Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Komisia rozhodne o ďalších sankciách pre Blattera a Platiniho

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Blatter i Platini si odpykávajú 90-dňový dištanc, ktorý im v októbri udelila etická komisia FIFA v súvislosti s korupčným škandálom.

Zürich 23. novembra (TASR) - Súdna komora etickej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) rozhodne o ďalších sankciách pre dočasne suspendovaného prezidenta Seppa Blattera a šéfa Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho v decembri. Rozšírenie doterajšieho trestu pre oboch funkcionárov navrhla vyšetrovacia komora etickej komisie, ktorá ukončila zbieranie dôkazov a informácií minulý týždeň.

Blatter i Platini si odpykávajú 90-dňový dištanc, ktorý im v októbri udelila etická komisia FIFA v súvislosti s korupčným škandálom. Najvyšší orgán svetového futbal a jeho čelní predstavitelia čelia vyšetrovaniam vo Švajčiarsku a USA.

Vyšetrovacia komora etickej komisie, ktorá koná nezávisle na vedení FIFA, ukončila svoje vyšetrovanie bez toho, aby uviedla, prečo odporúča ďalšie potrestanie oboch funkcionárov a akú formu má mať. O tom rozhodne súdna komora a jej šéf Hans-Joachim Eckert v priebehu decembra. "Z dôvodov ochrany súkromia a prezumpcie neviny komora nezverejní podrobnosti správy a požadovaných sankcií pre týchto dvoch funkcionárov," uvádza sa vo vyhlásení.

Sedemdesiatdeväťročný Švajčiar Blatter vedie medzinárodný futbal od roku 1998. Krátko po jeho piatom znovuzvolení zatkli švajčiarske úrady niekoľko funkcionárov FIFA pre obvinenia z korupcie. Bývalý francúzsky reprezentant Platini je na čele UEFA od roku 2007 a kým nedostal dočasný trest, bol hlavný favorit na post prezidenta FIFA vo februárových voľbách.

Obaja sú podozriví z korupcie v prípade platby dvoch miliónov švajčiarskych frankov z účtov FIFA Platinimu v roku 2011, ktorú odsúhlasil Blatter. Šéf UEFA dostal peniaze za prácu, ktorú vykonal ešte deväť rokov predtým. Obaja obvinenia popreli.