Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

FORTUNA LIGA: Trenčín remizoval s Podbezovou,Žilina deklasovala Senicu

Na snímke brankár Pobrezovej Martin Kuciak Foto: TASR/Branislav Račko

Trnavčania pod Čebraťom začali vo vekom štýle.


Trenčín 12. augusta (TASR) - V súboji dvoch trojbodových tímov začali aktívnejšie domáci futbalisti. Už v 3. min si loptu spracoval Gong a vyslal prízemnú strelu tesne vedľa pravej žrde Kuciakovej brány. Zaujímavo vyzeral aj rohový kop, po ktorom z rohu šestnástky preveril pozornosť gólmana Podbrezovej Skovajsa. Iba 17. minút odohral trenčiansky krídelník Gong, ktorý bol pre zranenie striedaný Kvocerom. Divákov zodvihol zo sedadiel okamih z 20. minúty. Paurovo zakončenie vytesnil mimo troch žrdí brankár. Vzrušenie bolo napokon zbytočné, keďže strieľal z ofsajdovej pozície. Hostia veľa futbalového umu smerom dopredu neukázali a domáci nedokázali nájsť účinný recept na pozornú obranu železiarov. So záverom polčasu sa kvalita predvádzanej hry znižovala a ťažisko sa spred brány Podbrezovej presunulo do stredu poľa. V 39. min Skovajsa zaskočil Kuciaka, keď loptu poslal do siete priamo z rohového kopu a zabezpečil Trenčanom polčasové vedenie. V samom závere si na kolmicu nabehol Viazanko, vyhral bežecký súboj s brankárom a iba málo chýbalo k tomu, aby jeho lob nasmeroval do siete.

Na začiatku druhého polčasu mohol gólovú poistku pridať Janga. Najlepší strelec Trenčína v uplynulej sezóne sám pred bránou neuspel dvakrát. Najskôr trafil brankára a z dorážky prestrelil brvno. O tri minúty nemal presnú mušku z hranice šestnástky Kvocera. V 62. min mohol skóre navýšiť opäť Janga. Jeho hlavička po mäkučkom centri Kleščíka nemala presnosť. O dve minúty to bol opäť kapitán Kleščík, ktorý našiel Beridzeho. Ten však z vnútra veľkého vápna nedokázal v dobrej pozícii namieriť presne. Horehronci sa vzápätí osmelili. Prízemný center Djordeviča striedajúci Mikuš poslal hlavičkou tesne vedľa ľavej tyče. V 69. minúte už bolo vyrovnané. Priamy kop Leška si nešťastným zákrokom zrazil Chovan do vlastnej siete. V 73. min mohlo byť s Trenčanmi ešte horšie. Válovčan mohol zakončiť sám, hľadal však Mikuša, ktorý na loptu nedočiahol. Desať minút pred koncom nebol úspešný ani tretí Kleščíkov center. Beridze v miernom záklone nedokázal zakončiť presne. Trenčín sa napokon s Podbrezovou rozišiel nerozhodne.

AS Trenčín – ŽP Šport Železiarne Podbrezová 1:1 (1:0)
Góly: 39. Skovajsa – 69. Leško, ŽK: Djordjevič, Migaľa, M. Kuciak. Rozhodovali: Somoláni – Slyško, Súkeníková

Trenčín: Chovan – Kleščík, Šalata, Skovajsa, Julien – Paur (65. Van Haaren), El Mahdioui, Zubairu – Beridze, Janga (74. Mance), Gong (17. Kvocera)

Podbrezová: M. Kuciak – Turňa, Krivák, Kostelný, Djordjevič – Migaľa (86. Bilič), Kupčík – Viazanko, K. Kuzma (66. Leško), Válovčan – Bernadina (58. Mikuš)


Povedali po zápase
Martin Ševela, tréner Trenčína:
„My sme prišli o dva body. Predpokladali sme, že Podbrezová príde s defenzívnou taktikou. Podarilo sa nám skórovať a chlapcov som nabádal, aby šli za druhým gólom. Útočníci mali šance ho aj pridať. Hostia mali jedinú strelu a bol z toho gól. Dnes nám chýbala efektivita. S remízou nie sme spokojní.“

