Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Ružomberok v 16. kole Fortuna ligy víťazne, Nitra v remíze so Senicou

a snímke zľava Miroslav Káčer (MŠK Žilina), Eric Javier Davis, Esmerald Alaku (FK DAC 1904 Dunajská Streda) a Ivan Santiago Diaz (MŠK Žilina) počas 16. kola Fortuna ligy MŠK Žilina - FK DAC 1904 Dunajská Streda 18. novembra 2017 v Žiline. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Prinášame vám výsledky sobotňajších zápasov Fortuna ligy.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Prečítajte si výsledky 16. kola futbalovej Fortuna ligy.

MFK Ružomberok – FK Železiarne Podbrezová 3:0 (2:0)


Góly: 15. Qose, 36. Kochan, 73. D. Takáč. Rozhodovali: Chmura - Mókoš, Hancko, ŽK: Baez, Sedláček, Turňa, 1153 divákov.

zostavy a striedania:

Ružomberok:
Macík – Kružliak, J. Maslo, Jonec – Qose - Daniel, Kochan (79. Sapara), Gál-Andrezly, Pik (72. D. Takáč) – Haskič, Gerec (83. Kostadinov)

Podbrezová: Kuciak – Turňa, Kupčík, Kuc, Djordjevič – Kopičar, Sedláček – Viazanko, Baez (68. Haščák), Blahút (68. Jedinák) – Bernadina

Norbert Hrnčár, tréner Ružomberka: "Naša aktívna hra počas celých deväťdesiat minút nám priniesla gólové šance i víťazstvo. Ja som rád, že už do hry mohli zasiahnuť aj predchádzajúci maródi Gerec a Kochan. Prvý gól, ktorý sme dali bol excelentný, mal by sa premietať celý týždeň. Perfektne to Qose zvládol nožničkami. Sme spokojní a víťazstvo je zaslúžené."

Marek Fabula, tréner Podbrezovej: "Hodnotiť zápas z mojej strany, to bude asi stále o tom istom. Po našom príchode sme proklamovali, že zápasy nebudú jednoduché, je to o formovaní mužstva, selekcii, o zbieraní skúseností. Dnes sa to opäť potvrdilo. Domáce mužstvo od začiatku prevzalo iniciatívu, aj keď sme mu to chceli nejako kaziť. Vedúci gól zo štandardky nás pribrzdil a svojim spôsobom aj zatlačil pod zem. Prvý polčas nie je z našej strany čo hodnotiť. Druhá polovica bola z našej strany o trošku lepšia, opticky iná, ale momentálne sme v takej situácii, že na viac nemáme."


V 7. minúte Daniel z pravej strany našiel Haskičovu hlavu, ale ružomberský útočník zblízka mieril nad. V 15. minúte po treťom rohovom kope Liptákov Qose nožničkami otvoril skóre. Potom Haskičova hlavička minula cieľ a neujala sa ani Kochanova koncovka v sľubnej pozícii. Potom v 36. minúte Gál-Andrezly pripravil ideálnu streleckú parketu Kochanovi a ten technickou strelou prekonal Kuciaka. V 44. minúte ešte Kuc trošku smoliarskym zásahom vystrašil vlastného brankára.

V druhom polčase diváci na prvý strelecký pokus medzi žrde čakali do 61. minúty, keď Kuciakove rukavice z diaľky trafil Gerec. Až v 69. minúte striedajúci Haščák bol prvým hráčom Podbrezovej, ktorý vystrašil Macíka medzi domácimi žrďami, jeho štipľavá strela však išla tesne vedľa. V 73. minúte sa striedajúci D. Takáč ešte ani nestihol poriadne zorientovať na ihrisku a už obohatil streleckú listinu. Daniel ho poslal zoči – voči Kuciakovi a bolo 3:0. V 87. minúte ďalší striedajúci domáci hráč Kostadinov v tutovej pozícii trafil iba bočnú žrď. Ružomberčania v zápase, ktorý nemal vysoké obrátky, v pohode dokráčali k trom bodom, Horehronci boli v ofenzíve bezzubí a málo kreatívni.


