Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Ukrajinci si posilnili postupové vyhliadky. No Fomenko sa hneval

Ukrajinský hráč Jevgen Selezňov sa raduje zo svojho gólu vo futbalovom zápase C-skupiny kvalifikácie o postup na EURO 2016 Macedónsko - Ukrajina v Skopje 9. októbra 2015. Foto: TASR/AP

Fomenkovi zverenci majú pred záverečným skupinovým kolom v tabuľke rovnako ako Slovensko 19 bodov, v ich neprospech však hrajú horšie vzájomné stretnutia so SR.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Ukrajinskí futbalisti rozdúchali šance na postup na EURO 2016, keď v piatkovom súboji C-skupiny zvíťazili v Skopje nad domácim Macedónskom 2:0 a v tabuľke sa bodovo dotiahli na druhé Slovensko, ktoré doma nestačilo na oslabené Bielorusko (0:1). Teraz sa ich pozornosť sústredí na pondelkový domáci duel s obhajcom titulu Španielskom, v ktorom sa však tréner Michajlo Fomenko bude musieť zaobísť bez dvojice defenzívnych opôr.



Ukrajinci držali v Skopje loptu častejšie na svojich kopačkách, ich prevaha ale bola dlho jalová a v prvom polčase si nič vážnejšie nevytvorili. O svojom triumfe rozhodli až po zmene strán. Do vedenia išli v 59. minúte, keď rozhodca po ruke domáceho obrancu Leonarda Žutu v šestnástke nariadil pokutový kop a ten chladnokrvne premenil Jevhen Selezňov. Krídelník FC Sevilla Jevhen Konopľanka v 80. minúte zahodil veľkú možnosť na poistenie náskoku, keď zblízka napálil loptu iba do brankára Pačovského, no tri minúty pred koncom už striedajúci Artem Kravec pridal gólovú poistku, keď po sólovej akcii nasadil gólmanovi "jasličky". "Som si istý, že aj keby som nepremenil penaltu, skôr či neskôr by sme zlomili odpor súpera. Dúfam, že proti Španielsku uhráme cenný výsledok," citovala Selezňova agentúra Reuters.

krajinský hráč Artem Fedeckij (vľavo) bojuje o loptu s Macedónčanom Milovanom Petrovičom vo futbalovom zápase C-skupiny kvalifikácie o postup na EURO 2016 Macedónsko - Ukrajina v Skopje 9. októbra 2015.
Foto: TASR/AP


Fomenkovi zverenci majú pred záverečným skupinovým kolom v tabuľke rovnako ako Slovensko 19 bodov, v ich neprospech však hrajú horšie vzájomné stretnutia so SR. Postup z druhej priečky tak nemajú vo svojich rukách, stále si však môžu zaistiť letenku do Francúzska ako najlepší tím z tretích miest. Akékoľvek víťazstvo nad už istým postupujúcim Španielskom, ktoré môže v Kyjeve nastúpiť bez tradičných opôr a dovoliť si experimentovať so zostavou, ich posúva na šampionát. V tabuľke tretích sú totiž Ukrajinci aktuálne druhí s dvojbodovou stratou na Maďarsko, ktoré už ale odohralo všetky súboje s najlepšími piatimi tímami vo svojej skupine a ďalšie body tak nepridá. A ak by "modro-žltí" nedokázali proti Španielsku uspieť, stále majú šancu kvalifikovať sa na ME cez baráž.

V Kyjeve však budú Fomenkovi chýbať stopér Jevhen Chačeridi a defenzívny stredopoliar Serhij Sydorčuk, ktorí inkasovali žlté karty a majú automatickú zápasovú stopku. Tréner Ukrajiny netajil hnev nad počínaním svojich vykartovaných zverencov. "To sú veľmi vážne a nečakané straty. Snažili sme sa hráčom vysvetliť, že emócie by nám mali pomôcť, ale nie zničiť naše šance. Asi sme im túto myšlienku nedokázali dostatočne vtlačiť do hláv. Obaja pred zápasom vedeli o možnej suspendácii, napriek tomu sa nevyhli kartám. Hráči, ktorí ich nahradia v súboji proti Španielsku, tak budú mať možnosť ukázať, či si zaslúžia hrať v základnej zostave," povedal tréner Ukrajiny na pozápasovej tlačovej konferencii.

