Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Posilnení Žilinčania majú nový trávnik a veria v úspechy

Na snímke futbalisti MŠK Žilina počas tréningu letnej prípravy. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V najvyššej ligovej súťaži začínajú Žilinčania už jubilejnú dvadsiatu sezónu bez prerušenia.

Žilina 15. júla (TASR) – Futbalisti MŠK Žilina sú pripravení na novú sezónu Fortuna ligy, do ktorej vstúpia s posilneným kádrom i novým trávnikom. Dva dni pred štartom nového ročníka prebiehajú na štadióne pod Dubňom ešte posledné stavebné úpravy priestorov pre novinárov a VIP hostí, no umelý trávnik najmodernejšej generácie je plne pripravený na úvodný nedeľňajší duel s Dunajskou Stredou (19.30 h). Vstup naň majú všetci fanúšikovia voľný.

"Tým, že sme sa v tomto roku nekvalifikovali do žiadnej európskej pohárovej súťaže, ostalo nám viac času na prípravu. Nebolo to také hektické ako v minulosti a noví hráči mali viac času na adaptáciu. Mužstvo malo výborné podmienky na prípravu či už doma, na kondičnom sústredení v Bojniciach, alebo na hernom sústredení v Rakúsku. Menším negatívom pobytu v rakúskom prostredí bolo neodohranie prípravného zápasu s rumunskou Craiovou, ktorý zmarila prietrž mračien. Po návrate zo zahraničia prebehli všetky tréningové jednotky na novej umelej ploche, aby si na ňu hráči dostatočne zvykli. Nesmierne sa tešíme na začiatok súťaže, sme plní očakávania. Prvé tri duely hráme doma, čo je určite našou výhodou," povedal na úvod tlačovej konferencie športový manažér tímu spod Dubňa Karol Belaník.

Žilinčania v letnej prestávke poriadne rozvírili prestupovú hladinu, keď sa im podarilo dotiahnuť odchod mládežníckeho reprezentanta Lászloa Bénesa do bundesligovej Borussie Mönchengladbach. "Bol to historicky najväčší transfer hráča slovenského klubu do zahraničia. Laca budeme sledovať aj naďalej a priať mu všetko najlepšie v jeho určite neľahkých a náročných rokoch, ale myslíme si, že má veľký potenciál na to, aby robil radosť nielen nám, ale aj celému Slovensku," uviedol Belaník. V klube okrem Bénesa nepokračujú ani stopér Švejdík, ktorému sa skončilo polročné hosťovanie, a brankár Patrik Le Giang, ktorému pod Dubňom skončila zmluva.

Nových tvárí je v žilinskom kádri viacero, štyri sú zahraničné. Obranu posilnili Kolumbijčan Herrera a Čech Kaša, krídelné priestory Nemec Mandiangu, v útoku by mohol priniesť góly Nigérijčan Otubanjo. Z hosťovania v Senici sa vrátil odchovanec žlto-zelený stredopoliar Michal Klec. Okolo Kašovho prestupu však ešte nie je celkom vyriešená dohoda medzi Žilinou a Baníkom Ostrava.

"Hráčovi v Baníku skončila zmluva k 30. júnu. O hráča sme mali záujem už v zime, ale vtedy sa po zmene majiteľov v Baníku všetky prestupy zastavili. Filipa sme však naďalej sledovali, vieme o ňom dostatok informácií. Od ostravského tímu sme však dostali informáciu, že hráč má s nimi ešte platnú zmluvu na jednu sezónu, no naša analýza jeho zmluvy hovorí niečo iné, a preto sme s ním podpísali kontrakt. Musíme sa ešte administratívne s Baníkom dohodnúť, ale sme pripravení tento boj o hráča dotiahnuť do konca a v prípade nedohody celý prípad posunúť na príslušné orgány FIFA. Kaša však pre tieto problémy ešte nemôže nastúpiť na zápas proti Dunajskej Strede," Belaník objasnil zamotanú situáciu okolo českého legionára.

Do žilinského kádra by mohol pribudnúť ešte jeden hrotový útočník. Možno ním bude aj bývalý zakončovateľ MŠK Momodou Ceesay, ktorý sa objavil v Žiline na skúške po angažmánoch v Kazachstane a Izraeli.

V najvyššej ligovej súťaži začínajú Žilinčania už jubilejnú dvadsiatu sezónu bez prerušenia. "Pracujeme naďalej v systéme, ktorému v klube dôverujeme. Veríme, že proces a filozofia, ktoré sú nastavené, spolu s infraštruktúrou a talentom hráčov nás posunú do takých dimenzií, že z toho budú mať radosť všetci v klube, ale aj na tribúnach. Chlapci na príkladoch Bénesa a Pečovského vidia, kam sa môžu futbalovo posunúť a ako môžu byť odmenení za svoju každodennú prácu. Musia a mali by cítiť, že všetko, čo robia a čo sa pre nich v klube robí, má zmysel a že bude na osoh všetkým. Na úvod sezóny sme pripravení kvalitne, zrkadlo nám však vystaví až samotná súťaž," prezradil tréner Adrián Guľa.

Šesťnásobného majstra Slovenska preverili počas prípravy, ktorá prebiehala v kvalitných domácich podmienkach i na sústredeniach v Bojniciach a v Rakúsku, kvalitní súperi. Zo šiestich duelov vyhrali žlto-zelení tri, uhrali jednu remízu a podľahli Trenčínu a rakúskemu Riedu. Najlepšími strelcami prípravy boli s tromi gólmi Jakub Paur a Filip Hlohovský.

Veľkou zbraňou Žilinčanov by sa mohol stať nový umelý trávnik, ktorý je od konca júna Šošonom už k dispozícii. "Myslím si, že pre náš systém a herný štýl to bude výhoda. Dôležité je, aby sme to v majstrovských zápasoch aj dokázali a aby nám to prinieslo to, po čom všetci túžime, teda víťazstvá," povedal na margo nového hracieho povrchu štadióna Pod Dubňom kapitán Viktor Pečovský, ktorý v týždni predĺžil v Žiline zmluvu až do konca roku 2018.

Odišli: László Bénes (Borussia Mönchengladbach), Patrik Le Giang (koniec zmluvy), Ondřej Švejdík (ukončenie hosťovania)
Prišli: Joan Jaramillo Herrera (Kol., naposledy Borčice), Christopher Mandiangu (Nem.), Yusuf Otubanjo (Nig.), Filip Kaša (ČR, Baník Ostrava), Michal Klec (návrat z hosťovania v FK Senica), Martin Leško (preradenie z U19)

Káder MŠK Žilina:
brankári: Miloš Volešák, Aleš Mandous, Martin Leško
obrancovia: Ernest Mabouka, Filip Kaša, Róbert Mazáň, Denis Vavro, Martin Králik, Dávid Hancko, Joan Herrera, Tomáš Hučko, Bojan Letič
stredopoliari: Michal Škvarka, Jakub Paur, Miroslav Káčer, Viktor Pečovský, Filip Hlohovský, Jakub Michlík, Ivan Diaz, Michal Klec, Christopher Mandiangu
útočníci: Lukáš Jánošík, Mbah Chigozie, Nermin Haskič, Nikolas Špalek, Kristián Vallo, Yusuf Otubanjo