Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Potvrdili trest pre šéfa UEFA Platiniho

Na archívnej snímke staronový prezident FIFA Sepp Blatter (vľavo) prijíma gratulácie od viceprezidenta FIFA a prezidenta UEFA Michela Platiniho (vpravo) Foto: TASR/AP

Šéf UEFA Michel Platini mal v roku 2011 prijať od prezidenta FIFA Seppa Blattera dva milióny švajčiarskych frankov.

Lausanne 11. decembra (TASR) - Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini neuspel na Športovom arbitrážnom súde (CAS) v Lausanne s odvolaním voči 90-dňovej suspendácii, ktorú dostal od etickej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) pre podozrenie z korupcie. CAS potvrdil trest pre francúzskeho funkcionára, zároveň však odporučil FIFA, aby zákaz jeho pôsobenia vo futbale nepredlžovala.

Podľa arbitrážneho súdu by predĺženie suspendácie bolo neoprávneným obmedzením prístupu k spravodlivosti. CAS nechal v platnosti existujúci trest až do jeho vypršania (5. januára), keďže podľa neho nespôsobuje "nenapraviteľnú ujmu". Podľa CAS do 5. januára musí byť jasno o vine či nevine Platiniho.

Pre existujúci zákaz tak nemôžu Platiniho schváliť ako kandidáta na prezidenta FIFA. Zároveň sa nebude môcť v sobotu zúčastniť v Paríži na žrebe majstrovstiev Európy 2016, ktoré sa aj za účasti slovenských futbalistov uskutočnia v jeho rodnom Francúzsku.

"CAS rozhodol, že existujúci trest na 90 dní v tejto chvíli nespôsobuje Michelovi Platinimu nenapraviteľnú ujmu. Jeho akékoľvek predĺženie by však bolo prehnaným a neoprávneným zamedzením prístupu k spravodlivosti," uviedol arbitrážny súd vo svojom stanovisku.

Platini sa môže voči piatkovému rozhodnutiu opäť odvolať na CAS. "Michel Platini s uspokojením prijal verdikt, podľa ktorého CAS aspoň čiastočne vyhovel jeho požiadavke, aby FIFA nepredlžovala jeho trest," povedal pre agentúru Reuters Platiniho právny zástupca Thibaud d'Ales. "Išiel na súd, aby dosiahol zrušenie trestu, ale oni povedali, že bude fér, pokiaľ sa o prípade rozhodne v najbližších dňoch," dodal.

Z rozhodnutia arbitráže bol rozčarovaný prezident Francúzskej futbalovej federácie (FFF) Noel Le Graet. "Som sklamaný, je mi ľúto, že sa Michel nebude môcť zúčastniť na zajtrajšom žrebe EURO 2016. Veľmi si to zaslúžil. Bol by to pre neho pekný symbol, keby mohol byť prítomný na žrebe," povedal šéf FFF novinárom počas zasadnutia výkonného výboru UEFA v Paríži.

Šéf UEFA mal v roku 2011 prijať od prezidenta FIFA Seppa Blattera dva milióny švajčiarskych frankov, údajne za prácu v úlohe jeho poradcu v rokoch 1999 až 2002. Neexistuje o tom ale žiadny doklad a obaja funkcionári tvrdia, že medzi sebou mali ústnu dohodu. Aj Blatter dostal od etickej komisie trest na 90 dní, obom hrozí doživotný zákaz práce vo futbale. Definitívne rozhodnutie v ich kauze by mala etická komisia FIFA vydať do konca roka. Platini i Blatter majú pred ňu predstúpiť 17. a 18. decembra.

Bývalý francúzsky reprezentant je na čele UEFA od roku 2007 a kým nedostal dočasný trest, bol hlavný favorit na post prezidenta FIFA vo februárových voľbách.