Švajčiari oslavujú postup

Švajčiarski futbaloví reprezentanti oslavujú postup na EURO 2016. Záverečný krok spravili v piatok, keď v St. Gallene rozdrvili "trpaslíka" zo San Marína aj vďaka trom gólom z pokutových kopov 7:0. Bez ohľadu na výsledok posledného stretnutia v Estónsku tak obsadia v tabuľke E-skupiny s určitosťou druhé miesto za víťazným Anglickom, ktoré si účasť na ME vybojovalo už dávnejšie.

Tréner švajčiarskej futbalovej reprezentácie Vladimir Petkovič sa raduje s Johanom Djourouom po kvalifikačnom zápase E - skupiny o postup na EURO 2016 proti San Marínu v St. Gallene 9. októbra 2015. Švajčiarski futbaloví reprezentanti postúpili na EURO 2016.
Foto: TASR/AP


Hoci Švajčiari prehrali prvé dva zápasy v skupine s Anglickom a Slovinskom, v ďalšom priebehu kvalifikácie sa rozohrali k vynikajúcim výkonom a už pred záverečným kolom si zaistili miestenku do Francúzska. Na ME sa naposledy predstavili v roku 2008, keď kontinentálny šampionát hostili spoločne s Rakúskom. "Podarilo sa nám to. Francúzsko, prichádzame," tešil sa stredopoliar Gökhan Inler. "Sme veľmi šťastní, že sme sa prebojovali na šampionát. Neuveriteľný pocit," povedal pre blick.ch obranca Ricardo Rodriguez.

"Sme šťastní, že sme sa kvalifikovali na EURO 2016. Teraz si môžeme plánovať budúcnosť. To, čo sme dosiahli, je pre nás veľmi dôležité. Už v novembri sa začneme pripravovať na EURO," citoval web UEFA slová trénera Helvétov Vladimira Petkoviča.

Švajčiari využili zaváhanie Slovincov, ktorí v piatok iba remizovali v Ľubľane s Litvou 1:1. Hráči z malej alpskej krajiny síce viedli na konci prvého polčasu vďaka gólu Valtera Birsu z pokutového kopu, no súper v druhom dejstve vyrovnal takisto z penalty a zobral domácim nádej na druhé miesto. Švajčiari majú pred záverečným kolom pred tretími Slovincami nedostihnuteľný päťbodový náskok.

"Je to skvelý pocit a najväčší moment v mojej kariére. Mohol by to byť štart niečoho veľkého, možno novej éry," vyznal sa Petkovič, ktorý sa v kvalifikácii mohol spoliehať na skvelé výkony Xherdana Shaqiriho, Granitu Xhaku či Josipa Drmiča.

Na EURO aj Španieli

K futbalistom Švajčiarska sa pridali aj úradujúci majstri Európy Španieli, ktorí sú ďalšími istými účastníkmi EURO 2016. Miestenku do Francúzska definitívne získali v piatkovom 9. kole kvalifikácie a pridali sa tak ku šestke Island, Česko, Anglicko, Rakúsko, Severné Írsko a Portugalsko. Istú účasť na ME už má aj Francúzsko ako organizátor. Rusi, ale aj Slováci, ktorí mohli získať v piatok postupovú definitívu, musia ešte oslavy oddialiť.

Španieli podľa očakávania potvrdili v piatok postup na futbalové EURO 2016 do Francúzska domácou výhrou na Luxemburskom 4:0. Tréner "La Furia Roja" Vicente del Bosque ale stratil zranené duo David Silva a Alvaro Morata, ktoré ani neodcestuje na záverečný zápas "slovenskej" C-skupiny na Ukrajinu (pondelok 12. októbra, 20.45 h.).

Španieli sa stali víťazmi skupiny, na konte majú 24 bodov a predstihnúť ich už nemôžu ani druhí Slováci, resp. tretí Ukrajinci, ktorí majú bodov 19. Favorit podľa predpokladov dominoval počas celého zápasu, hostia sa však bránili zubami-nechtami a náporu favorita odolávali až do záveru prvého polčasu. V 42. minúte vyšla domácim akcia po pravom krídle, luxemburský brankár Joubert vyrazil loptu po Pedrovej šanci iba pred seba, kde bol pohotový Cazorla a presnou strelou rozvlnil sieť. Aj po zmene strán to bolo iba o hre na jednu bránku. Španieli pridali ešte tri góly. O dva sa postaral striedajúci Paco Alcacer, ktorý namieril presne v 67. minúte a 80. minúte, skóre spečatil v 85. minúte opäť Cazorla.

