Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Guardiola vzdal hold Venablesovi: Na Barcelonu mal neuveriteľný vplyv

Na snímke španielsky futbalový tréner Pep Guardiola 27. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Venables doviedol reprezentáciu Anglicka do semifinále ME 1996 a Barcelonu do finále Pohára UEFA v roku 1986.

Manchester 27. novembra (TASR) - Španielsky futbalový tréner Pep Guardiola vzdal hold bývalému koučovi FC Barcelona Terrymu Venablesovi, ktorý v nedeľu zomrel vo veku 80 rokov po dlhej chorobe. Guardiola vyzdvihol Venablesov vplyv na hru katalánskeho tímu v časoch, keď súčasný kormidelník Manchestru City pôsobil v slávnej barcelonskej akadémii La Masia.

Internetom koluje fotografia Guardiolu, keď mal 15 rokov a pozerá sa na nej pozerá na Venablesa, ktorého na ramená zdvihli dvaja hráči "blaugranas" na Camp Nou. "Jeho vplyv bol neuveriteľný. Zaviedol niektoré veci, ktoré tam nikdy predtým neboli, ako napríklad určitý typ presssingu," uviedol 52-ročný Španiel, ktorý si pamätal Venablesa aj ako džentlmena a zabávača: "Nebol to len skvelý tréner, ale aj človek, ktorý bol zábavný. Vystupoval v televíznych programoch, v ktorých spieval a napodobňoval Franka Sinatru. Bol to správny človek."

Venables doviedol reprezentáciu Anglicka do semifinále ME 1996 a Barcelonu do finále Pohára UEFA v roku 1986. V 60. a 70. rokoch hral za rôzne anglické kluby vrátane Chelsea, Tottenhamu a Queens Parku Rangers. Počas aktívnej hráčskej kariéry si pripísal dva štarty za "Albión". V bohatej trénerskej kariére trénoval okrem FC Barcelona aj anglické kluby Crystal Palace, Queens Park Rangers, Tottenham Hotspur, Middlesbrough či Leeds United. Anglický národný tím viedol od roku 1994 do 1996, následne trénoval aj reprezentáciu Austrálie.