Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Finále MS 2018 vo futbale sa bude hrať na moskovskom štadióne Lužniki

Na snímke moskovský štadión Lužniki Foto: TASR/AP

Šéf FIFA vyzval politikov, aby futbal nechali na pokoji.

Zürich 20. marca (TASR) - Finálové stretnutie futbalových MS 2018 v Rusku sa uskutoční na moskovskom štadióne Lužniki. Informáciu pre agentúru DPA potvrdilo vedenie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Lužniki budú dejiskom aj úvodného duelu finálového turnaja 14. júna, rovnako budú hostiť druhý semifinálový zápas 11. júla. Prvé stretnutie semifinále (10. júla) a súboj o bronz (14. júla) sa bude hrať v Petrohrade.

FIFA zároveň oznámila miesta konania Pohára konfederácií, ktorý sa uskutoční v Rusku v roku 2017. Hrať sa bude v Moskve, Petrohrade, Kazani a Soči.

Futbal nechajte na pokoji

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter vyzval štátnikov z celého sveta, aby futbal vynechali zo svojich politických vyhlásení. Jeho slová odzneli na zasadnutí exekutívy FIFA v Zürichu.

"Vyzývam všetkých politikov, aby nechali futbal na pokoji. Zasahovaní z ich strany do nášho športu už bolo viac ako dosť," povedal Blatter. Reagoval tak aj na slová ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý vyzval na bojkot svetového šampionátu v roku 2018 v Rusku. "Majstrovstvá sveta sa v roku 2018 uskutočnia v Rusku, žiadny svetový politik na tom nič nezmení. Bojkot športového podujatia z politických dôvodov nikdy nič nevyriešil a som presvedčený, že by tomu nebolo inak ani v tomto prípade. Naopak, verím, že usporiadanie finálového turnaja v Rusku prispeje k upokojeniu situácie v tomto regióne," dodal Blatter.

Šéf svetového futbalu nezabudol pripomenúť, že Organizácia spojených národov (OSN) vlani schválila rezolúciu, ktorá zaručuje nezávislosť športu od politiky. Blatter zároveň ukázal prstom na poslancov Európskeho parlamentu. "Komisia Európskeho parlamentu v nedávnej minulosti niekoľkokrát ignorovala rezolúciu OSN, keď najskôr vyzvala na bojkot svetového šampionátu v Katare a potom aj v Rusku. To je evidentný príklad priameho zasahovania politickej moci do športu a my to nebudeme tolerovať," doplnil Blatter.

Prezident FIFA Joseph Blatter počúva na tlačovej konferencii počas zasadnutia exekutívy FIFA vo švajčiarskom Zürichu 20. marca 2015.
Foto: TASR/AP