Španielsky hráč Santi Cazorla (druhý zľava) oslavuje so spoluhráčmi gól do bránky Luxemburska vo futbalovom zápase C-skupiny kvalifikácie o postup na EURO 2016 Španielsko - Luxembursko v Logrone 9. októbra 2015.
Foto: TASR/AP


Luxemburčania sa tešia na Slovákov

"Máme radosť, ale sme aj smutní kvôli zraneniam. Veríme, že ale nebudú vážne. Podali sme dobrý výkon a kvalifikovali sme sa na EURO," citovala agentúra dpa autora dvoch španielskych gólov. "Je skvelé, že sme konečne postúpili, ale nebolo to jednoduché. Prehra na Slovensku minulý rok nám to poriadne sťažila. Napokon ale máme veľa bodov," citoval del Bosqueho oficiálny web UEFA.

"Aj dnes sme museli prežiť niekoľko nepríjemných momentov, ukázali sme ale skvelý prístup, tím si vypracoval mnoho šancí a dali sme góly. Smutnou súčasťou sú zranenia Davida Silvu a Alvara Moratu. V zápase sme úplne dominovali, okrem prvých minút, keď sa zdalo, že nám Luxembursko môže spôsobiť problémy. Luxembursko má dobré mužstvo, zanechalo vo mne dobrý dojem a myslím si, že sa bude v nasledujúcich rokoch ešte zlepšovať," dodal del Bousque, ktorému už skôr vypadli suspedovaný Diego Costa a zranení Andres Iniesta, Sergio Ramos a Koke.

Ani tréner hostí Luc Holtz nebol sklamaný. "Gratulujem Španielsku k výhre a postupu, ale gratulujem aj môjmu mužstvu k výkonu. Odohrali sme výborný zápas proti najlepšiemu tímu sveta. Na ihrisko som poslal Malgeta a Delgada, pretože sú rýchli hráči a to sme potrebovali. V zápase nám postupne dochádzali sily. Teraz je našou úlohou čo najlepšie sa pripraviť na Slovákov," uviedol pre Luxemburger Wort.

Stopercentní Angličania

Angličania zostávajú v doterajšom priebehu kvalifikácie stále jediným tímom s plným počtom bodov na konte. Už istý víťaz E-skupiny zvíťazil v Londýne nad Estónskom vďaka gólom Thea Walcotta a Raheema Sterlinga 2:0 a potvrdil tak suverénne postavenie na čele tabuľky.

"Hrali sme proti dobre organizovanému mužstvu. Víťazstvo sme si museli tvrdo vybojovať," uznal kvality súpera tréner Anglicka Roy Hodgson. Pri žrebe skupín záverečného turnaja majstrovstiev Európy by tak mali byť Angličania v prvom koši medzi nasadenými tímami. "To považujem za veľmi dôležité. Odráža to postavenie v rebríčku FIFA. Iba dúfam, že to tak bude platiť," citovala kouča agentúra Reuters.

Anglický hráč Theo Walcott (v strede) oslavuje so spoluhráčmi gól do bránky Estónska vo futbalovom zápase E-skupiny kvalifikácie o postup na EURO 2016 Anglicko - Estónsko v Londýne 9. októbra 2015.
Foto: TASR/AP


Domácej reprezentácii chýbal pre zranenie kapitán Wayne Rooney, útočník Manchestru United však na štadióne pred zápasom prijal zlatú kopačku pre najlepšieho strelca v histórii Albiónu.

Anglicko sa predstaví v pondelkovom kvalifikačnom zápase proti Litve s výrazne obmenenou zostavou. S tímom neodcestuje päť hráčov základnej zostavy vrátane Rooneyho a brankára Joea Harta. "Máme tu hráčov, ktorých chceme vidieť v akcii. Nemajú veľa času, aby sa predviedli. Veríme im a myslíme si, že budú pre nás dôležití. Chcem zistiť, či sú dosť dobrí na to, aby boli súčasťou tímu," vysvetlil svoje rozhodnutie Hodgson. Do zostavy sa tak dostane stredopoliar Jonjo Shelvey, obrancovia Phil Jagielka s Philom Jonesom a brankár Jack Butland, ktorý zažije debut v reprezentačnom A-tíme.

