Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Futbalisti Podbrezovej do sezóny so snahou zažiť bezstarostnú jeseň

Na snímke tréner A-tímu Karol Praženica počas tlačovej konferencie FK Železiarne Podbrezová pred štartom nového ročníka futbalovej Fortuna ligy v Podbrezovej 18. júla 2017. Foto: TASR/Branislav Račko

Prezident klubu Július Kriváň spomenul oslabenie kádra po odchode až šiestich hráčov, no zároveň si veľa sľubuje od zmeny systému FL, ktorá vraj bude spravodlivejšia, zaujímavejšia a objektívnejšia.

Podbrezová 18. júla (TASR) - Futbalový klub Železiarne Podbrezová by rád zopakoval vlaňajšok a skvelú jesennú časť vo Fortuna lige. Zaručila by mu pokojný spánok s pevnou kotvou v hornej časti tabuľky. Hráči i funkcionári po takejto bezstarostnej pohode túžia a s týmto základným cieľom vstupujú aj do novej sezóny.

Prezident klubu Július Kriváň spomenul oslabenie kádra po odchode až šiestich hráčov, no zároveň si veľa sľubuje od zmeny systému FL, ktorá vraj bude spravodlivejšia, zaujímavejšia a objektívnejšia. "Nastupujeme bez konkrétnejšieho cieľa, s opatrnejšími vyhláseniami. Minulý ročník sme si užili aj veľa šťastia, vznášali sme sa na víťaznej vlne a keby sme aj teraz mohli v lige pôsobiť v hornej časti tabuľky, bolo by to dobré," povedal Kriváň.

Mužstvo neodohralo veľa prípravných zápasov: "Najmä sa musela zložiť stredová formácia. Podio už dlhšie uvažoval, že zmení klub, aj Kochan. Paťo Vajda sa chcel tiež posunúť ďalej a o jeho odchode sme dlhšie vedeli. Vychádzame neustále z toho, že chceme mať mladších hráčov a neskôr im umožniť pôsobiť inde."

Po ohlásenej fúzii s MŠK Dukla Banská Bystrica by teoreticky v ďalšej sezóne 2018/19 mohli hrať "železiari" na banskobystrických Štiavničkách. "Ešte je to v štádiu rokovania, máme veľa nedotiahnutých záležitostí od mesta, Dukly, nie je jasná pozícia ministerstva obrany, armádneho strediska s atlétmi. Úvaha hrať na Štiavničkách existuje, no na druhej strane je pre nás dôležitá aj podpora mládeže so silným zázemím a s jednotným vyústením v regióne," vysvetlil Kriváň.

Tréner Karol Praženica musel v prvom rade všetky nové tváre v tíme odskúšať. "Nestačí však na to len príprava, až ligové zápasy ukážu efekt zmien, pretože zásah do mužstva bol naozaj veľký," uviedol Praženica.

Mužstvo bojovalo v minulom ročníku do poslednej chvíle o vstup do pohárovej Európy, skončilo piate. "V súvislosti s odchodmi a so všetkými zmenami na kľúčových pozíciách je možno lepšie, že sme Európsku ligu nehrali. Síce nás to mrzelo a boli sme smutní, ale zase sme mali dlhší čas na prípravu a zohranie mužstva s hľadaním správneho zloženia. Je to však hypotetické, a možno by k toľkým zmenám ani nedošlo, keby sme Európsku ligu hrali," myslí si Praženica.

Tréner zhodnotil štandardnú päťtýždňovú prípravu. "Odohrali sme šesť zápasov s tromi víťazstvami, dvoma remízami a jednou prehrou, so skóre 8:5. Súperi možno boli papierovo trochu slabší, ale odhalilo sa veľa dobrého i zlého. Odišli nám nosní hráči, narušila sa kostra mužstva, prišli menej známi, no o to s väčšou chuťou niečo dokázať. Na silu tímu sa pozeráme reálne, veľa času sme na jeho tvárnenie nemali. Boli by sme radi, keby sme strieľali viac gólov ako súperi a menej dostávali," zaželal si hlavný kouč.

Praženica sa snaží systém hry zmeniť na svoj obraz: "Ukáže sa až na ihrisku, čo sa nám podarilo zmeniť, no v inom zložení bude nepochybne hra odlišná. Možno nebudeme mať taký silný stred poľa, ale možno sa stane opak."

Kapitán Jaroslav Kostelný tiež spomenul najmä stred, v ktorom došlo po pohybe v kádri k najväčšiemu oslabeniu: "Je na nových hráčoch, do akej miery pomôžu, aby sme nemuseli mať starosti so záchranárskymi prácami. Osobne som presvedčený, že to pôjde, že budeme čo najviac hore a vznikne v kádri pohoda. Podmienky máme výborné. Chceme hrať o body so správnym adrenalínom a už sa na takéto zápasy tešíme. Mali by nám priniesť pokoj v klube i v kabíne, opäť budeme vychádzať z tímového ducha a súdržnosti."

Káder FK Železiarne Podbrezová

brankári: Martin Kuciak, Patrik Lukáč, Samuel Vavrúš
obrancovia: Matúš Turňa, Jaroslav Kostelný, Lukáš Migaľa, Ľuboš Kupčík, Daniel Magda, Lazar Djordjevič, Ján Krivák
stredopoliari: Miroslav Viazanko, Adam Lipčák, Michal Breznaník, Tomáš Gerát, Kamil Kuzma, Dávid Leško, Martin Válovčan, Adrián Kopičár, Adrián Kačerík
útočníci: Matúš Mikuš, Viktor Jedinák, Endy Opoku Bernardina, Andrej Rendla


príchody: Tomáš Gerát (MFK Ružomberok, prestup), Dávid Leško (1. FC Tatran Prešov, prestup), Martin Válovčan (FC ViOn Zlaté Moravce - Vráble, prestup), Adrián Kopičár (FK Senica, prestup), Adrián Kačerík (z juniorky), Samuel Vavrúš, Viktor Jedinák (obaja z dorastu)

odchody: Matej Kochan (MFK Ružomberok, prestup), Pablo Podio (FC Fastav Zlín, prestup), Patrik Vajda (FC ETO Györ, prestup), Róbert Polievka (ukončenie hosťovania z FC DAC 1904 Dunajská Streda), Dejan Peševski, Luka Pejovič (obaja si hľadajú klub)