Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

EURÓPSKA LIGA: Trenčín to chce skúsiť aj o rok

Na snímke hráči Trenčína po prehre 3:0 v odvete play off Európskej ligy AEK Larnaka - AS Trenčín v cyperskej Larnake 30. augusta 2018. Foto: TASR Martin Baumann

Zverenci Ricarda Moniza sa budú snažiť, aby životné stretnutia hrali aj v budúcnosti. Najprv však musí odznieť smútok.

Larnaka 31. augusta (TASR) - Futbalisti AS Trenčín zažili v životnom zápase sklamanie. V ich prípade sa potvrdilo, že posledný krok býva najťažší. Mali ho urobiť na Cypre, ale vo štvrtkovej odvete play off Európskej ligy prehrali na pôde AEK Larnaka 0:3 a nepostúpili premiérovo v klubovej histórii do skupinovej fázy.

Zverenci Ricarda Moniza sa budú snažiť, aby životné stretnutia hrali aj v budúcnosti. Najprv však musí odznieť smútok. "V šatni sa nabudzujete, týždeň hovoríte o zápase vášho života, potom príde 30. sekunda a dostanete gól. Ťažko sa to opisuje. Myslím si, že určite rozhodli skúsenosti. Larnaka si viac uvedomovala, o čo hrá," povedal Jakub Paur, ktorý si po fortunaligovom súboji s bratislavským Slovanom vyskúšal post stopéra aj na európskom fóre: "Bolo to iné, bolo to náročnejšie proti skúsenejším futbalistom."

Trenčania stroskotali v play off EL tiež v sezóne 2016/2017. Vtedy podľahli Rapidu Viedeň už v úvodnom dueli o štyri góly, tentoraz si z prvého zápasu priviezli výsledok, aký im dával šancu aj po inkasovanom góle v odvete. "Rýchly gól nás určite prekvapil, mohlo nás to nejako vykoľajiť z toho, čo sme tu chceli dokázať. Už pred odvetou sme však vedeli, že aj keby nastala takáto situácia, nič sa nedeje. Stále to bolo o jednom góle, ktorý sme museli streliť, aby sme sa dostali ďalej. V tom je základ, že sa nám nepodarilo streliť ho. Mali sme nejaké príležitosti za stavu 0:1, ale je pravda, že sme sa ťažko dostávali do zápasu. Až cez prestávku sme si niečo povedali, nemali sme čo stratiť. Od skupinovej fázy nás delili dva góly, ktoré podľa mňa boli v našich silách. Aspoň začiatok druhého polčasu bol z našej strany lepší, tretí gól nás už zarezal," povedal brankár Igor Šemrinec.

Takisto kvitoval schopnosti cyperského tímu: "Podržali loptu, útočníci si vedeli nabehnúť, zakryť si loptu. Nepostrehol som u nich situáciu, v ktorej by boli splašení." Striedajúci Peter Kleščík sa po zranení stihol vrátiť na trávnik aj na európskej scéne, no on ani spoluhráči nepridajú viac štartov v tomto ročníku EL: "Boli sme blízko niečoho, na čo chalani dreli tri mesiace. Stratili sme to v tomto súboji, určite je to sklamanie. Na lavičke som veril za stavu 0:1 aj 0:2, že dokážeme dať dva góly. Nepodarilo sa nám streliť gól po dlhom čase, teraz, keď sme ich potrebovali, góly neprišli. Súper postúpil zaslúžene, v dvojzápase bol efektívnejší a lepší."

AS vyšiel prvýkrát strelecky naprázdno v trinástom súťažnom vystúpení v sezóne. Vlani v Európskej lige rovnako neskóroval až v súboji, ktorý ho stál pokračovanie v súťaži, v odvete druhého predkola prehral na pôde izraelského Bnei Yehuda Tel Aviv 0:2. V uplynulých týždňoch zdolal v dvojzápasoch Budučnost Podgorica z Čiernej Hory, poľský Górnik Zabrze i holandský Feyenoord Rotterdam. "Musíme byť pokorní a vďační za to, kam sme sa dostali. Je pekné, že sme vyradili Feyenoord, možno pri ďalších deviatich pokusoch by sa nám to nepodarilo. Škoda, že sme vypadli, ale treba brať pozitívne, čo dokázalo toto mužstvo," dodal Paur.

Trenčín sa nestal po Žiline a Slovane Bratislava ďalším slovenským klubom s účasťou v skupinovej fáze Pohára UEFA/Európskej ligy, dokázala to Trnava o niekoľko hodín neskôr. Práve vzájomný duel so Spartakom je na programe v nedeľu v 7. kole najvyššej slovenskej súťaže. Pre Trenčín sa ním začne výhradný boj, aby sa o rozšírenie počtu slovenských zástupcov v európskej jeseni mohol pokúsiť aj v nasledujúcom ročníku. Dá sa to len umiestnením vo Fortuna lige či úspechom v Slovnaft Cupe.

"O pár dni si možno povieme, že to bola dobrá jazda. Išli sme od prvého predkola, vyradili sme Feyenoord. Boli sme od toho naozaj kúsok, už sa to nemusí opakovať. Zavládol obrovský smútok, no na ihrisku sa hralo, na ihrisku sa bojovalo a na ihrisku sa malo postúpiť. Čo je v kabíne, to je jedno. Nie je jednoduché preladiť na slovenskú ligu, mňa osobne to bude mrzieť dlhšie. Nič iné nám nezostáva, musíme to skúsiť, možno opäť zájsť takto ďaleko, možno ešte ďalej. Iba cez Fortuna ligu a Slovenský pohár sa dostaneme do európskych súťaží," uzavrel Šemrinec.