Ignaševič prekonal Onapka

V G-skupine sa k už istému postupujúcemu Rakúsku zatiaľ nepridalo Rusko. Hoci zborná vyhrala v Kišiňove nad domácim Moldavskom 2:1, nezaváhali ani Švédi, ktorí triumfovali vo Vaduze nad Lichtenštajnskom 2:0. Kanonier Zlatan Ibrahimovič strelil druhý gól "troch koruniek", ešte v prvom polčase za stavu 1:0 nepremenil jedenástku. Rusi tak pred záverečným kolom kvalifikácie majú pred tretími severanmi naďalej dvojbodový náskok. Už istý víťaz skupiny Rakúsko si odnieslo tri body z ihriska Čiernej Hory (3:2), ktorá tak definitívne stratila šancu na postup.

Skúsený ruský futbalový obranca Sergej Ignaševič nastúpil v piatok na svoj 111. zápas v reprezentačnom drese a prekonal tak rekord Viktora Onopka. Tridsaťšesťročný stopér ozdobil rekordný zápis aj gólom, ktorým prispel k víťazstvu zbornej v Kišiňove v dueli G-skupiny kvalifikácie EURO 2016 nad domácim Moldavskom 2:1.

Rusom aktuálne patrí v skupine druhá priečka, no ešte nemajú postupovú istotu. Pred tretími Švédmi majú dvojbodový náskok, záverečný zápas ich čaká v pondelok, keď v Moskve privítajú Čiernu Horu.

V poradí 15. európsky šampionát sa uskutoční v termíne 10. júna - 10. júla 2016 vo Francúzsku, premiérovo sa na ňom predstaví 24 účastníkov namiesto doterajších šestnástich.

Kvalifikácia EURO 2016 - piatok:

E-skupina
Londýn:
Anglicko - Estónsko 2:0 (1:0)
Góly:
45. Walcott, 85. Sterling

Ľubľana:
Slovinsko - Litva 1:1 (1:0)
Góly:
45.+1 Birsa (z 11 m) - 86. Novikovas (z 11 m)

St. Gallen:
Švajčiarsko - San Maríno 7:0 (1:0)
Góly:
17. Lang, 55. Inler (z 11 m), 65. Mehmedi, 72. Djourou (z 11 m), 75. Kasami, 81. Embolo (z 11 m), 89. Derdiyok

tabuľka
1. Anglicko 9 9 0 0 28:3 27*
2. Švajčiarsko 9 6 0 3 23:8 18*
3. Slovinsko 9 4 1 4 16:11 13
4. Estónsko 9 3 1 5 4:8 10
5. Litva 9 3 1 5 7:15 10
6. San Maríno 9 0 1 8 1:34 1
*-už istý postup

G-skupina
Vaduz:
Lichtenštajnsko - Švédsko 0:2 (0:1)
Góly:
18. Berg, 55. Ibrahimovič

Kišiňov:
Moldavsko - Rusko 1:2 (0:0)
Góly:
85. Cebotaru - 58. Ignaševič, 78. Dziuba

Podgorica:
Čierna Hora - Rakúsko 2:3 (1:0)
Góly:
32. Vučinič, 68. Beqiraj - 55. Janko, 81. Arnautovič, 90.+2 Sabitzer, ČK: 87. Vučinič (Č.Hora)

tabuľka
1. Rakúsko 9 8 1 0 19:5 25*
2. Rusko 9 5 2 2 19:5 17
3. Švédsko 9 4 3 2 13:9 15
4. Čierna Hora 9 3 2 4 10:11 11
5. Lichtenštajnsko 9 1 2 6 2:23 5
6. Moldavsko 9 0 2 7 4:14 2
*-už istý postup

Zoznam istých účastníkov EURO 2016 (7): Francúzsko (organizátor), Island, Česko, Španielsko, Anglicko, Švajčiarsko, Rakúsko, Severné Írsko, Portugalsko