Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Grendel je so 7 bodmi v EL spokojný: Nikto to nečakal, neverili nám

Na archívnej snímke futbalista Trnavy Erik Grendel (vľavo) a hráč Anderlechtu Andy Naja. Foto: TASR - Martin Baumann

Už samotný postup do skupiny znamenal pre úradujúceho slovenského majstra splnenie tajného sna, napokon nebol ďaleko od postupu.

Trnava 14. decembra (TASR) - Futbalisti trnavského Spartaka vyžmýkali zo seba posledné zvyšky síl a s jesennou časťou ročníka 2018/2019 sa rozlúčili domácim víťazstvom 1:0 nad Fenerbahce Istanbul. Historické účinkovanie v skupinovej fáze Európskej ligy im vynieslo na slovenské pomery vynikajúcu 3. priečku v tabuľke so sedembodovým ziskom, ktorý sa pred jej začiatkom javil ako utópia. Už samotný postup do skupiny znamenal pre úradujúceho slovenského majstra splnenie tajného sna, napokon nebol ďaleko od postupu. Fenerbahce, ktoré sa spolu s Dinamom Záhreb kvalifikovalo do 16-finále, získalo len o bod viac ako "červeno-čírni".

Spartak podal proti Fenerbahce kompaktný výkon, okrem pevnej obrany bol aktívny aj smerom dopredu. Z množstva šancí premenil jedinú, v 41. minúte po rohu Erika Grendela skóroval z voleja turecký rodák Kubilay Yilmaz. "Víťazstvo chutí sladko. Išli sme do zápasu s tým, že chceme Fenerbahce potrápiť, čo sa nám podarilo. Súper bol trošku zmrznutý, možno bral zápas ako povinnosť. Chceli sme viac ako oni a to rozhodlo. Tých zápasov na jeseň bolo naozaj neúrekom, ale dnes z nás sršala energia a možno by sme zvládli aj ďalšie (úsmev). Ale nie, už sa všetci tešíme na naše rodiny, vianočné sviatky a chvíle pokoja," zračila sa úľava v očiach stredopoliara trnavského tímu Erika Grendela.

Spartaku sa v najvyššej domácej súťaži na jeseň výsledkovo nedarilo, zimuje až na 8. pozícii, zato na európskej scéne "vypálil rybník" nejednému favoritovi. O sile Trnavy sa presvedčili v predkolách Ligy majstrov Legia Varšava i Crvena Zvezda Belehrad, hoci srbský tím cez predĺženie napokon prešiel do play off a následne do hlavnej fázy. Spartak putoval do play off EL, v ktorom sa cez Olimpiju Ľubľana prebojoval do skupiny európskej pohárovej súťaže číslo dva. Sedembodovým ziskom prevýšil trnavský klub očakávania a hoci sa neprebojoval ďalej, utvoril nové slovenské maximum. To patrilo Artmedii Petržalka, ktorá v skupinovej fáze Ligy majstrov 2005/06 nazbierala v šiestich zápasoch šesť bodov. "Je pekné, že sme získali toľko bodov. Nikto to nečakal, nikto nám neveril, všetci nás podceňovali, ale napokon z toho bola dobrá reprezentácia slovenského futbalu. S odstupom času nás môže mrzieť domáci zápas s Dinamom Záhreb, ktorý sme mali dobre rozohraný. Keby sme získali tri body, boli by sme možno druhí a radovali sa z postupu, ale to už nezmeníme. Veľmi si vážim, ako ma chalani prijali v kabíne a tiež by som sa chcel poďakovať fanúšikom za podporu," nasmeroval Grendel rozhovor do témy o pokračovaní jeho hráčskej kariéry.

"Treba si užiť toto víťazstvo a čo príde, ukáže čas. Ak tu na jar nebudem, verím, že si nájdem dobrý angažmán a to platí aj pre ostatných spoluhráčov. Vždy chcem hrať o najvyššie priečky. Ak má Trnava fungovať v avizovanom krízovom režime, nebolo by tu pre mňa miesto. Ja totiž nechcem hrať o záchranu, to ma nebaví," povedal na rovinu Grendel.