Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Bundesligisti utratili zatiaľ za nových hráčov rekordných 450 miliónov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V týchto číslach nie sú zarátané hosťovania. Osemnásť klubov môže ešte uzatvárať prestupy do 31. augusta, takže teoreticky môžu transferové čísla atakovať hranicu pol miliardy eur.

Berlín 24. augusta (TASR) - Nemeckí futbaloví bundesligisti vynaložili na prestupy pred štartom novej sezóny rekordnú sumu viac ako 450 miliónov eur. Podľa informácie agentúry DPA však tiež zarobili na predaji hráčov 420 miliónov eur.

V týchto číslach nie sú zarátané hosťovania. Osemnásť klubov môže ešte uzatvárať prestupy do 31. augusta, takže teoreticky môžu transferové čísla atakovať hranicu pol miliardy eur.

Najviac peňazí vynaložila na príchody nových hráčov Borussia Dortmund, ktorá ale tiež najviac dostala za predaj jej futbalistov. BVB kúpila osem hráčov, vrátane majstrov sveta Andreho Schürrleho a Maria Götzeho za 108,7 miliónov eur. Na odchodoch opôr ako Henrich Mchitarjan, Mats Hummels či Ilkay Gündogan si však prišla na 106 miliónov.

Majstrovský Bayern Mníchov, ktorý angažoval práve Hummelsa či Renata Sanchesa za 70 miliónov, predal hráčov za spolu 45,5 miliónov. Tretím najviac míňajúcim klubom je zatiaľ Wolfsburg, ktorý za príchody hráčov ako Yannick Gerhardt, Mario Gomez, Jeffrey Bruma a Jakub Blaszczykowski položil na stôl 41,5 milióna. Do kasy mu ale po odchodoch Schürrleho a Maxa Kruseho pribudlo 37,5 miliónov eur.

Najdrahším prestupom z Nemecka smerom do zahraničia bol odchod Leroya Saneho, za ktorého Schalke dostalo od Manchestru City 48 miliónov. Sane sa tak stal najdrahším nemeckým futbalistom. Gelsenkirchen si preto mohol dovoliť kúpiť za pre neho rekordných 22,5 milióna eur talentovaného útočníka Breela Embola.

Finančnú radosť mali aj v Mönchengladbachu, ktorému londýnsky Arsenal za Granita Xhaku vyplatil 45 miliónov.

V porovnaní s týmito sumami sú ale prestupové politiky klubov ako Darmstadt, Eintracht Frankfurt, Ingolstadt, Hertha Berlín či Kolín. Darmstadt utratil len 750.000 eur za príchod Immanuel Höhna z Freiburgu, všetci ďalší noví hráči prišli bez odstupného. Eintracht investoval do príchodov 2,2 milióna, Ingolstadt 3,95 miliónov a Hertha s Kolínom 4 milióny. Práve do Herthy prestúpil z Legie Varšava slovenský reprezentačný stredopoliar Ondrej Duda, ktorého hodnota na trhu sa momentálne udáva na 4,5 milióna eur. Výška sumy, ktorú za mladého Slováka dostal poľský klub, osciluje podľa viacerých zdrojov od 3,2 do 4,2 miliónov eur.