Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

EURÓPSKA LIGA: Gregušova Kodaň si trúfa na Ajax, Manchester favoritom

Na snímke Ján Greguš, archívna snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Pred odvetou, ktorá je na programe 16. marca v Amsterdame, si chcú futbalisti Kodane vytvoriť čo najlepšiu východiskovú pozíciu na postup.

Bratislava 9. marca (TASR) - Futbalisti FC Kodaň túžia v osemfinále Európskej ligy UEFA 2016/17 pokoriť slávny Ajax Amsterdam. Dánsky šampión, na súpiske ktorého figuruje aj slovenský reprezentant Ján Greguš, privíta holandský veľkoklub na svojom štadióne vo štvrtok 9. marca o 19.00 h. Pred odvetou, ktorá je na programe 16. marca v Amsterdame, si chce vytvoriť čo najlepšiu východiskovú pozíciu na postup.

Kodaň sa cez víkend "pohrala" s Horsensom, ktorému uštedrila debakel 5:0. Mužstvo vedené nórskym trénerom Stalem Solbakkenom kraľuje najvyššej dánskej súťaži, v ktorej nenašlo v 24 doterajších zápasoch premožiteľa a na čele tabuľky má komfortný 12-bodový náskok pred mestským rivalom Bröndby IF. "V dánskej lige dosahujeme suverénne víťazstvá, ale Európska liga má rozhodne vyššiu kvalitu. Ajax Amsterdam netreba špeciálne predstavovať, je to klub s bohatou históriou. Poznáme však aj jeho slabé stránky a pokúsime sa ich využiť. S podporou našich skvelých fanúšikov môžeme dosiahnuť výsledok, ktorý nás udrží v hre o postup," vyhlásil Solbakken, ktorého tím v tohtosezónnej edícii európskych pohárov (Liga majstrov + EL) doma neinkasoval. Ajax v nedeľňajšom súboji Eredivisie iba remizoval 1:1 na pôde Groningenu a manko na vedúci Feyenoord Rotterdam znížil len o bod na súčasné štyri.

Po Kodani druhý osemfinalista Európskej ligy so slovenským hráčskym zastúpením Borussia Mönchengladbach (László Bénes - pozn.) sa v nemeckom derby stretne so Schalke 04 Gelsenkirchen. "Čeliť Schalke je zakaždým vzrušujúca výzva. Pokiaľ chceme vyhrať Európsku ligu, musíme byť schopní zdolať hocijakého súpera," konštatoval kormidelník Gladbachu Dieter Hecking. Ďalší súboj dvoch tímov zo spoločnej súťaže ponúknu belgické kluby KAA Gent a K.R.C. Genk.

Manchester United, ktorý v 16-finále vyradil po výsledkoch 3:0 a 1:0 francúzsky AS Saint-Étienne, sa v prvom osemfinále predstaví v Rostove a opäť bude veľký favorit. "Budeme mať šancu vytiahnuť sa proti jednému z najväčších klubov v Európe. Manchester United predstavuje ohromnú silu, má skvelých hráčov a trénera. Ale aj my sme si vedomí našich kvalít. V tejto sezóne sme už zaznamenali viacero pozoruhodných výsledkov vrátane výhry nad Bayernom Mníchov. Sme radi, že prvý zápas hráme doma. Verím, že chladné počasie bude našou výhodou," uviedol pre portál uefa.com rumunský stredopoliar v službách Rostova Andrei Prepelita. Hráčom United, ktorí do dejiska merali 2600 km dlhú cestu, bude pre kartový trest chýbať obranca Eric Bailly. Oba tímy čaká prvý vzájomný zápas, pre Rostov to bude dokonca premiérová konfrontácia s anglickým súperom. United motivácia nechýba - vo svojej bohatej histórii vyhrali Európsky pohár majstrov/Ligu majstrov i Pohár víťazov pohárov, no nikdy nie Pohár UEFA, resp. EL.

Po vypadnutí Villarrealu a Athletica Bilbao zachraňuje česť španielskej La Ligy Celta Vigo, ktorá v šestnásťfinále prešla cez Šachtar Doneck. Galícijský tím si zopakuje cestu na východ - jeho osemfinálovým súperom bude ruský FC Krasnodar, najskôr sa však predstaví pred svojimi fanúšikmi.

Olympique Lyon narazí na rímsky AS, konfrontácia francúzskeho a talianskeho veľkoklubu bude patriť medzi šlágre osemfinálového programu. Obaja súperi sa stretávajú po desiatich rokoch, v sezóne 2006/07 bol AS Rím úspešnejší v osemfinále LM, keď postúpil po výsledkoch 0:0 doma, 2:0 vonku. "Čaká nás mužstvo, ktoré má obrovské skúsenosti z náročných zápasov v európskych pohároch. AS Rím patrí medzi najsilnejších súperov a ja osobne ho radím do okruhu najväčších favoritov súťaže. Je na nás, aby sme sa naň dobre pripravili. Keď chceme pomýšľať na postup, budeme potrebovať dva mimoriadne výkony," vyhlásil pre špecializovaný športový portál lequipe.fr tréner Lyonu Bruno Genesio.

APOEL Nikózia čaká konfrontácia s Anderlechtom Brusel, v ktorej Cyperčania môžu pomýšľať na postup. "V tejto fáze súťaže má každý tím svoju silu. Sme však radi, že sme sa vyhli AS Rím a Manchestru United, teda podľa mňa topfavoritom na zisk trofeje. Proti Anderlechtu si veríme, v minulosti sme nie raz dokázali potrápiť silné tímy. Vydáme zo seba všetko a uvidíme, na čo to bude stačiť," uviedol kapitán APOEL-u Nuno Morais.

Odvety osemfinále sú na programe 16. marca. Žreb štvrťfinále sa uskutoční o deň neskôr v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

Program 1. zápasov osemfinále EL 2016/17 - štvrtok 9. marca:

19.00 APOEL Nikózia - Anderlecht Brusel /rozhodca: Manuel De Sousa (Port.)/
19.00 FC Rostov - Manchester United /Felix Zwayer (Nem.)/
19.00 FC Kodaň - Ajax Amsterdam /Artur Dias (Port.)/
21.05 Celta Vigo - FC Krasnodar /Craig Thomson (Škót.)/
21.05 Schalke 04 Gelsenkirchen - Borussia Mönchengladbach /Björn Kuipers (Hol.)/
21.05 Olympique Lyon - AS Rím /Anthony Taylor (Angl.)/
21.05 Olympiakos Pireus - Besiktas Istanbul /Danny Makkelie (Hol.)/
21.05 KAA Gent - K.R.C. Genk /Paolo Tagliavento (Tal.)/