1. FC Tatran Prešov - FC ViOn Zlaté Moravce 1:1 (0:0)



Góly: 88. Černák - 58. Karlík. Rozhodovali: Smolák - Ferenc, Barenčík, ŽK: Keresteš, Adekunle - Bariš, Nikolič, ČK: 71. Bariš (Zlaté moravce) po 2. žltej, 225 divákov.

zostavy a striedania:

1. FC Tatran Prešov:
Slančík - Bartek, Jacko, Luberda, Miliutin - Sedlák (64. Múdry) - Adekunle (75. Micherda), Keresteš, Trebuňák (46. Černák) - Streňo, Wiezik

FC ViOn Zlaté Moravce: Kováč - Záhumenský, Szymonowicz, Dobrotka, Chren - Sládek (56. Gešnábel), Bariš, Karlík, Ewerton (68. Cleber) - Mateus (81. Nikolič), Urgela

Sergij Kovalec, tréner 1. FC Tatran Prešov:
"Bol to zaujímavý zápas proti kvalitnému súperovi. Náš tím sa prezentoval bojovnou hrou a dobrým nasadením. Máme za sebou dva zápasy, v ktorých sme získali štyri body, čo je pre Tatran dobré. Do konca jesene ešte chceme bodovať a myslím si, že ak budeme hrať tak ako dnes, tak sa to môže podariť. Treba nám však viac pokoja a rozvahy s loptou."

Juraj Jarábek, tréner FC ViOn Zlaté Moravce: "Videli sme obojstranne bojovné stretnutie. Bolo vidieť, že Prešovčania spravili kus dobrej roboty. Majú vysokých hráčov, na čo sme sa pripravovali. Myslím si, že sme boli po celý zápas futbalovejší, no náznaky viacerých protiútokov sme nedotiahli do gólu. V druhom polčase prišlo k vylúčeniu Bariša a Prešov následne stavil všetko na jednu kartu. Bod musíme brať, hoci s ním nie sme spokojní. Máme ešte dosť kôl pred sebou na to, aby sme sa posunuli ďalej."


Dianie na ihrisku počas prvého polčasu zodpovedalo skutočnosti, že sa stretli tímy zo spodnej časti tabuľky. V 6. minúte sa dostal k strele zvnútra šestnástky Prešovčan Streňo, ale jeho pokus bol zblokovaný. O šesť minút hlavičkoval prešovský kapitán Jacko, ale jeho pokus odvrátil hosťujúci Chren z bránkovej čiary. To bolo na dlhé minúty všetko a v ďalšom priebehu prvého polčasu videla hŕstka uzimených divákov iba pramálo zaujímavých situácií.

Po zmene strán sa do zaujímavej pozície dostal hosťujúci Sládek, ale jeho pokus ľavačkou predstavoval pre brankára Kováča jednoduchú prácu. Hostia boli v úvode druhého dejstva futbalovejší a v 58. minúte išli do vedenia. Priamy kop spred šestnástky namieril Karlík k pravej žrdi a Slančík bol bezmocný - 0:1. V 68. minúte sa Prešovčania po dlhšom čase dostali k streleckému pokusu, Adekunle však v rýchlosti namieril nad bránku hostí. Tempo hry sa výrazne zvýšilo po vylúčení Zlatomoravčana Bariša v 71. minúte.

Krátko na to bol v nádejnej pozícii Prešovčan Wiezik, v šestnástke hostí však nedosiahol na loptu. Z pohľadu domácich vyzerala nádejne najmä situácia v 85. minúte, keď najskôr Černákovu dobre mierenú strelu efektne zmaril Kováč a brankár hostí následne zvládol aj Wiezikovu hlavičku. Prešovčania sa predsa len dočkali vyrovnania a rovnako ako hostia skórovali z priameho kopu. Jeho realizácie sa v 88. minúte ujal domáci strelec Černák a prudkou strelou do protiľahlého rohu prekvapil Kováča - 1:1.


