Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

FORTUNA LIGA: Slovan vyhral v Trnave v rámci 29. kola rozdielom triedy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Ich góly strelili navrátilec do zostavy Aleksandar Čavrič, Joeri De Kamps a v nadstavenom čase spečatil triumf "belasých" Tomáš Kóňa.

Trnava 26. apríla (TASR) - Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili v stredajšom šlágri 29. kola Fortuna ligy 2016/17 na ihrisku Spartaka Trnava 3:0. Ich góly strelili navrátilec do zostavy Aleksandar Čavrič, Joeri De Kamps a v nadstavenom čase spečatil triumf "belasých" Tomáš Kóňa.

V poradí 134. ligové derby dvoch nezmieriteľných rivalov nedohral útočník bratislavského Slovana a historicky najlepší strelec slovenskej reprezentácie Róbert Vittek, ktorého v 61. minúte nahradil Vukan Savičevič.

FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava 0:3 (0:1)
Góly: 29. Čavrič, 70. De Kamps, 90.+3 Kóňa. Rozhodoval: Horváth, ŽK: Tambe, Godál - Pinte, Saláta, Savičevič, 3569 divákov.

Trnava: Jakubech - Kadlec, Hladík (66. Jirka), Godál, Čonka - Tóth (18. Kerlon), Greššák - Halilovič, Sloboda, Schranz - Tambe (80. Yilmaz)
Slovan: Greif - Sekulič, Saláta, Rundič, Ligeon - Kóňa, De Kamps - Pinte (66. Kubík), Vittek (61. Savičevič), Šefčík - Čavrič (79. Oršula)

Slovan nastúpil v pozmenenej zostave, keďže po nedeľňajšej prehre so Žilinou definitívne stratil šancu na zisk titulu a už o pár dní ho čaká finále Slovenského pohára. Trnavčania poškuľujúci po pohárovej miestenke vyrukovali na "belasých" v najsilnejšej zostave. Ako prví pohrozili hostia hlavičkou Vitteka, ktorej však chýbala presnosť. Následne Spartak zo série štandardných situácií nedokázal gólovo udrieť. Jedinú vážnejšiu príležitosť zmaril Halilovičovi hosťujúci brankár Greif, ktorý v 18. minúte jeho prudkú strelu z priameho kopu letiacu pod brvno vytlačil na roh. Domáci tím postupne ovládol dianie na trávniku, hralo sa prakticky len na polovici Slovana. V 23. minúte Tambe v ťažkej pozícii stihol zakončiť, ale Greif bol pripravený. Slovanisti "dobrých" 30 minút smerom dopredu neexistovali, zamerali sa na bránenie a odolávali jalovej snahe jeho rivala. Paradoxne sa im však podarilo otvoriť skóre. Po chybe Greššáka a najmä netaktickom vystúpení Godála priťukol Vittek loptu ako na podnose uzdravenému Čavričovi a ten zoči-voči Jakubechovi nemal problém skórovať - 0:1. Vyrovnať mohol v 36. minúte Schranz, ktorý si v šestnástke špičkou kopačky spracoval ťažkú loptu a stihol do nej ďobnúť, ale Saláta ju na bránkovej čiare odkopol do bezpečia.

V 48. minúte adresoval Šefčík pekný center ďalšiemu mladíkovi v hosťujúcom tíme Pintemu, ten však tiesnený nedokázal hlavou presne zakončiť. Následne sa "bílím andelom" nepodarilo zakončiť dve sľubné brejkové situácie, na opačnej strane po Rundičovom prieniku šikovne tečoval loptu v ostrom uhle Pinte, ale minul bránu. Po hodine hry sa skončil zápas pre Vitteka. Útočníka Slovana tvrdo fauloval Godál, Vittek jeho "atak" skúsil rozchodiť, ale už o niekoľko sekúnd ho vyniesli z ihriska na nosidlách. Na druhej strane ošetrovali Hladíka, hra bola rozkúskovaná a Slovanu tento scenár vyhovoval. V 66. minúte Kerlon ukázal jemnocit v nohe, posadil loptu na hlavu Tambeho, ale v záklone ju kamerunský útočník netrafil ideálne. Spartak za nevyužité šance pykal v 70. minúte, po Šefčíkovom centri zblízka nezaváhal De Kamps - 0:2. Záverečných 20 minút hostia s prehľadom ukontrolovali, v nadstavenom čase ešte prikrášlil ich triumf Kóňa - 0:3.

Hlasy po zápase:

Miroslav Karhan, tréner Trnavy: "Čo sme si s chalanmi pred zápasom povedali, to nakoniec zostalo len v šatni. Derby bez emócií, zápalu a chute zvíťaziť, sa hrať nedá. Hráči neboli uvoľnení v hlavách, náš výkon bol nemastný-neslaný. Slovan dal v prvom polčase z jednej šance gól a ukázal nám lekciu z efektivity. Po druhom góle už bolo jasné, že si súper víťazstvo nenechá vziať. Najviac mi v zápase chýbali emócie. Od začiatku som mal pocit, akoby niektorí hráči mali strach, u niektorých je to možno aj otázka kvality."

Ivan Vukomanovič, tréner Slovana: "Som šťastný, že sme dnes v Trnave vyhrali. Mužstvu veľmi pomohol príchod Čavriča. Veľmi ma potešil jeho výkon, ale aj naši mladí hráči zapadli do súkolia a hrali veľmi dobre. Som rád, že dostali príležitosť okúsiť atmosféru derby. Dopriali sme pred finále pohára odpočinok niektorým hráčom, Soumah zostal doma, pretože v minulých týždňoch odohral veľa zápasov. V pondelok nás čaká finále pohára, je to pre nás najdôležitejší zápas v sezóne, chceme ho vyhrať."

