Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Hamšík je najlepším futbalistom roka. Cena P. Dubovského patrí Berovi

Z vyhlasovania výsledkov 23. ročníka ankety Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a denníka Pravda o najlepšieho futbalistu Slovenskej republiky za rok 2015 v Bratislave 27. marca 2016. Na snímke vľavo Marek Hamšík s cenou pre Futbalistu roka 2015. Foto: TASR/Michal Svítok
Z vyhlasovania výsledkov 23. ročníka ankety Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a denníka Pravda o najlepšieho futbalistu Slovenskej republiky za rok 2015 v Bratislave 27. marca 2016. Na snímke Martin Škrtel, ktorý skončil v ankete na druhom mieste. Foto: TASR/Michal Svítok

Najlepším slovenským trénerom sa stal tak ako pred rokom Ján Kozák, kouč reprezentačného áčka.

Bratislava 27. marca (TASR) - Najlepším futbalistom Slovenska za rok 2015 sa stal Marek Hamšík. Pre stredopoliara talianskeho SSC Neapol je to rekordný piaty triumf v prestížnej ankete, keď obhájil tento titul z roku 2014 a 2015. V 23. ročníku ankety tak prekonal štvornásobného víťaza ankety Martina Škrtela z FC Liverpool, ktorý skončil so stratou 35 bodov na druhom mieste. Tretiu priečku obsadil s väčším odstupom stredopoliar AC Miláno Juraj Kucka.

Hamšík tiež tretím triumfom v ankete vyrovnal rekord Dušana Tittela, ktorý ju vyhral za sebou v rokoch 1995-1997. Zaujímavosťou je, že najlepšia desiatka roka 2015 je v menách totožná s výsledkami za rok 2014. Hamšík vyhral aj Cenu fanúšika za minulý rok.

Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov získal stredopoliar Matúš Bero z majstrovského AS Trenčín pred minuloročným víťazom Ondrejom Dudom z Legie Varšava. Víťaz už jej 16. ročníka tradične prebral cenu z rúk otca Petra Dubovského Viliama.

Z vyhlasovania výsledkov 23. ročníka ankety Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a denníka Pravda o najlepšieho futbalistu Slovenskej republiky za rok 2015 v Bratislave 27. marca 2016. Na snímke cenu Petra Dubovského si preberá Matúš Bero (AS Trenčín).
Foto: TASR/Michal Svítok


Najlepším slovenským trénerom sa stal tak ako pred rokom Ján Kozák, kouč reprezentačného "áčka". Ten v minulom roku priviedol Slovensko prvýkrát na finálový turnaj EURO do Francúzska. Za ním sa umiestnili lodivod víťaza slovenského double z Trenčína Martin Ševela a tretí skončil tréner SR 21 Pavel Hapal.

Z vyhlasovania výsledkov 23. ročníka ankety Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a denníka Pravda o najlepšieho futbalistu Slovenskej republiky za rok 2015 v Bratislave 27. marca 2016. Na snímke Ján Kozák s cenou pre najlepšieho trénera roka 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na nedeľňajšom slávnostnom vyhlásení ankety v Refinery Gallery v Bratislave uviedli do novej Siene slávy slovenského futbalu (SSSF) aj jedenásť legiend, ktorými sú Ján Popluhár, Jozef Adamec, Viliam Schrojf, Adolf Scherer, Anton Ondruš, Karol Dobiaš, Jozef Čapkovič, Karol Jokl, Jozef Vengloš, Leopold Šťastný a Karol Galba.

Laureáti prebrali ceny dva dni po prípravnom zápase slovenskej reprezentácie v Trnave s Lotyšskom (0:0), resp. dva dni pred prípravou v írskom Dubline.

V ankete hlasovalo 35 odborníkov, z toho 20 trénerov a zástupcov SFZ, resp. 15 novinárov. Štyria trafili desať finalistov, nikto ale ich poradie. Tento rok sa v ankete objavilo 29 mien hráčov, čo je viac ako pred rokom, keď 21 mien bolo rekordne najmenej. V menoslove všetkých sa objavilo 7 nových mien, takže počas jej histórie v nej získalo body už 239 hráčov. Z Fortuna ligy bol v 10-ke opäť len Viktor Pečovský z MŠK Žilina. Posledných deväť rokov je anketa len o súboji Hamšík - Škrtel, obaja sa až doteraz striedali v dvojročných cykloch.