Karol Praženica, tréner Podbrezovej:
„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo bodovať na ihrisku Trenčína. Do zápasu sme šli so zámerom nenechať domácich hrať, pretože sú veľmi kvalitným tímom. Pod tlak sme sa dostávali najmä po štandardkách, a tak sme aj dostali gól do šatne. Druhý polčas sme chceli niečo urobiť s výsledkom a streliť gól. To sa aj podarilo, ale súper hrozil. Mali sme jednu veľkú šancu Válovčana, ktorú však v záverečnej fáze nezvládol. V konečnom dôsledku je bod pre nás spravodlivá.“

MŠK Žilina – FK Senica 7:1

Žilina 12. augusta (TASR) - Zápas mužstiev z dolnej časti tabuľky začal obojstranne opatrne, hralo sa zväčša medzi šestnástkami. Bránku hostí ako prvý ohrozil strelou Hancko v 7. min., ale mieril nad. Strela Kašu o sedem minút neskôr mierila do stredu senickej bránky. V 17. min. Diaz naservíroval loptu Mrázovi, ten však hlavou mieril vedľa. O tri minúty neskôr Špalek našiel v šestnástke Mráza a bývalý hráč Senice otvoril skóre zápasu. Žilina po strelenom góle mala viac z hry a v 29. min. strelu Káčera tečoval Medvedev za Plachov chrbát. Brankár Senice mal smolu aj pri strele Hancka z tridsiatich metrov, ktorá sa od ľavej tyče odrazila do bránky. Gólová smršť Žiliny pokračovala. V 36. min. Špalek zľava centroval do šestnástky a kapitán Ranko z bezprostrednej blízkosti tečoval loptu do vlastnej bránky.

V úvode druhého polčasu sa Ďuriš sám rútil na Volešáka, ale mieril len do jeho nôh. O dve minúty bol v podobnej šanci domáci Špalek, jeho strelu zastavili nohy Plachu. V 63. minúte zostala nevyužitá príležitosť Špaleka. O dve minúty neskôr Kaša v šestnástke fauloval Ranka a nariadený pokutový kop Ďuriš bezpečne premenil. Svoje gólové konto si v 74. min. rozšíril Mráz, ktorý na dvakrát prekonal gólmana Senice. Potom sa dostal k slovu kapitán domácich Škavrka, ktorý dvomi vydarenými strelami z hranice šestnástky pečatil prvé, zaslúžené víťazstvo Žiliny v sezóne.

MŠK Žilina – FK Senica 7:1 (4:0)
Góly: 20. Mráz, 29. Káčer, 34. Hancko, 36. Ranko (vlastný), 74. Mráz, 78. Škvarka, 84. Škvarka – 67. Ďuriš (z 11 m). Rozhodoval: Ziemba, ŽK: Kaša, Mazáň - Otrísal, Medvedev, Plach, Ďuriš.

Zostavy a striedania:
MŠK Žilina: Volešák – Vallo (83. L. Jánošík), Kaša, Hucko, Mazáň (68. Polievka) – Káčer (79. Gerebenits), Diaz, Škvarka – Špalek, Mráz, Holúbek.

FK Senica: Plach – Medvedev, Ranko, Jarabica, Podhorin – Richtárech, Otrísal, Krč (57. Červeňák) – Martišiak, Rigo – Ďuriš. 2 656 divákov.


Povedali po zápase
Adrián Guľa, tréner Žiliny:
"V prvom rade veľký kompliment divákom, ktorí prišli povzbudiť mužstvo, klub. V prvej časti sme boli presní, rýchli, otvorili sme súpera a rozhodli už v prvom polčase. Úvod druhej časti nám nevyšiel podľa predstáv, potom sme naskočili naspäť. Som rád, že sa strelecky chytil kapitán Škvarka, i ostatní hráči. Bolo to cenné víťazstvo po kvalitnom výkone. Môžeme sa chvíľu potešiť a od zajtra pokračovať vo víťaznom ťažení."

Ivan Vrabec, tréner Senice: "Ťažko sa my hodnotí tento zápas. Je ťažko hrať prvú ligu s druho – treťoligovými hráčmi. Aktuálny stav hovorí, že je to z našej strany trápenie. Do zápasu sme nastupovali s určitými predsavzatiami, ale tie zostali v šatni. Nechceli sme dať súperovi priestor, ale dali sme mu ho až moc. Na lepší výsledok sme mohli pomýšľať za stavu 0:2. Nevyužili sme náznaky šancí. Od tohto stavu Žilina, ktorá má kvalitnejšiu mužstvo, kontrolovala priebeh zápasu."