ŽP Šport Podbrezová - ViOn Zlaté Moravce-Vráble 2:0 (1:0)
Góly: 18. Bernardina, 90+. Mikuš. Rozhodca: Pavlik, ŽK: Machuč, Bariš (obaja Zl.Moravce), 1006 divákov.

Podbrezová: Kuciak - Turňa, Krivák, Kupčík, Dordevič - Vajda, Podio - Viazanko, Kuzma (90+. Lipčák), Polievka (68. Mikuš) - Bernardina (89. Migaľa)
Zlaté Moravce-Vráble: Kováč - Pastva, Karlík, Kapor, Chren - Machuča - Kostadinov (46. Guilavogui), De Oliveira, Bariš (56. Ujlaky), Orávik - Nurkovič (65. Privat Yao)


Domáci si situáciu, v ktorej na jar nevyhrali ani jeden zápas, vyriešili zaužívaným spôsobom, vymenili trénera a pre Karola Praženicu to bola proti Moravciam v role hlavného kouča premiéra v najvyššej súťaži. Po polčase mohol byť spokojný, jeho hráči si vytvorili tlak a viedli aj tesným rozdielom. V 18. min zahrávali vôbec prvý roh a od Podia cez Kupčíka gólovo zakončil Bernardina. Dovtedy sa železiari dosť trápili, no po góle v neustálom daždi ožili a na ihrisku bolo v podstate len jedno mužstvo. Z mála akcií, ktoré stáli za pozornosť, upútala 15. min so strelou Bernardina mimo, v 25. min mieril Vajda ponad bránku a v 28. min z uhla v podstate centrovaná lopta prinútila brankára Kováča k pohotovému zákroku. Hostia sa v zakladaní útokov i v kreativite trápili, bránku domácich v prvom polčase vôbec neohrozili a nevypracovali si ani jednú vážnejšiu akciu.

Počas prestávky sa preladilo na hokejovú nôtu, keď sa s pohárom za titul v Tipsport lige prišli pochváliť hráči HC'05 iClinic Banská Bystrica. Podbrezová aj v druhom polčase pevne kráčala za prvoradým cieľom, víťazstvom, ktoré by bolo proti ViOnu v doterajších vzájomných zápasoch premiérové. V 57. min Polievka z diaľky vyskúšal pozornosť Kováča, čo však bolo primálo vzhľadom na územnú prevahu domácich. Popri množstve nepresností sa hra dosť prerušovala a divácky nebola príťažlivá. Železiari verní okrídlenej múdrosti 'účel svätí prostriedky' držali súpera na dištanc, v 72. min Bernardina zo strely spoza šestnástky vyťažil len roh, v 78. min Dordevičovu šancu zneškodnil Kováč a keďže v 80. min De Oliveirovu sľubnú strelu, vôbec prvú na bránku domácich, vyrazil aj za pomoci žrde na roh Kuciak, železiari si zaslúžene pripísali na tabuľkové konto vytúžené tri body, navyše umocnené gólovou hlavičkou Mikuša v záverečných sekundách po centri Turňu.

MFK Ružomberok – MFK Zemplín Michalovce 3:1 (2:0)
Góly: 32. a 54. Mareš, 37. Ďubek - 81. Serečin. Rozhodoval: Michlian, 1223 divákov

Ružomberok: Macík – P. Maslo, J. Maslo, Kružliak, Kupec – Nagy (78. Takáč), Ďubek (67. Gerát) – Daniel 74. Lačný), Faško, Gál-Andrezly – Mareš
Michalovce: Macej – Kolesár, Kavka (31. Regáli), Sipľak. Koscelník – Serečin, Grič, Quese, Dimitriadis, Žofčák (46. Vajs) – Kushta (75. Bragin)


Pod Čebraťom sa od začiatku zásluhou oboch tímov hral svižný futbal. V 18. minúte spoza šestnástky vypálil Serečin a gólman Liptákov Macík mal na bránkovej čiare plné ruky práce. O dve minúty na to sa pod Čebraťom zrodila prvá tutovka, Faško po peknej akcii sa ocitol zoči-voči Macejovi, ale z minisúboja so štítom vyšiel gólman hostí. Zvýšená agilita ružomberského mužstva pokračovala. V 26. minúte Marešov strelecký pokus zdiaľky sa obtrel o brvno. V 32. minúte už ale český legionár, po rýchlej akcii P. Masla dostal do domácich do vedenia. V 36. minúte Koscelník v tesnej blízkosti pokutového územia fauloval Daniela a Ďubek z priameho kopu od brvna zvýšil na 2:0.

V druhom polčase Ružomberčania pokračovali v trende, ktorý ich zdobil do prestávky. V 50. minúte z väčšej vzdialenosti napriahol Nagy a iba tesne minul priestor medzi žrďami. O štyri minúty na to sa sa už zase skóre menilo, keď Mareš po prihrávke Kupca druhý raz prekonal Maceja. V 56. minúte na druhej strane Reagáli otestoval pozornosť Macíka. V 62. minúte tesne ružomberský „obdĺžnik“ minul Kushta. V 81. minúte Serečin zblízka znížil. Hostia potom boli nebezpeční až do konca, ale skóre už nemenilo.