Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Fortuna liga s novým modelom, Ružomberok ako jediný európsky zástupca

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Dvanásť účastníkov odohrá najprv 22-kolovú základnú časť, v ktorej sa každý stretne s každým raz doma a raz vonku. Následne sa súťaž rozdelí na dve šesťčlenné polovice.

Bratislava 21. júla (TASR) - V najvyššej slovenskej futbalovej súťaži Fortuna liga sa v sobotu začne sezóna 2017/18 s novým systémom. Stretnutie nováčika FC Nitra s obhajcom majstrovského titulu MŠK Žilina otvorí prvé kolo, v ktorom sú na programe aj súboje FC Spartak Trnava - MFK Zemplín Michalovce, FC DAC 1904 Dunajská Streda - FK Železiarne Podbrezová, FK Senica - AS Trenčín, 1. FC Tatran Prešov - ŠK Slovan Bratislava a FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble - MFK Ružomberok. Tri odvysielajú televízie v priamych prenosoch.

Dvanásť účastníkov odohrá najprv 22-kolovú základnú časť, v ktorej sa každý stretne s každým raz doma a raz vonku. Následne sa súťaž rozdelí na dve šesťčlenné polovice. Prvá bude bojovať o majstrovský titul, druhá o záchranu. Opäť bude hrať každý s každým doma i vonku, čo znamená desať zápasov. Všetky body získané v základnej časti si mužstvá prenesú aj do nadstavby.

Nový model premiérovo prinesie do Fortuna ligy baráže. Posledný klub v konečnej tabuľke zo súťaže automaticky zostúpi, mužstvo na jedenástom mieste bude o zotrvanie medzi elitou bojovať v dvojzápasovej baráži (doma - vonku) s druhým tímom druhej ligy, ak tento klub splní všetky licenčné kritériá pre pôsobenie v najvyššej súťaži.

Pokiaľ Slovenský pohár vyhrá jedno z prvých troch mužstiev konečnej ligovej tabuľky, bude sa hrať aj baráž o poslednú miestenku do kvalifikácie Európskej ligy UEFA. V semifinále by sa stretol štvrtý so siedmym a piaty so šiestym, víťazi by proti sebe nastúpili vo finále. Hralo by sa na jeden zápas vždy na ihrisku lepšie umiestneného mužstva v konečnej tabuľke. Nebude sa tak v spodnej časti nadstavby bojovať len o záchranu, ale aj o možný štart v európskej súťaži číslo dva. Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (VV SFZ) schválil zmenu hracieho modelu v marci.

"Sľubujeme si oveľa viac zápasov so správnym napätím. Boj o miesto v skupine o titul, nadstavba, barážové zápasy, súboje na krv. To je to, čo chceme všetci a najmä fanúšikovia. Veríme, že sa stratí tzv. hluchý stred tabuľky, kde už v istej fáze sezóny bolo viacero zápasov bez správneho náboja. Samozrejme, chceme takisto vzbudiť vyšší záujem fanúšikov, médií, televíznych spoločností a partnerov," povedal prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák.

Podľa šéfa riadiacej organizácie ponúka Fortuna liga úprimnosť. "Nehráme sa na niečo, čo nikdy nebudeme. Samozrejme, môžeme vždy diskutovať o kvalite Fortuna ligy, ale nikto nemôže popierať fakt, že konečne vyrastajú v našich kluboch miliónoví hráči, ktorí za takéto odstupné odchádzajú do zahraničia. To je pozitívny trend, takto to musí pokračovať. Chceme perspektívne výraznejšie podporiť kluby, ktoré budú robiť cieľavedome s mladými a talentovanými hráčmi, to je naša cesta," dodal Kozák na oficiálnej fortunaligovej stránke.

Žilina v Lige majstrov, Slovan aj Trenčín v Európskej lige už dohrali, Ružomberok je tak na prahu nového domáceho ročníka prekvapujúci posledný zástupca Slovenska v Európe. Vo štvrtkovej odvete druhého predkola EL vyradil nórsky SK Brann Bergen a v nasledujúcej kvalifikačnej fáze narazí na anglický FC Everton. Ešte predtým si však v nedeľu od 19.00 h zmeria sily na pôde Zlatých Moraviec. "Je niečo úžasné, že do Ružomberka po jedenástich rokoch prišla Európska liga a zrazu budeme mať sviatok, keď príde Everton. Dovolím si tvrdiť už teraz, že štadión bude vypredaný. Pre takéto chvíle sa oplatí robiť futbal, oplatí sa naozaj tvrdo pracovať a pre chalanov je to zaslúžená, obrovská odmena. V Nórsku bolo počuť našich fanúšikov, sme radi, že tam s nami boli a dúfam, že budú aj naďalej," vyhlásil Hrnčár.

Fortuna liga 2017/2018 - 1. kolo:

sobota 22. júla

FC Nitra - MŠK Žilina /18.30 h, rozhodujú: Glova - Benko, D. Hrčka, RTVS/
FC Spartak Trnava - MFK Zemplín Michalovce /19.00, Marhefka - Slyško, Žákech/
FC DAC 1904 Dunajská Streda - FK Železiarne Podbrezová /20.30, Vlk - Ádám, Pozor, TV 213/

nedeľa 23. júla

FK Senica - AS Trenčín /18.30, Smolák - E. Weiss, Jenčura, TV 213/
1. FC Tatran Prešov - ŠK Slovan Bratislava /19.00, Kráľovič - Balko, Lieskovský, hrá sa v Poprade/
FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble - MFK Ružomberok /19.00, Pavlík - Mókoš, Ferenc/