MFK Ružomberok - Spartak Trnava 0:2

Ružomberok 12. augusta (TASR) - Trnavčania pod Čebraťom začali vo vekom štýle. Páčili sa futbalovo a nešetrili ani pohybom. Hneď prvý vzruch pred bránou bol okorenený gólovým efektom. V 9. min. Gruzínec v službách Spartaka Čanturišvili z prvého rohu hostí položil loptu na hlavu nikým nekrytému P. Tóthovi a ten ukážkovo trafil ľavý dolný kút Macíkovej „svätyne“. O päť minút neskôr sa do sľubnej palebnej pozícii dostal Egho, lenže pálil nad. V 20. min. prišla druhá sprcha pre MFK, Egho poslal center do päťky a Kružliak si smoliarsky vrazil loptu do vlastnej siete – 0:2. Až potom Ruža začala nachádzať svoju hernú tvár. V 26. min. mal kontaktný gól na hlave J. Maslo, ktorého pred bránou našiel Danielov center, ale Vantruba vytiahol skvelý zákrok. O štyri minúty na to v gólovej pozícii sa ocitol Daniel, ale tiež stroskotal na gólmanovi Spartaka. V 38. min. si svedomie musel spytovať Qose, keď z bezprostrednej blízkosti veľmi zle nastavil hlavu na Takáčov rohový kop.

Cez prestávku domáci tréner Norbert Hrnčár urobil dve zmeny, na ihrisko poslal Kostadinova a Lačného. Po zmene strán sa Liptáci poriadne zahryzli do svojho súpera. Tlačili Spartak, ale finálna fáza im nevychádzala. V 65. a v 66. min. mrštný Vantruba kryl dve Lačného hlavičky. V 70. min. už bol bezmocný aj brankár hostí, Danielova koncovka však opečiatkovala len ľavú žrď. V 80. min. ďalší pekný prienik Daniela, ten oslovil Gála-Andrezlyho a loptu, ktorá už smerovala do siete špičkou kopačky na roh vytlačil Kadlec. Dobýjanie trnavskej brány Liptákov neprinieslo žiadny efekt, defenzíva hostí odolala. Ani v 86. min. Daniel netrafil opustenú bránu, keď Lačný vyhral vysoký súboj s Vantrubom. V závere, v 90. Eghova strela prekvapila domáceho brankára Macíka, ktorý loptu ratoval až na čiare.

MFK Ružomberok – Spartak Trnava 0:2 (0:2)
Góly: 9. P. Tóth, 20. Kružliak (vlastný). Rozhodoval: Pavlík – 2747 divákov.

Ružomberok: Macík – P. Maslo, J. Maslo, Kružliak – Qose – Daniel, D. Takáč (46. Kostadinov), Kochan, Gál-Andrezly – Gerec (76. Sapara) , Haskič (46. Lačný).

Trnava: Vantruba – Kadlec, M. Tóth (73. Hladík), Godál, Čonka – Greššák – Jirka (90. Jirka), Mihálik (64. M. Oravec), Pehlivan, Čanturišvili – Egho.


Povedali po zápase
Norbert Hrnčár, tréner Ružomberka:
"Nástup do zápasu z našej strany nebol optimálny, veľmi rýchlo sme dostal prvý gól, následne na to druhý. Súperovi sme nechali veľa priestoru, mohol kombinovať, nedotláčali sme a nezískavali odrazené lopty Naše reakcie boli pomalé. Aj napriek tomu sme si vypracovali tri možnosti, kontaktný gól tam mohol padnúť. Druhý polčas bol o hre na jednu bránu a o množstve nevyužitých šancí. Nemal kto v tomto zápase dať gól a s výsledkom niečo spraviť. Cením si obrovskú morálku, po prvom polčase sa mužstvo nezložilo. Druhý polčas sme tlak vystupňovali, ale gól nám nebolo súdené dať."

Nestor El Maestro, tréner Trnavy: "Vedeli sme, že nás čaká náročný zápas, Ružomberok v uplynulej sezóne skončil o tri miesta vyššie ako Trnava. Prvých štyridsaťpäť minút bolo z našej strany najlepších, čo som na lavičke Spartaka. Bola tam sila, dynamika, niečo neuveriteľné. Ružomberok mal s tým veľký problém. Po zmene strán to bol veľký boj, proti nám stál veľmi dobrý tím. Bránili sme šiesti v jednej lajne. Nemám to rád, no Ružomberok bol dominantný. Mali sem aj šťastie, napokon je z toho skvelý výsledok. Som veľmi rád, že s do Trnavy vraciame s tromi bodmi."

