Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Futbal: Blatterovi a Platinimu odvolacia komisia zredukovala tresty

Na snímke prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini odchádza z budovy Športového arbitrážneho súdu (CAS) vo švajčiarskom Lausanne po vypočutí 8. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Dosluhujíci prezident FIFA Blatter a šéf UEFA Platini dostali vlani v decembri osemročný trest od etickej komisie.

Zürich 24. februára (TASR) - Odvolacia komisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) znížila tresty zákazu činnosti pre Seppa Blattera a Michele Platiniho z ôsmich na šesť rokov. Nevyhovela ale ich žiadosti o úplné zrušenie dištancu, informovala agentúra DPA.

"Hanebné," reagoval Platini na fakt, že mu odvolacia komisia trest zákazu činnosti vo futbale nezrušila. "Je to urážlivé rozhodnutie, ktoré porušuje moje práva. Je to politické rozhodnutie administratívy FIFA," dodal Francúz s tým, že sa stal obeťou systému, ktorý ho nechce za prezidenta organizácie. Vyhlásil, že volebný kongres v piatok vstúpi do dejín ako nelegitímny. Blatter v reakcii na verdikt povedal, že je "hlboko sklamaný".

Dosluhujíci prezident FIFA Blatter a šéf UEFA Platini dostali vlani v decembri osemročný trest od etickej komisie za porušenie pravidiel pri netransparentnom finančnom prevode dvoch miliónov švajčiarskych frankov z roku 2011. Vyšetrovatelia FIFA žiadali pre oboch doživotný zákaz vzhľadom na vážne podozrenia z korupcie.

Minulý týždeň Blatter i Platini vypovedali niekoľko hodín pred odvolacou komisiou. Ich poslednou šancou na úplné zmazanie trestu je teraz obrátiť sa na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne. "Využijem všetky prostriedky. Už som požiadal mojich právnikov, aby okamžite konali," uviedol Platini.