Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

EL: Slovan odštartuje v Jerevane, Greif: Rozhodnúť v prvom zápase

Na snímke tréner Slovana Ivan Vukomanovič (vľavo). Foto: TASR/Oliver Ondráš

Slovan mal pôvodne hrať najprv na vlastnom ihrisku, ale Európska futbalová únia vymenila poradie duelov.

Jerevan 28. júna (TASR) – Futbalisti ŠK Slovan Bratislava dostanú vo štvrtok príležitosť víťazne zareagovať na neúspech v česko-slovenskom Superpohári. O 17.00 h SELČ nastúpia na Štadióne Hanrapetakan proti miestnemu klubu Pjunik Jerevan na úvodné stretnutie prvého predkola Európskej ligy UEFA 2017/18. Slovan mal pôvodne hrať najprv na vlastnom ihrisku, ale Európska futbalová únia vymenila poradie duelov. Úradujúci slovenský vicemajster hrá EL na základe prvenstva v domácom pohári, Pjunik sa kvalifikoval zásluhou štvrtého miesta v najvyššej arménskej súťaži.

Minulý týždeň nestačili zverenci Srba Ivana Vukomanoviča na FC Fastav Zlín až po rozstrele zo značky pokutového kopu. Zvýšenú motiváciu mal v súboji držiteľov národných pohárov český útočník Jakub Mareš, ktorý prestúpil do Bratislavy v lete z konkurenčného MFK Ružomberok. "Čo sa dá robiť. Priznám sa, že ma to mrzelo ešte na druhý deň, pretože som nesmierne chcel zvíťaziť. Podpichovanie s trénerom Bohumilom Páníkom a ďalšími chalanmi potom nebolo príjemné. Je to škoda. Čaká na nás však niečo nové, prišiel som sem, lebo chcem byť úspešný. Dúfam, že to ukážeme hneď vo štvrtok," vyhlásil štrnásťgólový strelec minulej fortunaligovej sezóny.

Góly má v náplni práce aj v novom pôsobisku, v najbližšom vystúpení však Slovanu pre zranenie nepomôže tvorca hry Seydouba Soumah. Ten sa zranil práve v súboji o Superpohár. "Viem, čo sa odo mňa očakáva. Snáď urobíme dobrý výsledok a pozitívnu atmosféru pred druhým zápasom," pokračoval Mareš. S arménskym futbalom zažil skúsenosť na mládežníckej reprezentačnej úrovni: "Arménci sú rýchli a silní na lopte, no chýbajú im taktické pokyny. Sústredíme sa na seba, uvedomujeme si, za akým účelom sme tu."

Kým Slovan cez prestávku posilnil ofenzívu nákupmi skúsených futbalistov Mareša či Filipa Hološka, v bránke zastáva na začiatku ročníka úlohu jednotky 20-ročný odchovanec Dominik Greif. "Žiadny tlak si nepripúšťam, v tomto prípade nezáleží na pozícii jednotky alebo dvojky. O motivácii netreba hovoriť, každoročne sa chceme dostať čo najďalej a uvidíme, čo to vydá. Pozreli sme si zopár videozáznamov, sú nepríjemní v osobných súbojoch. Snažia sa hrať technicky, sú dobre technicky vybavení jeden na jedného. Ideme sa však prezentovať svojou hrou a rozhodnúť dvojzápas už v prvom stretnutí," povedal Greif.

Aj podľa neho musia "belasí" hodiť prehru na úvod sezóny za hlavu a koncentrovať sa na kvalifikačnú fázu druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaže: "Samozrejme, vždy je to tak, nemôžeme sa pozerať do minulosti. Prehra nás mrzí a bude nás mrzieť, ale, jednoducho, nesmie mať na nás žiaden vplvy. Pripravili sme sa na nasledujúceho súpera a ďalší dôležitý zápas." Hráči Slovana sa príliš nezaťažovali ani podmienkami, aké na nich čakali v Arménsku. Horúčavy by ich nemali zaskočiť, keďže sa v nich chystali aj v Bratislave. "Má byť teplo, ale to je takisto aj u nás. Trénovali sme tvrdo, chlapci veľa behali," ubezpečil Greif.

Maďar Ádám Farkas povedie štvrtkový duel ako hlavný rozhodca. Odveta je na programe o týždeň neskôr 6. júla na bratislavských Pasienkoch. Postupujúci sa v druhom prekole stretne s úspešným z dvojice Lyngby Kodaň (Dánsko) a Bangor City (Wales).

EL UEFA 2017/18 – 1. predkolo – úvodné stretnutie:

Pjunik Jerevan – ŠK Slovan Bratislava /štvrtok 28. júna, 17.00 h SELČ, Štadión Hanrapetakan/
rozhodca: Ádám Farkas (Maď.)