Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Čeferin trvá na 16 miestenkách pre Európu na rozšírených MS vo futbale

Prezident UEFA Aleksander Čeferin (vľavo) a prvý viceprezident UEFA Ángel María Villar Llona, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nový formát finálového turnaja MS prinesie rozšírenie o šestnásť tímov, z Európy sa v súčasnosti môže kvalifikovať trinásť.

Berlín 27. februára (TASR) - Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin trvá na 16 miestenkách pre Európu v rozšírenom formáte majstrovstiev sveta, ktorý vstúpi do platnosti v roku 2026.

Nový formát finálového turnaja MS prinesie rozšírenie o šestnásť tímov, z Európy sa v súčasnosti môže kvalifikovať trinásť. Čeferin tiež navrhol, aby bol v každej skupine len jeden európsky tím. "Šestnásť tímov a každý európsky v odlišnej skupine. Na tom trváme. Ak sa to neuskutoční, skomplikujeme veci," vyhlásil šéf UEFA podľa agentúry DPA.

Čeferin uviedol, že viacero národných asociácií navrhlo pre Európu ešte väčší počet miesteniek: "Myslím si, že toto je realistické. Ak by sme chceli polovicu miesteniek na MS, vyzeralo by to arogantne." O počte miesteniek pre jednotlivé konfederácie na MS 2026 rozhodne Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) na májovom kongrese v Bahrajne.