MFK Zemplín Michalovce - 1. FC Tatran Prešov 0:1

Michalovce 12. augusta (TASR) - Prvé východniarske derby v sezóne prinieslo v prvom polčase bojovný futbal. Najväčšiu gólovú príležitosť úvodného dejstva mal v 9. minúte hosťujúci Adekunle, ktorý sa dostal za obranu domácich, no prudkú strelu namieril tesne nad bránku. Prešovčania sa mohli ujať vedenia aj v 14. minúte, no Černákovej strele chýbala presnosť i razancia a brankár Biesczad si s ňou poradil. Michalovčania sa snažili o ofenzívu najmä nakopávanými centrami, no obrana Prešova si vedela poradiť. Hráči Tatrana sa do príležitostí dostali aj po polhodine hry, hlavička Kačalu a ani strela Černáka však nemierili presne. V závere prvého polčasu sa k strele z priameho kopu dostal domáci Žofčák, ale Taliana neprekvapil.

Hostia pokračovali v odvážnej hre aj v úvode druhého polčasu a dočkali sa aj gólovej odmeny. V 53. minúte nevyšla domácim ofsajdová pasca, do úniku sa dostal Černák, ktorý si efektne položil brankára a otvoril skóre - 0:1. Domáci sa snažili oživiť svoju hru aj striedaniami. V 65. minúte pohrozili ďalším priamym kopom z kraja šestnástky, no Božok namieril len do bočnej siete. V 71. minúte zamestnala Taliana ďalekonosná strela Koscelníka, ale brankár Tatrana si poradil. Michalovčania to v druhom dejstve skúšali centrami i kombináciami, no moment prekvapenia neprichádzal. Obrana Prešova aktívnym pohybom vytláčala súpera z výhodných pozícií a hostia hrozili aj brejkmi. Do jedného z nich sa dostal Černák v 79. minúte, no nezakončil ideálne. Domáci sa už v závere nedostali k vážnejšej príležitosti a v prvom domácom zápase po deviatich mesiacoch nebodovali.

MFK Zemplín Michalovce - 1. FC Tatran Prešov 0:1 (0:0)
Gól: 53. Černák. Rozhodoval: Kružliak, ŽK: Antonov, Svjarčinskij, Božok - Sedlák, Kačala, 2563 divákov

zostavy a striedania:

MFK Zemplín Michalovce: Biesczad - Svjarčinskij, Kavka, Mancilla, Šimčák - Žofčák, Grič, Danko (79. Kolesár), Božok - Kushta (64. Bragín), Antonov (46. Koscelník)

1. FC Tatran Prešov: Talian - Katona (76. Keresteš), Kačala, Jacko, Sedlák - Bartek, Černák, Dzurík - Udeh, Wiezik (72. Grešák), Adekunle (89. Dupkala)


Povedali po zápase
Anton Šoltis, tréner MFK Zemplín Michalovce:
"Do zápasu sme chceli vstúpiť aktívne. Po dlhých deviatich mesiacoch sme chceli prebudiť diváka, no z aktívnych zámerov sme prešli do nervozity. Viazla nám kombinácia, ťažko sme sa presadzovali. Súper hral veľmi dobre organizovane a dostal sa do viacerých brejkov. V druhom polčase sme chceli zlepšiť kombináciu v strede poľa, no urobili sme chybu a dostali sme gól. Snažili sme sa o vyrovnanie, no v ofenzíve nám chýba moment prekvapenia. Centrované lopty tam síce boli, no cítime absenciu skúseností najmä v ofenzíve."

Miroslav Jantek, tréner 1. FC Tatran Prešov:
"Do Michaloviec sme prišli s určitým zámerom. Zmenili sme rozostavenie a chceli sme byť aktívni. Myslím si, že sa nám to podarilo. Už v prvom polčase sme mali niekoľko príležitostí na skórovanie, napokon to padlo v druhom. Po zisku lopty bol náš zámer prejsť okamžite do protiútoku. Naše zámery nám vychádzali. Gólových príležitostí sme mali viac, takže naše víťazstvo je asi zaslúžené."