Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

FIFA počas galavečera Zlatá lopta neudelí tradičnú prezidentskú loptu

Na snímke prestížne ocenenie Zlatá lopta pre najlepšieho futbalistu Foto: TASR/AP

Rozhodnutie súvisí s rozsiahlym škandálom, na základe ktorého Blatter dostal od etickej komisie FIFA osemročný zákaz činnosti.

Zürich 7. januára (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia FIFA počas galavečera Zlatá lopta neudelí tradičnú prezidentskú cenu, ktorú každoročne odovzdával jej dlhoročný šéf Sepp Blatter. Ceremónia s oceňovaním najlepších futbalistov za uplynulý rok je na programe 11. januára v Zürichu.

FIFA vo štvrtok uviedla, že prezidentskú cenu v tomto roku neudelia "pre prechodnú fázu, v ktorej sa organizácia momentálne nachádza". Rozhodnutie súvisí s rozsiahlym škandálom, na základe ktorého Blatter dostal od etickej komisie FIFA osemročný zákaz činnosti a do februárových volieb ho zastupuje viceprezident Issa Hayatou. Ten bude mať pri otvorení Zlatej lopty slávnostnú reč, informovala agentúra AP.

Prezidentskú cenu FIFA by mali opäť odovzdať na budúci rok. Blatter ju osobne udeľoval od roku 2001 a medzi jej laureátov patrili napríklad juhoafrický aktivista a anglikánsky arcibiskup Desmond Mpilo Tutu, či bývalý nemecký futbalista a tréner Franz Beckenbauer.