Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Fortuna liga: Žilina doma vyhrala a udržala si náskok pred Slovanom

Na snímke vľavo Martin Chren a v strede brankár Dominik Holec (obaja Zlaté Moravce) v zápase 21. kola Fortuna ligy MŠK Žilina - ViOnZlaté Moravce-Vráble 26. februára 2017 v Žiline. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Duel 21. kola našej najvyššej futbalovej súťaže medzi domácim Ružomberkom a hosťujúcou Podbrezovou sa skončil bezgólovou remízou.


Žilina/ Ružomberok 26. februára (TASR) - Futbalisti MŠK Žilina zvíťazili v 21. kole Fortuna ligy nad Zlatými Moravcami 4:1 a na čele tabuľky si udržali deväťbodový náskok pred Slovanom Bratislava. "Belasí" v sobotu v divokej prestrelke zdolali majstrovský Trenčín 4:3.

MŠK Žilina - ViOn Zlaté Moravce 4:1

Ešte pred zápasom dostal domáci útočník Filip Hlohovský ocenenie pre hráča mesiaca za november a december. Domáci sa od úvodného hvizdu dostali k svojej typickej kombinačnej hre, ale odchovanec Žiliny v bráne ViOn-u Holec musel prvý raz zasiahnuť až v 14. minúte, keď včasným vybehnutím likvidoval šancu Škvarku. Šošoni čoraz viac dostávali hostí pod tlak, ale tí dobrou hrou v obrane eliminovali gólové chúťky domácich. V 23. minúte hlavičkoval Mráz po Škvarkovom centri iba tesne vedľa brány hostí a o päť minút poslal na opačnej strane priamy kop vedľa pravej žrde Karlík. Na konci štvrtej desaťminútovky prišli dobré šance Žilinčanov, ale Mrázovu strelu zblokovali hostia na roh a v 38. minúte Mrázovu hlavičku vytlačil perfektným zákrokom na roh Holec.

V 42. minúte sa predviedli aj hostia a tentoraz gólovo, keď Chren na hranici malého vápna zľava nacentroval pred bránu a nekrytý obranca Boszorád poslal loptu do siete bezmocného Volešáka. Žilinčania sa z nepriaznivého stavu oklepali rýchlo a už v 50. minúte vyrovnali. Hlohovský zbehol po ľavej strane do šestnástky, prihral loptu pod seba na nabiehajúceho Káčera a ten nezadržateľne napálil loptu do siete. O 4 minúty hráči MŠK otočili na 2:1, keď po centri z pravej strany zakončil akciu Samuel Mráz a dal svoj prvý gól v drese Žiliny. Hostia neskladali zbrane, o 2 minúty mohol Bariš vyrovnať, lopta po jeho ťuknutí špičkou kopačky však tesne minula bránu. Žilinčania potom začali viac kontrolovať hru, ale ďalšie šance zostali nevyužité. V 83. minúte o výhre Žilinčanov definitívne rozhodol Hlohovský, keď poslal loptu z priameho kopu z 18 metrov do pravej šibenice Holecovej brány. Definitívnu podobu výsledku dal v nadstavenom čase striedajúci Jánošík, keď využil chybnú rozohrávku Zlatých Moraviec a pomedzi nohy Holeca upravil na 4:1.


MŠK Žilina - ViOn Zlaté Moravce 4:1 (0:1)
Góly: 50. Káčer, 54. S. Mráz, 83. Hlohovský, 90.+1 Jánošík – 42. Boszorád. Rozhodoval: Sedlák, ŽK: Špalek – Privat Yao, Oliveira Silva, 2135 divákov.

Zostavy a striedania
Žilina: Volešák – Mabouka, Kaša, Králik, Holúbek – Škvarka (90. Cociuc), Diaz, Káčer – Špalek (68. Jánošík), S. Mráz (75. Šejdajev), Hlohovský.

Zlaté Moravce: Holec – Boszorád, Kapor, Karlík, Chren – Bariš, Pastva – Ujlaky, Oliveira Silva (69. Kostadinov), Orávik (84. Válovčan) – Privat Yao (75. Gešnábel).

Povedali po zápase
Adrián Guľa, tréner Žiliny:
"K zápasu prispel svojou aktivitou aj súper, duel bol zaujímavý. Chalani museli otáčať zápas, polčas sme prehrávali, hoci sme mali v prvom dejstve tri dobré šance. Vďaka podpore skalných fanúšikov sme dokázali zápas zvrátiť. Ustáli sme aj dramatické situácie, do ktorých sa súper dostal, pretože bol solídne pripravený a útočil s väčším počtom hráčov. Na to sa treba v ďalšej časti ligy pripraviť. Vážim si víťazstvo, je veľmi cenné, potvrdila sa mentalita tímu, jeho charakter, vôľa a túžba po víťazstve."

