Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Trenčín do sezóny s novým trénerom, ostrý štart vo štvrtok v Podgorici

Hlavný tréner AS Trenčín Ricardo Moniz počas tlačovej konferencie klubu pred štartom Fortuna ligy 2018/19 a vstupom do kvalifikačnej fázy Európskej ligy UEFA, 10. júla 2018 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Piaty tím dlhodobej časti Fortuna ligy 2017/18 sa chce opätovne prebojovať do európskych súťaží, kde nechýbal uplynulých šesť ročníkov.

Trenčín 10. júla (TASR) - Vo futbalovom klube AS Trenčín nastali pred začiatkom novej sezóny viaceré zmeny. Piaty tím dlhodobej časti Fortuna ligy 2017/18 sa chce opätovne prebojovať do európskych súťaží, kde nechýbal uplynulých šesť ročníkov.

Najvýraznejšia zmena nastala v Trenčíne na poste hlavného trénera. Vladimíra Cifraniča nahradil Holanďan Ricardo Moniz. Jeho asistenti sú Cifranič a Juraj Ančic. Trénerom brankárov sa stal Tomáš Belic. Päťdesiattriročný Moniz dobre pozná trenčianske prostredie, okrem konzultácii s realizačným tímom prvého mužstva má zmapovanú aj prácu v mládežníckej akadémii. "Začíname nový ročník s novými výzvami a métami. Čaká na nás veľa zmien. Angažovali sme zahraničného trénera, popri novom trénerovi sa môžu rozvíjať klub, mužstvo i všetci, ktorí s ním prídu pracovne do kontaktu," povedal generálny manažér AS Trenčín Richard Rybníček.

Káder tiež prešiel viacerými zmenami. Ako najväčšia sa javí odchod nigérijského krídelníka Hilaryho Gonga Chukwaha, ktorý posilnil holandský tím Vitesse Arnhem. V 32 ligových stretnutiach v drese Trenčína sa gólovo presadil desaťkrát. "Gong k nám prišiel ako neznámy futbalista. Pomohol klubu i sebe. Z dlhodobého hľadiska dokážeme odchádzajúcich hráčov bez problémov nahradiť. Už dnes máme lepších hráčov, akým bol Gong," pokračoval Rybníček. Zo šestice nováčikov v kabíne prvého tímu sa zaujímavo javí krídelník Bukari Osman, ktorý prišiel z belgického Anderlechtu Brusel. V ofenzíve čaká na šancu dvojmetrový útočník Umeh Chukwuemeka: "Bukari má väčší potenciál ako Gong. Umeh je typologicky veľmi zaujímavý hráč. Už onedlho oňho bude mať záujem takmer celá Európa."

O konkrétnom cielenom umiestnení síce generálny manažér nehovoril, no klub chce opätovne "nakuknúť" medzi európskych súperov. "Minulá sezóna nedopadla podľa našich predstáv. Mali sme vyššie ciele. Prioritou pre nás zostávajú európske poháre, či už okúsime jedno predkolo, alebo sa prebojujeme do základnej skupiny," dodal Rybníček.

Vzhľadom na výstavbu nového štadióna budú minimálne sezónu 2018/19 Trenčania hrať domáce zápasy v Myjave. Po piatich prípravných stretnutiach so zahraničnými protivníkmi čaká súťažná premiéra na zverencov Moniza vo štvrtok. V 1. kole kvalifikácie Európskej ligy nastúpia na pôde čiernohorského vicemajstra Budučnost Podgorica (20.30 h). Odveta je na programe v Myjave o týždeň neskôr.

Tréneri nemôžu počítať s obrancom Petrom Kleščíkom, ktorý sa zotavuje z operácie kolena. Kapitánsku pásku si navlečie stredopoliar Aschraf El Mahdioui. Fortunaligovú premiéru 2018/19 absolvuje Trenčín 23. júla proti Nitre.

Káder AS Trenčín:

Brankári:
Denis Chudý, Igor Šemrinec, Alexander Morgos
Obrancovia: Lukáš Skovajsa, Keston Julien, Reuben Yem, Martin Šulek, James Lawrence, Jovan Pavlovič, Adrián Slávik, Peter Kleščík, Marián Pišoja
Stredopoliari: Abdul Zubairu, Jakub Paur, Desley Ubbink, Jakub Kadák, Philippe van Arnhem, Imrane Oulad Omar, Aschraf El Mahdioui, Tomáš Svečula
Útočníci: Joey Sleegers, Philip Azango, Umek Chukwuemeka, Bukari Osman, Hamza Čatakovič, Milan Kvocera, Antonio Mance

Zmeny v kádri AS Trenčín:

Odchody: Hilary Gong (Vittese Arnhem, prestup), Peter Čögley (koniec kontraktu), Adrián Chovan (FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble, hosťovanie), Giorgi Beridze (KAA Gent, koniec hosťovania), Ejike Okoh (koniec kontraktu)
Príchody: Alexander Morgos (Ukrajina, prestup), Adrián Slávik (AS Trenčín "19"), Tomáš Svečula (AS Trenčín "19"), Umeh Chukwuemeka (GBS Academy/Nig., prestup), Bukari Osman (Accra Lions/Ghana, prestup), Reuben Yem (Inter Bratislava, prestup)

Výsledky AS Trenčín v letnej príprave:

AC Sparta Praha – AS Trenčín 1:2 (Ubbink, Čatakovič)
AC Sparta Praha – AS Trenčín 4:2 (Paur 2)
Bohemians 1905 Praha – AS Trenčín 5:1 (Paur)
AS Trenčín – 1. FC Slovácko 3:3 (Mance, Čatakovič, Bukari)
FK Rostov – AS Trenčín 1:1 (Mance)

Strelci v príprave (9):

3 góly Jakub Paur
2 góly Hamza Čatakovič a Antonio Mance
1 gól Osman Bukari a Desley Ubbink