FC Nitra – FK Senica 0:0



Rozhodovali: Vlk – Borsányi, Poláček, ŽK: Machovec - Krč, 1019 divákov.

zostavy a striedania:

Nitra:
Hroššo – Fabiš, Križan, Vencl, Chovanec – Steinhübel (64. Valenta), Kóňa, Kotrík (46. Fábry), Machovec, Ivančík (75. Lola) – Balaj

Senica: Plach – Lupták, Podhorin, Otrísal, Duga – Krč (36. Sarpei), Ranko (57. Jarabica) – Šefčík, M. Rigo (66. Kováč), Richtárech – Vaščák

Ivan Galád, tréner Nitry: "Išli sme do zápasu s cieľom vyhrať, ale dnes sa nám to nepodarilo. Mali sme šance, ktoré sme nepremenili. Aj iné mužstvá strácajú body. Musíme sa poučiť a ísť ďalej."

Ladislav Hudec, tréner Senice: "Zápas sa hral na veľmi ťažkom teréne. Nemôžeme sa však vyhovárať. V prvom polčase bola Nitra lepšia. Mala gólové šance, ktoré nevyužila. My potrebujeme body a zamerali sa na kvalitné bránenie, čo sa nám v druhom polčase vyplatilo. Súper už nebol taký nebezpečný a napokon si odnášame bod."


Futbalisti Nitry nastúpili pod Zoborom proti poslednej Senici v pozícii favorita. Prvú gólovú šancu si vypracovali po štvrťhodine hry. Kanonier Balaj však z dobrej pozície loptu za brankára Placha nepretlačil. V ďalšom priebehu prvého polčasu mali síce zverenci trénera Ivana Galáda viac z hry, ale proti dobre organizovanej defenzíve Záhorákov sa presadiť nedokázli. Tesne pred prestávkou zaujali ešte strelecké pokusy Kóňu a Ivančíka, s ktorými si ale obrana hostí na čele s brankárom Plachom poradila.

V druhom polčase pokračovala Nitra v ofenzívnom prejave hry. Nebezpečné koncovky krátko po prestávke Fábryho a Chovanca si však cestu medzi tri žrde hosťujúcej brány nenašli. Po hodine hry vyzerala sľubne aj strela Tomáša Kóňu, no aj domáci kapitán napokon pokusom približne z 22 metrov tesne minul senickú svätyňu. Prvý strelecký pokus na bránu v druhom polčase prišiel až v 74. minúte. Balajovu "jedovku" spoza šestnástky však brankár Senice Plach bez problémov kryl. O tri minúty neskôr mohol po peknom prieniku Balaja skórovať Kóňa, ale ani v tomto prípade sa skóre nemenilo. Senica v útoku síce toho v druhom polčase veľa neukázala, no i napriek tomu vďaka bezchybnej hre v obrane napokon vydolovala pod Zoborom cenný bod.

MŠK Žilina – FK DAC 1904 Dunajská Streda 0:0


Rozhodovali: Sedlák - Hrčka, Žákech, ŽK: Hancko – Aluku, Čmelík, Ljubičič, 3642 divákov.

zostavy a striedania:

Žilina:
Volešák – Chvátal, Kaša, Hancko, Mazáň – Diaz – Káčer, Škvarka (76. Cociuc) – Špalek (61. Otubanjo), Mráz, Jánošík (82. Lačný)

Dunajská Streda: Macej – Živkovič (89. Ashiru), Šatka, Huk, Davis – Aluku, Ljubičič, Pambou – Vida, Divkovič (78. Koštrna), Čmelík (63. Mervó)

