Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

EURÓPSKA LIGA: Slovenské kluby zabojujú najprv doma

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odvety sú na programe na budúci týždeň 16. augusta v Rotterdame a Viedni.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Na futbalistov AS Trenčín čaká v 3. predkole Európskej ligy UEFA 2018/2019 konfrontácia s holandským šampiónom z predminulej sezóny a čerstvým držiteľom holandského superpohára. Feyenoord Rotterdam privítajú v prvom zápase vo štvrtok o 19.00 h na Štadióne MŠK Žilina. ŠK Slovan Bratislava si doma zmeria sily s Rapidom Viedeň (21.05).

Trenčania sa na prestížny duel naladili najvyšším víťazstvom v doterajšom priebehu Fortuna ligy, v 3. kole zdolali nováčika zo Serede 5:1. Dva góly strelil holandský Joey Sleegers, ktorý je odchovanec Feyenoordu: "Nebol to zlý zápas z našej strany. Pred Feyenoordom sme si zachovali víťaznú atmosféru v kabíne, čo je dôležité." Cez víkend však uspel aj protivník AS, keď si ako víťaz Pohára KNVB poradil v superpohárovom súboji Johan Cruijff Schaal poradil s majstrovským PSV Eindhoven po bezgólovej remíze v jedenástkovom rozstrele. "Verím, že sa im môžeme rovnať, pôjdeme na sto percent. Poznám veľa chalanov z ich šatne, dúfam, že nám to pomôže," dodal 24-ročný Sleegers na oficiálnej klubovej stránke.

AS je s Holandskom spätý od majiteľa Tschena La Linga cez trénera Ricarda Moniza po viacero hráčov. Vďaka postupu cez Górnik Zabrze v 2. predkole má pred sebou aj holandskú prekážku v podobe pätnásťnásobného majstra Eredevisie. "Je to pre nás veľká výzva, v tíme máme veľa Holanďanov. Takže určite je to špecifický zápas a veľmi sa naň tešíme. Podgorica (súper v 1. predkole, pozn.) mala nejakú úroveň, Zabrze bolo o stupeň vyššie. V zápasoch s Feyenoordom chceme zistiť, na čo vlastne máme a aký máme potenciál," povedal brankár Igor Šemrinec. "Feyenoord je veľký klub a sme radi, že sa s ním môžeme konfrontovať. Veľmi sa na to tešíme," uviedol obranca Lukáš Skovajsa.

Trenčín by postupom vyrovnal svoje maximum v európskych súťažiach, v play off EL 2016/2017 nestačil na viedenský Rapid, na ktorý v tomto ročníku narazí Slovan a takisto začne na vlastnom trávniku. Rakúsky klub je šesťnásobný účastník skupinovej fázy EL, Slovan si v nej zahral v sezónach 2011/2012 aj 2014/2015. V najvyššej slovenskej súťaži zvíťazil v uplynulom dueli v Michalovciach 2:1 a spoločne s Dunajskou Stredou, ktorá sa z EL porúčala v 2. predkole, nazbieral plný počet bodov. "Víťazstvo je pre nás veľmi dôležité, máme ďalšie tri body do tabuľky a môžeme sa koncentrovať na súboj s Rapidom Viedeň, ktorý je pre nás veľká motivácia. Som rád, že mám príjemné starosti a nebude pre mňa jednoduché vybrať správnu jedenástku na Rapid," povedal tréner Martin Ševela na webe skslovan.com.

Bratislavčania vyradili v 1. predkole moldavský Milsami Orhei, v ďalšej fáze prešli cez maltský FC Balzan. "Bude to ťažký súper a zároveň veľký zápas, na ktorý sa všetci tešíme. Bolo by výborné doma neinkasovať a streliť nejaký gól, aby sme si utvorili dobrú pozíciu do odvety. Verím, že nás prídu podporiť aj fanúšikovia, budeme ich potrebovať," dodal útočník Filip Hološko pred súbojom s Viedenčanmi.

Odvety sú na programe na budúci týždeň 16. augusta v Rotterdame a Viedni (20.30). Slovan sa v prípade postupu cez Rapid stretne v play off s Hajdukom Split alebo FCSB Bukurešť. Pokiaľ Trenčín vyradí Feyenoord, bude hrať proti Sturmu Graz alebo AEK Larnaka. Úvodné stretnutia play off sa uskutočnia 23. augusta, odvety o týždeň neskôr. Bude sa bojovať o zvyšných 21 miesteniek do skupinovej fázy.

1. zápasy 3. predkola EL 2018/2019:

AS Trenčín - Feyenoord Rotterdam /štvrtok 9. augusta, 19.00, Štadión MŠK Žilina/

rozhodcovia: Schörgenhofer - Gutschi, Staudinger (všetci Rak.)

ŠK Slovan Bratislava - Rapid Viedeň /štvrtok 9. augusta, 21.05, Štadión Pasienky)

rozhodcovia: Raczkowski - Obukowicz, Siejka (všetci Poľ.)