Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Ján Kozák bilancoval rok 2016: K spokojnosti mi chýba bod-dva

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák. Foto: TASR Martin Baumann

Slovenskí futbaloví reprezentanti ukončili rok 2016 utorkovou remízou 0:0 proti Rakúsku.

Viedeň 16. novembra (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti ukončili rok 2016 utorkovou remízou 0:0 proti Rakúsku. V prípravnom dueli vo Viedni pri neúčasti viacerých opôr dostali príležitosť aj hráči zo širšieho kádra, debut v najcennejšom drese absolvovali Stanislav Lobotka a Albert Rusnák.

Tréner SR Ján Kozák bol s posledným výsledkom v roku spokojný. "Jedno aj druhé mužstvo hrali zodpovedne, nechceli súpera pustiť do vyloženej šance. Prvú príležitosť sme mali my po strele Ďuriša. V závere polčasu nás súper zatlačil, ale našťastie neskóroval. Aj po zmenách sa hral futbal najmä v strede poľa, bez vážnejších príležitostí. Napokon z toho bola remíza 0:0, s ktorou som spokojný," vravel.



Na Štadióne Ernsta Happela sa v slovenskom drese predstavilo celkovo 17 hráčov. "Príležitosť dostali chlapci, čo hrali menej. Som rád, že som ich videl v tréningovom procese. Hlavne hráčov z dvadsaťjednotky a tam ukázali obrovský potenciál. Som rád, že opäť štyria hráči vyrastajú pre reprezentáciu," hovoril Kozák o kvartete Milan Škriniar, Matúš Bero, Lobotka a Rusnák. Dvojica debutantov si podľa kouča SR miesto v užšom výbere A-tímu zaslúži. "Obaja ukázali, že sú šikovní futbalisti. Majú nízke ťažisko, lopta im nerobí problémy, sú sebavedomí a rastú z nich dobrí reprezentanti. Spolu so Škriniarom a Berom majú výkonnosť, ktorá ich zaraďuje do užšieho kádra."



Slováci odohrali v roku 2016 celkovo štrnásť duelov, dosiahli v nich bilanciu 5 výhier, 5 remíz a 4 prehry. Kozák rozdelil cyklus na tri časti. "Prvou bola príprava na európsky šampionát, počas ktorej sme odohrali päť zápasov, dokázali sme zdolať majstrov sveta z Nemecka. Potom samotná účasť na majstrovstvách Európy, kde cieľom bolo postúpiť zo skupiny, čo sa splnilo. Bol to krásny šampionát, zážitok na celý život. Nasledovala ostrá kvalifikácia na majstrovstvá sveta. Po zlom začiatku a dvoch prehrách to vyzeralo, že boje o šampionát sa pre nás predčasne skončia. Ale po dvoch výhrach sme sa dostali do lepšej pozície. Celkovo mi chýba bod-dva. Hoci sme k nim mali blízko, k jednému, ale aj k dvom, ale futbal prináša aj také veci. Jeden-dva body mi chýbajú k tomu, aby som bol spokojný."



Kozák sa zatiaľ na dovolenku nechystá, do konca roka má ešte dôležité povinnosti. Pre potreby výkonného výboru musí urobiť analýzu jesennej časti kvalifikácie, potom ho čaká trénerská konferencia. "Treba tiež zostaviť ligový výber, s ktorým by sme mali ísť od tretieho do dvanásteho januára do Abú Zabí. Musíme na tom pracovať, pretože nie všetky kluby nám vyjdú v ústrety. V Abú Zabí odohráme dva zápasy, jeden je dohodnutý so Švédskom, druhý by mal byť s Marokom alebo Saudskou Arábiou," prezradil tréner SR.