Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Kontrolná komisia FIFA preskúma kandidatúru šejka Ahmada

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prezident Ázijskej olympijskej rady (OCA) mal na základe výpovede bývalého funkcionára FIFA Richarda Laia na newyorskom súde údajne podplatiť voličov.

Ženeva 30. apríla (TASR) - Kontrolná komisia Medzinárodnej futbalovej federácia (FIFA) prešetrí korupčné obvinenia voči kuvajtskému šejkovi Ahmadovi, ktorý chce v májových voľbách kandidovať za Áziu na členstvo v Rade FIFA. Prezident Ázijskej olympijskej rady (OCA) mal na základe výpovede bývalého funkcionára FIFA Richarda Laia na newyorskom súde údajne podplatiť voličov.

Kontrolná komisia FIFA, ktorej šéfuje portugalský právnik Miguel Maduro, posudzuje integritu kandidátov pred voľbami (8. mája). Výbor má právo odňať kandidatúru. Šejk Ahmad Al Fahad Al Sabah si chce udržať kreslo v Rade FIFA. Ázijský olympijský šéf, ktorý je aj člen exekutívy FIFA, obvinenia z korupcie poprel. "Šejk Ahmad bol veľmi prekvapený týmito obvineniami a rezolútne popiera akékoľvek korupčné správanie," zvejenila jeho stanovisko Ázijská olympijská rada, ktorej šéfuje šejk Ahmad od roku 1991.

Ešte vo štvrtok sa pred newyorským súdom priznal ku korupcii Richard Lai. Prezident futbalovej asociácie Guamu a člen komisie FIFA pre audit prijal v roku 2011 úplatok vo výške 100.000 dolárov, aby zahlasoval za predstaviteľa Ázijskej futbalovej konfederácie. Hoci sa v dokumentoch newyorského súdu nespomína meno kuvajtského šejka, Lai mal povedať, že "spolusprisahanec číslo dva bol prezident Ázijskej olympijskej rady". OCA uviedla, že šejk Ahmad "bude dôrazne brániť svoju povesť a integritu". Informovala o tom agentúra AP.