Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Šport

Futbalisti Čile obhájili titul na Copa America

Hráč Čile Edson Puch drží trofej futbalového šampionátu Copa America Centenario, 26. júna, 2016. Chile porazila Argentinu 4: 2 na penalty. Foto: TASR AP

Vo finále 45. ročníka turnaja zdolali rovnako ako vlani Argentínu 4:2 po jedenástkovom rozstrele, v riadnom hracom čase i po predĺžení sa zápas skončil bezgólovou remízou.

East Rutherford 27. júna (TASR) - Futbalisti Čile obhájili titul na Copa America. Vo finále 45. ročníka turnaja na štadióne v americkom East Rutherford zdolali rovnako ako vlani Argentínu 4:2 po jedenástkovom rozstrele, v riadnom hracom čase i po predĺžení sa zápas skončil bezgólovou remízou. Čiľania nadviazali na domáci triumf zo Santiaga a stali sa prvým tímom od roku 1947, ktorý dokázal vyhrať prestížny turnaj dvakrát za sebou.

Argentínčania neprerušili 23-ročné čakanie na veľkú trofej a prehrali tretie finále na vrcholnom podujatí za sebou. V rozstrele totiž zlyhal hviezdny Lionel Messi, ktorý pri úvodnom pokuse prestrelil bránku a vo štvrtej sérii aj Lucas Biglia. Messi po skončení duelu oznámil koniec reprezentačnej kariéry. Z čílskeho tímu zo značky bieleho bodu nemieril presne iba Arturo Vidal. Pre dvojnásobných majstrov sveta sú jedenástky čiernu morou, vo vlaňajšom rozstrele prehrali 1:4. Obe mužstvá dohrávali s desiatimi hráčmi. V 28. minúte išiel po druhej žltej karte predčasne do kabín Čiľan Marcelo Diaz. V 43. minúte brazílsky rozhodca Heber Lopes vylúčil argentínskeho obrancu Marcela Roja.

Zlatú loptu pre najlepšieho hráča turnaja si odniesol čílsky útočník Alexis Sanchez, ktorý strelil tri góly a pridal jednu asistenciu. Aj ďalšie individuálne ocenenia získali zverenci trénera Juana Antonia Pizziho. Zlatá kopačka putuje do rúk Eduarda Vargasa, ktorý sa stal so šiestimi gólmi rovnako ako vlani najlepším strelcom turnaja. Za najlepšieho brankára vyhlásili Claudia Brava. Gólman Barcelony si vo všetkých troch zápasoch vyraďovacej časti udržal čisté konto.

Finálový zápas bol v znamení taktického boja. Argentínčania sa mohli v 21. minúte ujať vedenia, Gonzalo Higuain však nepotrestal chybu čílskej obrany a mieril vedľa žrde. Po vylúčení Diaza boli "Albicelestes" v početnej výhode, tá však trvala iba štvrťhodinu. Aj Rojo totiž videl po nedovolenom zákroku na Vidala červenú kartu. V druhom polčase sa pri šanci Eduarda Vargasa vyznamenal Sergio Romero, ktorý čaroval aj v ôsmej minúte predĺženia, keď zlikvidoval gólovú hlavičku čílskeho kanoniera. V rozstrele rozhodol o triumfe Čiľanov Gato Silva.

Zatiaľčo futbalisti "La Roja" oslavovali druhý triumf na Cope, Messi plakal na trávniku. "Opäť sme ukázali, že tento tím nemá žiadnych hraníc. Neustále bojujeme a ideme za svojim cieľom. Prežívame krásne chvíle, druhé víťazstvo na Cope je pre nás sladkou odmenou za tvrdú drinu," citovala agentúra dpa slová Vidala, stredopoliara Bayernu Mníchov. "Argentínčania poskladali prvotriedny tím, no nezľakli sme sa ich. Opäť sa potvrdilo, že toto je zlatá generácia čílskych futbalistov, ktorá prepisuje históriu," zdôraznil Vargas.

Meesi sa po štvrtom neúspešnom finále v argentínskom drese rozhodol uzavrieť reprezentačnú kapitolu. "S Argentínou sa mi opäť nepodarilo získať titul na veľkom turnaji. Bolí ma to oveľa viac, ako ktoréhokoľvek iného hráča, ktorý reprezentuje svoju krajinu. Štyrikrát sme boli vo finále a ani raz sme neuspeli. Jednoducho mi nie je súdené získať trofej, po ktorej najviac túžim. Argentínsky národný tím je po finálovej prehre na Cope už pre mňa minulosťou, tak to je," povedal Messi v rozhovore pre argentínsku televíziu TyCSports.

Messiho prekliatie v reprezentačnom drese sa začalo v roku 2007, keď Argentína prehrala vo finále Copy s Brazíliou. Na MS 2014 v krajine päťnásobných majstrov sveta podľahli Argentínčania v rozhodujúcom súboji Nemecku 0:1 po predĺžení. Vlani i teraz v špeciálnom vydaní turnaja k oslavám storočnice nestačili na Čile.



finále 45. ročníka Copa America:


Argentína - Čile 0:0, 2:4 po rozstrele zo značky 11 m


rozstrel: Vidal - nedal, Messi - nedal, Castillo 0:1, Mascherano 1:1, Aranguiz 1:2, Agüero 2:2, Beausejour 2:3, Biglia nedal, Silva 2:4

rozhodoval: Lopes (Braz.), CK: 43. Rojo - 28. Diaz, 82.026 divákov

zostavy:

Čile: Bravo - Isla, Medel, Jara, Beausejour - Vidal, Diaz, Aranguiz - Fuenzalida (80. Puch) - Vargas (109. Castillo), Sanchez

Argentína: Romero - Mercado, Otamendi, Mori, Rojo - Biglia, Mascherano, Banega (111. Lamela) - Messi - Higuain (70. Agüero), Di Maria (57. Kranevitter)