Juraj Jarábek, tréner Zlatých Moraviec: "Gratulujem domácim k zaslúženému víťazstvu, hrali pekný futbal. Pripravili sme mužstvo dobre takticky aj pohybovo, duel bol pre divákov zaujímavý. Otvorenú partiu sme hrať veľmi nemohli, pretože kvalita je na strane Žiliny, na čo sme sa zodpovedne pripravili. Ujali sme sa vedenia a chlapcom sme v polčase hovorili, že domáci to môžu mať ťažké, ak aspoň štvrťhodinu ešte vydržia hrať zodpovedne. Opak bol pravdou, Žilina potrestala naše chyby, dostala sa na koňa. My sme ešte zdvihli hlavu, mohli sme vyrovnať. Žilina však hrala svoj futbal, trestala nás za chyby. Výsledok je pre nás možno krutý, ale taký je futbal. Chlapcom som povedal, aby sa pozerali dopredu, že idú hore a ak budú takto pracovať, budú za to odmenení."

MFK Ružomberok - ŽP Šport Podbrezová 0:0

Duel 21. kola našej najvyššej futbalovej súťaže medzi domácim Ružomberkom a hosťujúcou Podbrezovou sa skončil bezgólovou remízou.

V úvodných fázach si viac s loptou tykali hostia, ale ich kombinácie sa končili už pred "veľkým vápnom" Liptákov. Domácim futbalistom trvalo dlhšie, kým začali aj vážnejšie ofenzívne myslieť. Pred bránami sa dlho nič nedialo, diváci čakali na prvý vzrušujúci moment až do 24. minúty. Ružomberčania po priamom kope zahrali umný signál, Faško sa vo vnútri šestnástky dostal do sľubnej palebnej pozície, ale Kuciak ho vychytal. Vzápätí Maršov strelecký pokus, ktorý mieril do stredu brány, skončil v Kuciakových rukaviciach. V 43. minúte natiahol podbrezovského brankára Gál-Andrezly. To bolo do prestávky vlastne všetko. Z oboch strán to bola predovšetkým taktická šachová partia, keď prioritou mužstiev bola defenzíva.

Hneď po otvorení druhého polčasu Danielov center našiel pred bránou hostí Mareša, ktorý v tutovej šanci namieril iba nad. V 57. minúte zase na druhej strane Kuzma z vyše 20 metrov vystrašil Hajdúcha, ale jeho lopta tesne minula pravý dolný roh domácej brány. S pribúdajúcimi minútami si územnú prevahu vynútili hostia, aj preto, že Ružomberčanom viazla súhra a presnosť. V stretnutí sotva priemernej úrovne sa do konca už nič neudialo, deľba bodov je preto zaslúžená.

MFK Ružomberok - ŽP Šport Podbrezová 0:0
Rozhodoval: Kružliak, ŽK: Menich – Turňa, Kuzma, Vajda, 1053 divákov.

Zostavy a striedania
Ružomberok: Hajdúch – P. Maslo, Menich, Kružliak, Kupec – M. Nagy, Faško (76. Takáč) – Daniel, Gál-Andrezly (86. Sapara), Mareš – Lačný.
Podbrezová: Kuciak – Turňa, Vajda, Kupčík, Djordjevič – Kochan, Podio – Viazanko, Kuzma, Polievka (75. Migaľa) – Mikuš (19. Opoku).


Povedali po zápase
Norbert Hrnčár, tréner Ružomberka: "Zápas s Podbrezovou v tomto ročníku nie je jednoduchý pre žiadne mužstvo, nakoľko ide o súbojové mužstvo a defenzívne dobre zorganizované. V prvom polčase nás súper v strede poľa prečísloval, preto sme zmenili spôsob našej defenzívy, čo potom už platilo. Mrzí ma, že sme zase nevyužili šance, ktoré sme si vypracovali a už v druhom stretnutí sme takto stratili body. Dostali sme sa do pár zaujímavých situácií, niečo sme mali využiť. Bol to zápas o jednom góle. Kto by ho strelil, odniesol by si tri body."

Marek Fabuľa, tréner Podbrezovej: "Pre nás to bol opäť veľmi dôležitý zápas s priamym konkurentom o pohárovú Európu. V prvom polčase som mal zo stretnutia príjemný pocit, pretože stredná zóna dobre pracovala. Akurát mi chýbalo, že sme neboli prekvapiví a údernejší v predfinálnej fáze. Tam to chcelo moment prekvapenia, ktorý neprišiel. V druhom polčase to bol viac–menej futbal medzi šestnástkami. Nebolo to, ako som si predstavoval, potrebovali sme väčší drajv. Viac ma mrzí zranenie Mikuša."

tabuľka:
1. Žilina 19 15 2 2 56:14 47
2. Slovan Bratislava 19 12 2 5 34:21 38
3. Podbrezová 19 10 6 3 22:11 36
4. Trnava 18 7 5 6 20:24 26
5. Ružomberok 18 6 6 6 31:27 24
6. Dunajská Streda 19 5 7 7 24:24 22
7. Trenčín 19 6 4 9 28:36 22
8. Senica 20 5 5 10 17:23 20
9. Michalovce 17 5 4 8 19:30 19
10. Zlaté Moravce 19 4 4 11 20:35 16
11. Prešov 19 2 7 10 10:36 13