Adrián Guľa, tréner Žiliny:
"Od zápasu druhého s tretím boli veľké očakávania. Zápas mal vysoké tempo, hralo sa vo vysokej intenzite, chýbali mu góly. Niektorí moji chalani išli po reprezentačných zápasoch nad limit a chýbal nám pokoj vo finálnej fáze. Sú to mikrodetaily, ktoré rozhodujú. Útočili sme do dobre organizovanej obrany, na ktorú musíte aj niečo špeciálne vymyslieť, ale nám sa to nepodarilo. Bral by som radšej remízu 3:3, aby sa z nej tešili aj diváci a odchádzali zo zápasu nabití emóciami a vášňou. Chceli sme vyhrať, ale chýbal nám polkrok."

Marco Rossi, tréner Dunajskej Stredy: "Bol to ťažký zápas pre oba tímy, hralo sa rýchlo na povrchu, ktorý nie je obvyklý v tejto súťaži. Žilina, Trenčín a Slovan majú v lige najlepšie tímy, herne aj futbalovo a som rád, že môžeme s nimi súperiť. Z našej strany to bol takticky dobre zvládnutý zápas, aj keď Žilina mala svoje šance, no mala ich menej ako zvyčajne. Príležitosti sme mali aj my, takže remíza je spravodlivá a zodpovedá priebehu zápasu. S bodom sme spokojní a myslíme už na domáci duel s Nitrou."


Šláger sobotňajšieho programu 16. kola medzi treťou majstrovskou Žilinou a aktuálne druhou Dunajskou Stredou sa hral v dobrej atmosfére tvorenej niekoľkými stovkami skalných fanúšikov oboch klubov. Prví sa na trávniku predviedli domáci, po zaváhaní stopéra Huka v 2. minúte priťukol Mráz loptu Jánošíkovi, ale na jeho center nedočiahol pri zakončení tretí z útočníkov MŠK Špalek. Ďalšiu dobrú príležitosť mali opäť domáci, v 13. minúte Diaz lobom cez Ljubičiča dostal do šance Mráza, ten však namiesto strely nepresne prihral Jánošíkovi. Z diaľky to na Maceja skúšal Kaša a potom sa ukázali aj hostia. V 25. minúte sa odchovanec MŠK Čmelík predral po ľavej strane, odcentroval pred bránu, ale Ljubičič trafil iba brániaceho domáceho hráča. Po polhodine hry zaujal Hanckov ďalekonosný pokus, ktorý však šiel mimo brány. Oba tímy produkovali dobrú hru v chladnom počasi, ale šancí veľa diváci do polčasovej pauzy už nevideli.

Vyrovnaný zápas bez gólov pokračoval aj po zmene strán. V 49. minúte sa po rýchlom útoku hostí dostal k zakončeniu Ljubičič, ktorý len tesne minul bránu MŠK, o chvíľu ho na druhej strane napodobnil Káčer, ktorý rozvlnil bočnú sieť Macejovej brány. Po hodine hry mali domáci zase o čosi bližšie ku gólu, ale Jánošík v dobrej pozícii volil prihrávku namiesto strely a na jeho loptu nik zo spoluhráčov nezareagoval. Aj ďalšie šance mali Žilinčania, Káčer sa dostal s loptou až pred Maceja, ten však jeho pokus vytesnil na roh. V 68. minúte ho zahral Mazáň a pätička Jánošíka prešla iba tesne vedľa ľavej žrde brány Dunajskej Stredy. Šancí potom ubudlo, hostia pozornejšie bránili a stiahli sa na svoju polovicu s cieľom hrať na rýchle brejky. V 86. minúte im jeden takmer vyšiel, keď Mervó potiahol loptu a prihral pod seba nabiehajúcemu Vidovi, ten však v dobrej pozícii minul Volešákove tri žrde. V nadstavenom čase mali šance tak hostia, ako aj domáci, ale žiadnemu tímu sa nepodarilo skórovať a mužstvá si tak pripísali do tabuľky iba po bode a zostali v nej na svojich miestach.