Historickým okamihom bolo slávnostné otvorenie Siene slávy slovenského futbalu. Po úspešnom roku, keď si Slováci vybojovali premiérovú účasť na finálovom turnaji EURO 2016 vo Francúzsku, do nej uviedli 11 legiend, 6 in memoriam a 5 žijúcich osobností. O ich menách rozhodla čestná rada SSSFv zložení Milan Služanič, Jozef Vengloš, Jozef Jankech, Jozef Barmoš, Anton Urban, Vojtech Christov a Michal Zeman, tí vybrali na základe nominačnej listiny z 15-ich kandidátov navrhnutých výkonnou komisiou SSSF.

Najlepším hráčom Fortuna ligy 2015 sa stali Matúš Bero z AS Trenčín spoločne s Viktorom Pečovským z MŠK Žilina. Práve Pečovský pozíciu obhájil, hoci prvýkrát sa prvenstvo delilo.

Za Futbalistku roka vyhlásili Dominiku Škorvánkovú. Dvadsaťštyriročná stredopoliarka získala ocenenie tretíkrát za sebou a celkovo piatykrát v kariére.

.

Hamšík - Škrtel 5:4 na trofeje Futbalistu roka

Navzájom si prvenstvá v ankete o najlepšieho slovenského futbalistu nezávidia, jeden druhému úspech úprimne praje. V uplynulom roku hlasy odborníkov vyniesli na prvé miesto Mareka Hamšíka, ktorý zaznamenal rekordný piaty triumf v prestížnej ankete a tretí v rade. Jeho reprezentačný kolega, kapitán a stopér národného tímu Martin Škrtel, skončil opäť na 2. mieste. Napriek tomu sa necíti ukrivdený a stredopoliarovi SSC Neapol piedestál dožičí.

"Druhé miesto v ankete ma nehnevá, prečo by ma malo? Pre mňa je cťou už to, že som vôbec mohol byť na slávnostnom vyhlásení. Myslím si, že cena je v správnych rukách, lebo Marek (Hamšík - pozn.) svojimi gólmi a výkonmi ťahal nielen Neapol, ale aj reprezentáciu. Je to nielen skvelý hráč, ale aj človek. Pre mňa je druhé miesto krásne a som za neho šťastný," povedal Škrtel, ktorý ako kapitán priviedol národný tím na EURO 2016 do Francúzska.

Úspechy si navzájom prajú

Samotným postupom sa však sny slovenských hráčov nekončia, na šampionáte by chceli urobiť radosť fanúšikom a spraviť ďalšiu dieru do sveta postupom zo základnej skupiny. "Rok 2015 bol pre slovenský futbal úspešný, postupom na majstrovstvá Európy sme splnili cieľ. Sme realisti, chceme sa na šampionát zodpovedne pripraviť. Pôjdeme od zápasu k zápasu. Uvidíme, na čo to bude stačiť," vyhlásil stopér FC Liverpool.

Hamšík sa piatym víťazstvom v ankete odpútal práve od Škrtela, ktorý má vo vitríne štyri trofeje. Dvadsaťosemročný špílmacher vyhral aj Cenu fanúšika za minulý rok. Obe si vysoko váži a nerobí medzi nimi rozdiely. "Veľmi ma prvé miesto v ankete a taktiež aj cena fanúšikov tešia. Obe ocenenia si vážim, ale nie je to tak, že s Martinom by sme sa pretekali. Jednoducho to tento rok takto vyšlo. Berieme to obaja športovo," poprel Hamšík možnú rivalitu s kapitánom reprezentácie, s ktorým vládnu ankete nepretržite od roku 2007. Za najťažšie vybojované považuje Hamšík 1. miesto z roku 2009, keď mal ešte len 22 rokov.

Na trofeje zatiaľ nemá vyhradenú vlastnú miestnosť, stará sa mu o ne jeho otec Richard. "Má špeciálnu miestnosť na dresy a trofeje a tam dám aj túto najnovšiu," poťažkal si cenný grál Hamšík, ktorý za najväčší úspech v uplynulom roku považuje postup do Francúzska, hoci sa mu darilo aj na klubovej úrovni. "Bol to historický moment pre slovenský futbal a som rád, že som bol jeho súčasťou. Dokázali sme zdolať súpera ako je Španielsko a na to sa nezabúda. Budeme sa snažiť aj vo Francúzsku urobiť si čo najlepšie meno. Sme generácia hráčov, ktorá vybojovala potup na MS 2010 v Juhoafrickej republike aj teraz na EURO. Sme skúsenejší, vyspeli sme, uvidíme, na čo nám to bude stačiť na šampionáte. Čo sa týka mňa osobne - darí sa mi v klube, bavím sa futbalom, som spokojný," dodal Hamšík. Nebývalo zvykom, aby laureáti ankety doniesli do kabíny niečo na "zahryznutie" pre spoluhráčov z reprezentácie. Hamšík však po piatom víťazstve nahlas zauvažoval nad tým, že by sa možno predsa len niečo patrilo: "Teraz nie je na to čas, čaká nás zápas v Írsku. Ale možno na ďalší zraz niečo prinesiem," dodal najlepší slovenský futbalista roka 2015.
.

