľa skvelých šancí, ale taký je futbal. Stuttgart ešte viac zápas zdramatizoval," okomentoval víťazstvo Franck Ribery, ktorý zároveň vzdal hold trénerovi: "Heynckes vie, čo robí. Takisto je to veľmi dobrý človek. Hoci má 68 rokov, stále je mladý. Je s ním zábava a to je dôležité."

Futbalová budúcnosť Heynckesa je stále neistá. Podľa vlastných slov v blízkom čase prezradí svoje plány, médiá však už jeho meno začali spájať so španielskym veľkoklubom Realom Madrid.

finále Nemeckého pohára - sumár:

Bayern Mníchov - VfB Stuttgart 3:2 (1:0)

Góly: 37. Müller (z 11 m), 48., 61. Gomez - 71., 80. Harnik. Rozhodoval: Gräfe, ŽK: Schweinsteiger, Mandžukič - Traore, Boka, Ibiševič, 74.244 divákov (vypredané)

zostavy a striedania:

Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, van Buyten, Alaba - Martinez, Schweinsteiger - Robben (83. Timoščuk), Müller, Ribery (90. Shaqiri) - Gomez (62. Mandžukič)

Stuttgart: Ulreich - Rudiger, Tasci, Niedermeier, Molinaro (67. Sakai) - Harnik, Gentner, Boka, Traore (75. Cacau) - Maxim (63. Okazaki) - Ibiševič