Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

FIFA potrestala ghanského rozhodcu Lampteyho doživotným dištancom

Futbalová lopta Tango 12 - oficiálna lopta futbalových majstrovstiev Európy 2012. Foto: TASR/AP

Dôvodom bol chybný verdikt o pokutovom kope v novembrovom dueli kvalifikácia MS 2018 medzi Juhoafrickou republikou a Senegalom.

Zürich 20. marca (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) potrestala ghanského rozhodcu Josepha Lampteyho doživotným dištancom za chybný verdikt v novembrovom dueli kvalifikácie MS 2018 medzi Juhoafrickou republikou a Senegalom.

Po neexistujúcej ruke v šestnástke odpískal proti Senagalčanom pokutový kop. Opakované zábery však jasne ukázali, že obranca Kalidou Koulibaly zasiahol loptu kolenom. FIFA obvinila Lampteyho z porušenia pravidla týkajúceho sa nezákonného ovplyvňovania zápasov. Jeho asistent zostal bez trestu. "Všetky obvinenia voči Davidovi Lionheartovi Nii Lartey Laryeamu boli zamietnuté," uviedla FIFA.

Juhoafričania sa po premenenej penalte ujali vedenia 1:0 a napokon na štadióne v Polokwane triumfovali 2:1. V druhej fáze africkej kvalifikácie sú v štvorčlennej skupine druhí, Senegalu patrí tretia priečka. Lamptey sa môže odvolať voči dištancu na Športový arbitrážny súd (CAS), prípadne na FIFA.

FIFA ďalšie podrobnosti prípadu nezverejnila, spraví tak, až keď "sa rozhodnutie stane konečné a právoplatné". Informovala agentúra AP.