Hlasy laureátov:

Marek Hamšík, Futbalista roka 2015: "Veľmi ma prvé miesto v ankete a taktiež aj cena fanúšikov tešia. Veľmi si obe ocenenia vážim, ale s Martinom nemáme žiadne preteky, jednoducho to tento rok takto vyšlo. Prvé víťazstvo v ankete bolo najťažšie, lebo som bol ešte mladý, ale skutočne si všetky víťazstvá vážim rovnako. Otec má špeciálnu miestnosť na dresy a trofeje a tam dám aj túto najnovšiu. V roku 2015 si najviac vážim postup na ME, bol to historický moment pre slovenský futbal. Budeme sa snažiť aj vo Francúzsku urobiť si čo najlepšie meno."



Martin Škrtel, 2. miesto v ankete Futbalista roka 2015: "Rok 2015 bol pre slovenský futbal úspešný, postupom na majstrovstvá Európy sme splnili cieľ. Každý však máme svoje ďalšie sny a ciele a posnažíme sa ísť im v ústrety. Sme však realisti, chceme sa na šampionát zodpovedne pripraviť. Pôjdeme od zápasu k zápasu. Druhé miesto v ankete ma nehnevá. V prvom rade som rád, že tu môžem byť. Cena je v správnych rukách, lebo Marek (Hamšík - pozn.) svojimi gólmi a výkonmi ťahal nielen Neapol, ale aj reprezentáciu. Je to nielen skvelý hráč, ale aj človek. Druhé miesto je krásne a som za neho šťastný."



Ján Kozák, Tréner roka 2015: "Cena poteší, no mysľou som už ďalej a musíme sa najmä dobre pripraviť na šampionát do Francúzska. Čo sa týka ankety, mal som ťažkých konkurentov, resp. konkurenta najmä v osobe Martina Ševelu, ktorý s Trenčínom na Slovensku získal double, a to je najviac. Tí čo hlasovali, dali prednosť postupu na EURO, a to asi zavážilo."



Matúš Bero, víťaz Ceny Petra Dubovského 2015: "Toto ocenenie pre mňa znamená naozaj veľmi veľa. je to odmena za to, aké výkony som predvádzal. Ak chcem byť ešte úspešnejší, musím v tom pokračovať. Pán Dubovský mi poradil, že musím stále tvrdo pracovať. Cítim, že reprezentácia áčka je blízko, ale nikam to netlačím. Viem, že musím ešte tvrdo pracovať. O Petrovi Dubovskom viem toho dosť, rodičia mi o ňom hovorili a dávali mi ho za vzor. Určite viem, aký to bol futbalista, a že to dotiahol až do Realu Madrid."
.

Na snímke Matúš Bero pózuje s cenou Petra Dubovského. FOTO TASR - Michal Svítok
Foto: TASR/Michal Svítok


výsledky 23. ročníka ankety Futbalista SR 2015:
1. Marek Hamšík (SSC Neapol) 348 bodov
2. Martin Škrtel (FC Liverpool) 313
3. Juraj Kucka (AC Miláno/FC Janov) 253
4. Róbert Mak (PAOK Solún) 201
5. Vladimír Weiss (Lekhwiya SC) 161
6. Peter Pekarík (Hertha Berlín) 125
7. Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva) 121
8. Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň) 105
9. Viktor Pečovský (MŠK Žilina) 79
10. Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva) 76

Ďalšie poradie: 11. Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň) 61, 12. Ondrej Duda (Legia Varšava) 16, 13. Stanislav Lobotka (FC Nordsjalland/AS Trenčín) 9, 14. Matúš Bero (AS Trenčín) 8, 15. Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň) 7, 16. Ján Mucha (Slovan Bratislava/Arsenal Tula) a Adam Nemec (Willem II Tilburg) po 6, 18. Adam Zreľák (Slovan Bratislava) 5, 19. Lukáš Čmelík (MŠK Žilina), Ján Greguš (FK Jablonec), Ľubomír Michalík (DAC Dunajská Streda), Ján Novota (Rapid Viedeň), Miroslav Stoch (Bursaspor/Al Ain) po 3, 24. Jaroslav Mihalík (MŠK Žilina), Kornel Saláta (Slovan Bratislava), Ákos Szarka (DAC Dunajská Streda), Stanislav Šesták (Ferencváros Budapešť/VfL Bochum) po 2, 28. Norbert Gyömbér (AS Rím/Calcio Catania) a Erik Pačinda (DAC Dunajská Streda) po 1.

