Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

EURÓPSKA LIGA: Trnavu poženú za postupom cez Austriu vypredané tribúny

Ilustračná snímka Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Futbalistom trnavského Spartaka bude v dnešnej domácej odvete 3. predkola Európskej ligy UEFA 2016/17 s Austriou Viedeň na úspešné zavŕšenie postupového ťaženia stačiť aj nerozhodný výsledok.

Trnava 4. augusta (TASR) - Futbalistom Spartaka Trnava bude v dnešnej domácej odvete 3. predkola Európskej ligy UEFA 2016/17 s Austriou Viedeň na úspešné zavŕšenie postupového ťaženia stačiť aj nerozhodný výsledok. Vo výhodnej pozícii sa slovenský zástupca ocitol po prvom meraní síl s rakúskym tímom, nad ktorým minulý štvrtok zvíťazil 1:0 vďaka bojovnému výkonu a gólu kamerunského útočníka Roberta Ndipa Tambeho. Zverencov trénera Miroslava Karhana poženie za vytúženým postupom do play off európskeho pohára číslo dva vypredaný Štadión Antona Malatinského s vyše 16.000 divákmi na tribúnach.

Spartak v rozbiehajúcej sa sezóne zatiaľ nenašiel premožiteľa. Vo Fortuna lige po remíze 1:1 v Podbrezovej zdolal doma Dunajskú Stredu 2:1 a v nedeľu získal bod na pôde Ružomberka (1:1). Kouč "bílích andelov" však po poslednom vystúpení pod Čebraťom nešetril kritikou. Podľa Karhana niektorí hráči podali slabý výkon a svojimi chybami hazardovali s výsledkom. "Domácich sme sami postavili na nohy. Keď si povieme, že musíme hrať jednoducho a niektorí chalani si to pomýlia s tréningom, tak musia veľmi rýchlo prísť znova na to, prečo sme uspeli vo Viedni a predchádzajúcich predkolách. Takýmito chybami postaviť súpera na nohy, to sa nerobí v nižších súťažiach a nie ešte v prvej lige," hromžil Karhan po súboji s ružomberskými futbalistami.

V Európskej lige však dosahuje Spartak presvedčivejšie výsledky a navyše podporené kvalitnými výkonmi. Maltský Hibernians "sfúkol" v 1. predkole dvakrát 3:0 a následne cez Širak Gjumri z Arménska postúpil po výsledkoch 1:1 (v) a 2:0 (d). Pred prvým súbojom s Austriou pasovali jeho hráčov do role outsiderov, ale triumfom 1:0 vo Viedni obrátili "spartakovci" papierové predpoklady naruby. Postup do play off majú teraz vo vlastných rukách, uvedomujú si však, že zopakovaním výkonu z Ružomberka by sa oň mohli ľahko pripraviť.

"Musíme si to rozobrať, pretože vo štvrtok sa niečo takéto nemôže zopakovať. Austria bude takéto chyby tvrdo trestať," zdvihol varovný prst brankár Adam Jakubech, ktorý vo Viedni podržal svoj tím viacerými bravúrnymi zákrokmi. Spartak Trnava si môže zopakovať účasť v play off EL zo sezóny 2014/15. Vtedy tím trénera Juraja Jarábka podľahol v Zlatých Moravciach švajčiarskemu FC Zürich 1:3, v odvete remizoval 1:1 a do skupinovej fázy sa neprebojoval.

VIDEO: Tréner Austrie T. Fink: Situácia nie je pre nás výhodná, ale máme šancu o nápravu


Nad Spartakom však opäť visí hrozba sankcií od Európskej futbalovej únie (UEFA). Trnavský klub už dostal avízo, že ho na najbližšom zasadnutí bude riešiť disciplinárna komisia. "Klub musel reagovať na šesť bodov, ktoré mu UEFA vytkla. Jeden z nich je napr. ten, že v zápase vo Viedni dostal viac ako päť žltých kariet. Za túto nedisciplinovanosť tiež hrozí klubu finančný postih. Nepríjemnejší dosah však môžu mať na Trnavu body týkajúce sa fanúšikov. V rámci duelu vo Viedni sa mali dopustiť neznášanlivých prejavov a pokrikov s rasistickým podtónom. Spartak už v tejto súvislosti poslal na UEFA písomné stanovisko, v ktorom sa bráni. Disciplinárka zasadá v piatok, aké prípadné sankcie dostanú spartakovci, teraz ťažko predpokladať," uvádza sa na klubovom webe Spartaka.

Aj v tejto súvislosti vydali pred spoločné vyhlásenie Ultras Spartaka a občianske združenie Bíli Andeli. "UEFA nám opäť hrozí trestami za delobuchy, pokriky a podobne. Preto týmto vyzývame všetkých, aby sa vyvarovali vhadzovaniu čohokoľvek na ihrisko. Hlavne na štadión nenoste delobuchy, ktoré okrem škody nemajú absolútne žiadny efekt. Vyzývame všetkých, aby sa zdržali akýchkoľvek pokrikov, ktoré by si opäť mohol delegát vysvetliť ako antisemitizmus, rasizmus a podobne. Všetci dobre vieme, že sú to nezmysly, avšak pre pánov z UEFA to je ako voda na mlyn pre pokutovanie a zatváranie štadióna," píše sa v stanovisku fanúšikov.

