Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Žreb EURÓPSKEJ LIGY: Manchester narazí vo štvrťfinále na Anderlecht

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvé zápasy štvrťfinále sa budú hrať vo štvrtok 13. apríla, odvetu sú potom na programe o týždeň 20. apríla.

Nyon 17. marca (TASR) - Futbalisti Manchestru United sa vo štvrťfinále Európskej ligy UEFA 2016/2017 stretnú s Anderlechtom Brusel. Rozhodol o tom piatkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

So súťažou sa v osemfinále rozlúčili dva kluby so Slovákmi, dánsky šampión FC Kodaň so stredopoliarom Jánom Gregušom nestačil na Ajax Amsterdam, resp. Borussia Mönchengladbach (László Bénes) vypadol v nemeckom derby so Schalke 04 Gelsenkirchen. A Ajax sa v boji o semifinále stretne práve s klubom z Gelsenkirchenu.

V osudí figurovali dva belgické tímy, okrem Anderlechtu aj K.R.C Genk, ktorý dostal jediného zástupcu španielskej La Ligy Celtu Vigo. Poslednú štvrťfinálovú dvojicu utvorili Olympique Lyon a Besiktas Istanbul. Žreb bol otvorený, neboli nasadené tímy a neplatili žiadne obmedzenia, resp. sa mohli stretnúť aj dva tímy z rovnakej krajiny.

Anderlecht sa s Manchestrom United stretol v histórii šesťkrát a oba tímy si pripísali po tri víťazstvá. Anglický celok ale nastrieľal vo vzájomných dueloch 22 gólov, kým Anderlecht iba šesť. Práve proti United zaknihoval belgický tím rekordnú prehru vo svojej európskej histórii - v sezóne 1956/1957 utŕžil na ihrisku súpera debakel 0:10. Z pätnástich duelov v Anglicku prehral Anderlecht až trinásť a dvakrát remizoval. Naposledy sa stretli v LM v ročníku 2000/2001, United vyhrali na Old Trafforde 5:1 a vonku prehrali 1:2. "Červení diabli" sú trojnásobným európskych majstrom, v klubovej vitríne majú aj PVP a európsky Superpohár. Európsku ligu, resp. jej predchodcu Pohár UEFA ale ešte nikdy neovládli.

Kanonier MUFC Zlatan Ibrahimovič naposledy na štadióne Anderlechtu zaznamenal hetrik. V októbri 2013 prispel k hladkému triumfu Paríža St. Germain nad domácimi 5:0 v skupinovej fáze Ligy majstrov. "Celý štadión mu vtedy pripravil veľké ovácie," povedal hovorca Anderlechtu David Steegen s tým, že aj teraz bude súper favoritom. "Naše rozpočty sú neporovnateľné, ale už fakt, že sme sa dostali tak ďaleko, pre nás veľa znamená."

Duely Celty s Genkom budú ich premiérovým súbojom na európskej scéne, rovnako ako pri dvojici Lyon - Besiktas. "Chceme ísť ďalej a vyradiť Lyon. Nie som pesimista, pretože máme veľmi silný tím. Bude to zaujímavá konfrontácia a možno predčasné finále. Odvetu hráme doma, fanúšikovia sú našim dvanástym hráčom a nebudú to mať u nás ľahké," povedal v bezprostrednej reakcii Ahmet Nur Cebi, viceprezident Besiktasu.

Ajax proti Schalke bude súbojom dvoch víťazov niekdajšieho Pohára UEFA. "Je to skvelý žreb, naozaj sa na tieto zápasy teším. Som si istý, že aj do Amsterdamu nás bude sprevádzať množstvo fanúšikov a aj v dueli vonku tak budeme mať domáce prostredie," citoval oficiálny web UEFA kapitána Schalke Benedikta Höwedesa.

Prvé zápasy štvrťfinále sa budú hrať vo štvrtok 13. apríla, odvetu sú potom na programe o týždeň 20. apríla. Žreb semifinále sa uskutoční v piatok 21. apríla opäť v Nyone (1. zápasy 4. mája, odvety 11. mája-pozn.). Finále sa odohrá v stredu 24. mája o 20.45 SELČ v Štokholme.

Žreb štvrťfinále Európskej ligy UEFA 2016/2017:

Anderlecht Brusel - Manchester United
Celta Vigo - K.R.C. Genk
Ajax Amsterdam - Schalke 04 Gelsenkirchen
Olympique Lyon - Besiktas Istanbul

kalendár žrebov EL UEFA 2016/2017:
semifinále: 21. apríla (Nyon)

kalendár zápasov EL UEFA 2016/2017:
prvé zápasy štvrťfinále: 13. apríla
odvety štvrťfinále: 20. apríla
prvé zápasy semifinále: 4. mája
odvety semifinále: 11. mája
finále: 24. mája (Štokholm/Švéd.)