Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

FIFA doživotne suspendovala troch funkcionárov za úplatky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Potrestaní boli bývalý člen revízneho výboru Laia z Guamu, exviceprezident Juhoamerickej futbalovej konfederácie Esquivela z Venezuely a niekdajší pracovník FIFA pre rozvoj Rocha z Nikaraguy.

New York 21. novembra (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) doživotne dištancovala troch funkcionárov po tom, ako sa na procese v Spojených štátoch amerických priznali k prijímaniu úplatkov. Etická komisia potrestala bývalého člena revízneho výboru Richarda Laia z Guamu, exviceprezidenta Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL) Rafaela Esquivela z Venezuely a niekdajšieho pracovníka FIFA pre rozvoj Julia Rochu z Nikaraguy.

"Dostali pokuty v súlade s výškou vzatých úplatkov, ku ktorým sa priznali," priniesla agentúra DPA v utorok stanovisko riadiacej organizácie svetového futbalu.

Lai sa priznal k prijatiu milióna dolárov od ľudí, ktorí sa snažili získať vplyv. Podozrenie padlo aj na vplyvného člena Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Šejka Ahmada al-Fahada al-Sabaha z Kuvajtu. Esquivel a Rocha doznali, že brali úplatky za pridelenie mediálnych a marketingových práv na zápasy vrátane kvalifikácie majstrovstiev sveta či turnaja Copa America.