Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

SPEČATENÉ: Jakubech prestúpil do OSC Lille, podpísal päťročný kontrakt

Na snímke vpravo Adam Jakubech. Foto: TASR - Martin Baumann

So svojimi spoluhráčmi, klubom, fanúšikmi i mestom sa rozlúčil vychytanou nulou a víťazstvom proti Michalovciam.

Trnava 26. júla (TASR) - Slovenský futbalový brankár Adam Jakubech prestúpil zo Spartaka Trnava do prvoligového francúzskeho klubu OSC Lille. Krátko po tom, čo úspešne absolvoval lekárske testy, podpísal s novým zamestnávateľom päťročný kontrakt. Prestupovú čiastku kluby nezverejnili, informoval PR manažér Spartaka Marek Ondrejka.

Lille hľadal náhradu za skúseného kamerunského gólmana Vincenta Enyeamu, ktorý je dlhodobo zranený. Dvadsaťročný Jakubech, ktorý nechýbal ani na európskom šampionáte hráčov do 21 rokov, začal kariéru v Tatrane Prešov, kde v seniorskom tíme nastúpil na 12 zápasov a od roku 2015 obliekal dres trnavského Spartaka. Trnave pomohol nielen v najvyššej slovenskej súťaži, ale i v dueloch Európskej ligy. Od roku 2015 sa v lige postavil do brány v štyridsiatich deviatich zápasoch, pripísal si devätnásť čistých kont. V druhej najprestížnejšej klubovej súťaži v Európe ich bolo deväť a päť s čistým kontom.

"Spomínam si na svoj príchod z Prešova. Keď som si tu našiel skupinu kamarátov, hovorili mi, že šancu zachytať si nedostanem. Na začiatku to pre mňa nebolo jednoduché, ale v priebehu času som sa dokázal adaptovať a futbal som začal vnímať z inej stránky. Spartaku som vďačný, práve vďaka nemu som sa dostal do veľkého, mužského futbalu. Nemôžem na neho povedať nič zlé," povedal Jakubech v tlačovej správe.

So svojimi spoluhráčmi, klubom, fanúšikmi i mestom sa rozlúčil vychytanou nulou a víťazstvom proti Michalovciam. "Záver minulého týždňa bol pre mňa veľmi ťažký. Neustále sa to naťahovalo. Nevedel som, čo bude. Napriek tomu som sa v hlave pripravoval na stretnutie proti Zemplínčanom. Chcel som sa rozlúčiť s čistým kontom a víťazstvom, čo sa aj podarilo. Verím, že to v podobnom štýle pôjde chalanom aj naďalej. Budem im držať palce," uviedol.

Francúzske mužstvo Lille OSC v minulej sezóne obsadilo jedenástu priečku. Na trénerskú lavičku nedávno zasadol známy Argentínčan Marcelo Bielsa. Zaujímavosťou je, že "dogy" majú spomedzi všetkých klubov štvrtú najvyššiu návštevnosť - 29-tisíc divákov. Celková kapacita štadióna Stade Pierre-Mauroy je 50.186 divákov. Z majstrovského titulu sa Lille radoval trikrát, naposledy v sezóne 2010/11.

Ako jediní prišiel s konkrétnou ponukou. "Takáto šanca príde možno raz za život. Nedalo sa povedať nie. Futbalista sa chce neustále posúvať vyššie. Tvrdo trénuje a hrá, aby niečo dosiahol. Veľmi sa na to teším, budem v inom prostredí a vo väčšej konkurencii. Je to pre mňa výzva," pokračoval v tlačovej správe Jakubech.

Do tímu Bielsu odchádza ako najlepší brankár Fortuna ligy. Vďaka výborným výkonom si vypýtal aj miestenku na nedávny európsky šampionát hráčov do 21 rokov. V januári sa po prvý raz predstavil i v seniorskej reprezentácii, keď ho tréner Ján Kozák povolal na prípravný kemp do Abú Zabí.

"Človek sleduje tie veľké zápasy v televízii, no teraz ma vidina, že si môžem zachytať napríklad proti Parížu, poháňa vpred. Je to motivácia do ďalšej práce, aby som sa dostal do brány. Hneď to určite nepôjde, pretože skok zo slovenskej ligy je veľký. Určite nemám veľké oči. Verím, keďže si ma vyhliadli, že šanca príde," uzavrel dvadsaťročný brankár.

V minulosti za Lille nastupoval aj slovenský útočník Róbert Vittek či momentálna hviezda Chelsea Londýn Eden Hazard. Ako na záver priznal, najviac mu bude chýbať kolektív a kamaráti: "Veľmi ťažko sa mi z tejto partie odchádza. Dúfam, že takí kamaráti, akí sme boli doteraz, zostaneme aj naďalej. Zo všetkých spomeniem najmä Grešša, Čoniho či Godyho, ale, samozrejme, aj zvyšok chalanov."

"Adam je inštinktívny brankár s veľmi rýchlymi reflexami a má aj dobrú kopaciu techniku. Navyše má pred sebou ďalší vývoj. Brankársky post je špeciálny a veríme, že Adam má všetky kvality a osobnostné vlastnosti na to, aby ďalej rozvíjal svoje schopnosti a svoju kariéru," povedal riaditeľ Lille Marc Ingla.

Posledný rok pracoval pod vedením trénera brankárov Pavla Kamescha. "Určite ma to teší. Som rád, že sa mu to podarilo a verím, že sa mu bude dariť aj vo Francúzsku. Na to, že je ešte stále mladý brankár, tak už počas predminulej, ale hlavne v minulej sezóne dokázal, že je na tom veľmi dobre po mentálnej stránke. Odchytal celú sezónu, aj so súbojmi v Európskej lige. Neskôr bol zaradený do najlepšej jedenástky roka. Prízvukoval som mu najmä jednu vec, aby sa koncentroval iba na svoje výkony a neriešil šumy okolo neho. Prakticky každé prestupové obdobie sa hovorilo, že by mal prestúpiť. Nie každý mladý brankár dokáže všetky tieto veci zvládnuť. Ako som spomínal vyššie, je na tom dobre po mentálnej stránke, rôzne štúdiá tvrdia, že práve hlava je u športovcov 70% úspechu. Môže mu to veľmi pomôcť. Samozrejme, zvyšok sú brankárske kvality, technické i fyzické. V týchto aspektoch je Adam na vysokej úrovni. Netreba ale zabúdať, že vždy sa dá ďalej zlepšovať."