Cena Petra Dubovského 2015:
1. Matúš Bero (AS Trenčín) 17
2. Ondrej Duda (Legia Varšava) 11
3. Stanislav Lobotka (FC Nordsjalland/AS Trenčín) 4

Ďalšie poradie: 4. Dávid Ivan (Sampdoria Janov), Milan Škriniar (MŠK Žilina) a Adam Zreľák (Slovan Bratislava) po 1.

Najlepší tréner 2015
1. Ján Kozák (reprezentácia SR A) 102
2. Martin Ševela (AS Trenčín) 55
3. Pavel Hapal (reprezentácia SR 21) 21

Ďalšie poradie: 4. Adrián Guľa (MŠK Žilina) 10, 5. Vladimír Weiss (Kajrat Almaty) 7, 6. Milan Malatinský (reprezentácia SR 19 a 20) a Ivan Vrabec (AS Trenčín) po 3, 8. Štefan Tarkovič (asistent reprezentácia SR A) 2, 9. Štefan Horný (MFK Skalica) 1.

Cena fanúšikov: Marek Hamšík

Do Siene slávy slovenského futbalu ako prví vstúpili: Ján Popluhár, Jozef Adamec, Viliam Schrojf, Adolf Scherer, Anton Ondruš, Karol Dobiaš, Jozef Čapkovič, Karol Jokl, Jozef Vengloš, Leopold Šťastný, Karol Galba

Prehľad doterajších víťazov ankety Futbalista roka SR, Cena Jána Popluhára:

rok 1993: Peter Dubovský
rok 1994: Vladimír Kinder
rok 1995: Dušan Tittel
rok 1996: Dušan Tittel
rok 1997: Dušan Tittel
rok 1998: Jozef Majoroš
rok 1999: Vladimír Labant
rok 2000: Szilárd Németh
rok 2001: Ľubomír Moravčík
rok 2002: Miroslav Karhan
rok 2003: Vladimír Janočko
rok 2004: Marek Mintál
rok 2005: Marek Mintál
rok 2006: Róbert Vittek
rok 2007: Martin Škrtel
rok 2008: Martin Škrtel
rok 2009: Marek Hamšík
rok 2010: Marek Hamšík
rok 2011: Martin Škrtel
rok 2012: Martin Škrtel
rok 2013: Marek Hamšík
rok 2014: Marek Hamšík
rok 2015: Marek Hamšík

Prehľad doterajších víťazov ankety Futbalista roka do 21 rokov, Cena Petra Dubovského:
rok 2000: Ľubomír Meszároš
rok 2001: Róbert Vittek
rok 2002: Róbert Vittek
rok 2003: Roland Števko
rok 2004: Milan Ivana
rok 2005: Martin Škrtel
rok 2006: Dušan Švento
rok 2007: Marek Hamšík
rok 2008: Marek Hamšík
rok 2009: Miroslav Stoch
rok 2010: Miroslav Stoch
rok 2011: Róbert Mak
rok 2012: Róbert Mak
rok 2013: Norbert Gyömbér
rok 2014: Ondrej Duda
rok 2015: Matúš Bero

Profil Mareka Hamšíka, najlepšieho futbalistu SR 2015:

meno a priezvisko: Marek Hamšík
narodený: 27. júla 1987 v Banskej Bystrici
vek: 28 rokov
výška: 183 cm
váha: 73 kg
stav: ženatý
priateľka: Martina
synovia: Christian a Lucas
post: stredopoliar
číslo dresu: 17
obľúbené jedlo: bryndzové halušky
obľúbený nápoj: coca-cola
obľúbené kluby: v detstve Barcelona a Manchester United, v súčasnosti Neapol
obľúbená farba: modrá
obľúbené filmy: komédie
obľúbená hudba: slovenský rap a hip hop
veľkosť kopačiek: 45
vzor: Pavel Nedvěd
prezývka: Marechiaro
A-reprezentácia SR: 84 štartov/17 gólov

- bývalé kluby: 2001-2002 Jupie Podlavice, 2002-2004 Slovan Bratislava, 2004-2007 Brescia Calcio, 2007 - SSC Neapol
- najväčšie úspechy: najlepší futbalista SR 2009, 2010, 2013, 2014, 2015, najlepší futbalista Slovenska do 21 rokov za rok 2007 a 2008, účasť na MS 2010 v JAR, postup na EURO 2016 do Francúzska
- v drese SSC odohral doteraz 311 zápasov a strelil 80 gólov
- hoci sa narodil v Banskej Bystrici, nikdy nehral za Duklu
- v A-tíme Slovana Bratislava odohral šesť zápasov, v ktorých strelil jeden gól