Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Britská vláda sa ospravedlnila rodinám obetí tragédie v Hillsborough

Fanúšikovia vzdávajú úctu obetiam tragédie v Hillsborough pred futbalovým zápasom medzi Liverpoolom a Brightonom na štadióne Anfield v Liverpoole 30. novembra 2019. Foto: TASR/AP

Jedna z najväčších športových tragédií sa udiala 15. apríla 1989 počas semifinále FA Cupu medzi Liverpoolom a Nottinghamom Forest na Hillsborough Stadium v Sheffielde.

Londýn 6. decembra (TASR) - Britská vláda sa v stredu ospravedlnila rodinám 97 futbalových fanúšikov FC Liverpool, ktorí pred vyše 34 rokmi zomreli počas tragédie na štadióne Hillsborough v Sheffielde. Zároveň sa chystá zaviesť opatrenia, aby v prípade podobnej situácie nedochádzalo k nezákonnostiam vo vyšetrovaní a k prekrúcaniu faktov.

Takzvaná "Hillsboroughská charta" by zaviazala verejné orgány vrátane polície, aby hovorili pravdu a proaktívne spolupracovali pri oficiálnych vyšetrovaniach v prípadoch verejných katastrof. Informovala o tom agentúra AP. "Rodiny obetí z Hillsborough utrpeli viaceré nespravodlivosti. Strata 97 životov, neodpustiteľná inštitucionálna obrana verejných orgánov. Je mi veľmi ľúto, čím si prešli," uviedol britský premiér Rishi Sunak.

Jedna z najväčších športových tragédií sa udiala 15. apríla 1989 počas semifinále FA Cupu medzi Liverpoolom a Nottinghamom Forest na Hillsborough Stadium v Sheffielde. Polícia vtedy vpustila na už preplnenú tribúnu fanúšikov Liverpoolu niekoľko tisíc ďalších priaznivcov. Vypukla obrovská tlačenica, v ktorej ušliapali 96 ľudí a viac ako 700 bolo zranených. Nešťastie potom viedlo k prijatiu rozsiahlych bezpečnostných opatrení na futbalových štadiónoch v celej Veľkej Británii. Andre Dewine neskôr v júli 2021 zomrel na následky tragédie a bol jej 97. obeťou.

Obvinenia vyplynuli z dvoch separátnych vyšetrovaní, ktoré skúmali príčiny tragédie (15 obvinených) i následné marenie výkonu spravodlivosti v dôsledku údajného zakrývania zo strany polície (8 obvinených). Vyšetrovanie prípadu obnovili až v roku 2012, keď zrušili pôvodný verdikt súdu, podľa ktorého prišli fanúšikovia o život nešťastnou náhodou. Predchádzal tomu masívny tlak a kampane zo strany príbuzných obetí. Porota v severozápadnom anglickom meste Warrington napokon rozhodla, že fanúšikovia boli "nezákonne zabití" v dôsledku chýb polície a záchranných zložiek.