Tréner viedenskej Austrie Thorsten Fink po pohárovej prehre poriadne premiešal zostavou a tento ťah mu vyšiel, keď jeho mužstvo v generálke na odvetu so Spartakom zdolalo doma Mattersburg 3:1 a so šiestimi bodmi sa usadilo na čele tabuľky rakúskej ligy. UEFA zverila zápas FC Spartak Trnava - FK Austria Viedeň chorvátskemu hlavnému rozhodcovi Ivanovi Bebekovi, ktorému budú na čiarach pomáhať asistenti Tomislav Petrovič a Miro Grgič.



V deň stretnutia bude platiť zákaz podávania, predaja a požívania alkoholu na Štadióne Antona Malatinského a v jeho širšom okolí, a to v čase od 14. do 22. hodiny. Nariadenie vydalo mesto Trnava na základe žiadosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR vzhľadom na bezpečnostnú situáciu a časté hromadné narušenia verejného poriadku, ktoré boli zaznamenané v minulosti medzi futbalovými fanúšikmi. Platí pre lokalitu ulíc Kollárova, Športová, A. Žarnova, Halenárska, Hlboká, Spartakovská, Dolné Bašty, Paulínska, Strelecká, B.S. Timravy a Ľudmily Podjavorinskej.

V ďalších odvetných súbojoch 3. predkola EL nastúpi siedme mužstvo uplynulej sezóny nemeckej bundesligy Hertha Berlín proti dánskemu klubu Bröndby Kodaň s náskokom 1:0, ktorý uhral v prvom meraní síl na domácej pôde. V drese Herthy by nemal chýbať v zostave pravý obranca Peter Pekarík, jeho krajan Ondrej Duda v tomto ročníku hral v predkole LM za Legiu Varšava, takže Herthe teoreticky bude k dispozícii až v skupinovej fáze.

VIDEO: Brankár Austrie R. Almer: Máme ťažkú úlohu


Siedmy tím minulého ročníka anglickej Premier League West Ham United bude doma doháňať manko 1:2 proti slovinskému NK Domžale. Rapid Viedeň s brankárom Jánom Novotom uhral na pôde Torpeda Žodino bezgólovú remízu a bude favoritom na postup. Blízko účasti v play off je aj Slovan Liberec v kádri s Martinom Dúbravkom a Filipom Lesniakom, ktorý vyhral 2:1 na ihrisku Admiry Wacker Mödling - premožiteľa Spartaka Myjava v 1. predkole EL.

Šance 50:50 na postup má pražská Slavia (Jaroslav Mihalík, Dušan Švento), ktorá doma remizovala 0:0 s Rio Ave. V ťažšej pozícii je Mladá Boleslav (Lukáš Pauschek, Miroslav Keresteš), ktorá prehrala s macedónskou Škendijou 0:2. Až trojica Slovákov (Martin Polaček, Ľubomír Guldan, Ján Vlasko) stojí na prahu vyradenia vo farbách Zaglebie Lubin. Poľský tím prehral doma 1:2 s dánskym SönderjyskE.

Žreb play off EL sa uskutoční v piatok 5. augusta o 13.00 SELČ vo švajčiarskom Nyone, zápasy tejto fázy sú na programe 18. a 25. augusta.

Odveta 3. predkola EL UEFA 2016/17, štvrtok 4. augusta, 18.30 h (Štadión Antona Malatinského, Trnava):

FC SPARTAK TRNAVA - FK Austria Viedeň /prvý zápas 1:0, rozhoduje: Ivan Bebek (Chorv.)/
predpokladané zostavy:
Spartak: Jakubech - Kadlec, Greššák, Godál, Čonka - Sloboda, Bello - Schranz, Halilovič, Mikovič - Tambe
Austria: Almer - De Paula, Rotpuller, Filipovič, Salamon - Vukojevič, Holzhauser - Venuto, Grünwald, Pires - Kayode


Program ďalších zápasov:

18.00 PAS Giannina - AZ Alkmaar /prvý zápas 0:1/
18.00 Slovan Liberec - Admira Wacker Mödling /2:1/
18.00 HJK Helsinki - IFK Göteborg /2:1/
18.00 JK Nomme Kalju - Osmanlispor FK /0:1/
18.00 FC Midtjylland - Videoton Székesfehérvár /1:0/
18.30 Spartak Moskva - AEK Larnaka /1:1/
18.30 FK Krasnodar - FC Birkirkara /3:0/
19.00 Apollon Limassol - Grasshoppers Zürich /1:2/
19.00 FK Mladá Boleslav - Škendija Tetovo /0:2/
19.00 Beitar Jeruzalem - FK Jelgava /1:1/
19.00 FK Gabala - OSC Lille /1:1/
19.00 FC Arouca - Heracles Almelo /1:1/
19.00 Vorskla Poltava - Lokomotiva Záhreb /0:0/
19.00 AIK Štokholm - Panathinaikos Atény /0:1/
19.15 SönderjyskE - Zaglebie Lubin /2:1/
19.30 Maccabi Tel Aviv - Pandurii Targu Jiu /3:1/
19.45 Dinamo Minsk - Vojvodina Novi Sad /1:1/
20.00 AEK Atény - AS St. Étienne /0:0/
20.15 Bröndby Kodaň - Hertha Berlín /0:1/
20.15 HNK Rijeka - Istanbul Basaksehir /0:0/
20.15 NK Maribor - FC Aberdeen /1:1/
20.15 Viitorul Konstanca - KAA Gent /0:5/
20.30 Hajduk Split - FC Oleksandria /3:0/
20.30 Sassuolo Calcio - FC Luzern /1:1/
20.45 West Ham United - NK Domžale /1:2/
20.45 Cork City - KRC Genk /0:1/
21.00 Rio Ave Vila de Conde - Slavia Praha /0:0/
21.05 Rapid Viedeň - Torpedo Žodino /0:0/