Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

EURÓPSKA LIGA: Ajax Amsterdam zdolal v 1. semifinále Olympique Lyon

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odveta vo Francúzsku sa bude hrať vo štvrtok 11. mája, finále EL je na programe 24. mája v Štokholme.

Bratislava 3. mája (TASR) - Futbalisti Ajaxu Amsterdam triumfovali v stredajšom úvodnom semifinále Európskej ligy UEFA 2016/17 doma nad Olympique Lyon 4:1. Odveta vo Francúzsku sa bude hrať vo štvrtok 11. mája, finále EL je na programe 24. mája v Štokholme.

Dvoma gólmi sa na víťazstve Ajaxu podielal útočník Bertrand Traore z Burkyna Fasso. V druhom semifinále sa vo štvrtok stretne Celta Vigo s Manchestrom United v Španielsku, odveta sa bude hrať na Old Trafford tiež 11. mája.

1. zápas semifinále EL 2016/17:

Ajax Amsterdam - Olympique Lyon 4:1 (2:0)
Góly: 25. a 71. Traoré, 34. Dolberg, 49. Younes - 66. Valbuena, rozhodoval: Rocchi (Tal.), ŽK: De Ligt, Traore - Gonalons

Ajax: Onana - Tete, Sanchez, De Ligt, Riedewald - Klaassen, Schöne (71. van de Beek), Ziyech - B. Traore, Dolberg (88. Neres), Younes (79. Kluivert)
Lyon: Lopes - Jallet (69. Rafael), Nkoulou, Diakhaby, Morel - Tousart (58. Ghezzal), Gonalons - Cornet (76. Lacazette), Tolisso, Valbuena - Fekir


Hostia mohli otvoriť skóre ako prví, ale v 10. minúte zlikvidoval brankár Onana strelu Corneta. Ajax prvýkrát potešil zaplnenú arénu čerstvo pomenovanú po klubovej legende Johanovi Cruyffovi v 25. minúte, keď center z priameho kopu jemne hlavou pohladil Traore a lopta zapadla do siete. V 34. minúte zaváhala po odkope brankára hostí obrana Lyonu, k lopte sa v úniku dostal Dolberg a zvýšil na 2:0. Holandský klub si dokázal vytvárať šance a bol aj efektívny. To síce ešte krátko pred polčasovým hvizdom nepotvrdil Younes, ktorý v šestnástke len napálil loptu do brankára, no rovnaký hráč sa nepomýlil krátko po začiatku druhého dejstva.

Ziyech ho našiel výbornou prihrávkou a hoci si brankár Lopes na jeho strelu siahol, tá sa predsa len dostala do siete - 3:0. V 53. minúte mohol znížiť útočník OL Fekir, ale Onana opäť podržal spoluhráčov výborným zákrokom. Lyončania sa dočkali v 66. minúte, Valbuena v pokutovom území prepálil všetko, čo mu stálo v ceste. Krátko potom platilo klišé nedáš-dostaneš, keď sa vo veľkej šanci opäť nepresadil Fekir, a následne štvrtý gól do siete hostí strelil Traore po ukážkovom centri Ziyecha. Aj ďalej sa hral vzrušujúci útočný futbal, pokusy Fekira a striedajúceho Rafaela zmaril výborný Onana, jeho náprotivok Lopes bol zasa bezchybný pri strelách Younesa a van de Beeka. V nadstavenom čase ešte Lopes výborne zlikvidoval strelu aktívneho Ziyecha a zabránil piatemu gólu v jeho sieti.