Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Kozák dá šancu aj mladíkom, Česi bez Rosického aj Čecha

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák s cenou za najlepšieho trénera za rok 2014 počas vyhlásovania výsledkov 22. ročníka ankety Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a denníka Pravda o najlepšieho futbalistu Slovenskej republiky za rok 2014 v Mestskom divadle v Žiline 28. marca 2015. Foto: TASR/Dušan Hein

Duel bude v priamom prenose vysielať televízia Markíza na DAJTO.

Bratislava 30. marca (TASR) - Po piatkovej kvalifikačnej výhre nad Luxemburskom 3:0 sa slovenskí futbalisti už v utorok predstavia fanúšikom v prípravnom zápase s postfederálnym rivalom z Česka. Súboj v Žiline (výkop 20.30 hod.) bude mať tradične nádych derby, tréner lídra C-skupiny EURO 2016 Ján Kozák dá zrejme šancu aj mladým reprezentantom Ondrejovi Dudovi, Patrikovi Hrošovskému a Jánovi Gregušovi.

"Oni si zaslúžia nomináciu svojimi výkonmi. Hrošovský hráva pravidelne a dobre v Plzni, v mužstve, ktoré je na čele českej ligy. Greguša sme dlhšie sledovali. V Ostrave bol lídrom a po prestupe do Jablonca, ktorý má ambície a je tam veľká konkurencie, hráva a dobre. To isté platí o Dudovi. Chceme ich vidieť v akcii. Určite dostanú šancu proti Česku," povedal tréner SR Kozák.

Česi v sobotu stratili v boji o Francúzsko prvé body domácou remízou s Lotyšskom 1:1. Stále ale vedú ich A-skupinu. Slováci sú v polčase kvalifikácie stále stopercentní s piatimi výhrami. Vo vzájomnej bilancii sú na tom oveľa lepšie Česi, ktorí si raz zahrali na MS a až päťkrát na EURO. Vicemajstri Európy 1996 so Slovákmi odohrali doposiaľ 9 zápasov, v ktorých 5-krát vyhrali a dvakrát remizovali. Naposledy sa oba výbery stretli v novembri 2012 v Olomouci, v príprave vtedy zverenci trénerského tandemu Stanislav Griga - Michal Hipp prehrali s tímom Michala Bílka 0:3.

Odvtedy sa ale veľa zmenilo. Česko vedie Pavel Vrba, teda kouč, ktorý bol aj horúcim kandidátom na post lodivoda slovenského národného tímu. Ten sa v nedeľu piatykrát za sebou stal najlepším trénerom Česka. Tím naštartoval a smeruje s ním na EURO. Na ešte euforickejšiu vlnu dostal Slovákov Ján Kozák, ktorý tiež v sobotu obhájil post toptrénera na Slovensku. Súboj v Žiline bude primárne slúžiť ako príprava, no výsledok z tohto derby sa vždy počíta.

V tomto duchu sa pred súbojom vyjadrili aj slovenskí reprezentanti. "Je to priateľský zápas a hráme proti Česku, ktorému sa v kvalifikácii darí. Vždy, keď sa hrá proti Čechom, má to svoj náboj," povedal obranca Lokomotivu Moskva Ján Ďurica. Reprezentačný kapitán Martin Škrtel s FC Liverpool duel vidí ako ťahák pre divákov: "Je jasné, že keby to bola kvalifikácia, malo by to iný náboj. Ale je to derby a bude to lákadlo pre divákov. Po Luxembursku sme mali pár dní na to, aby sme si oddýchli a dobre sa pripravili. Verím, že to zvládneme." Autor jedného z troch gólov do luxemburskej siete Vladimír Weiss verí v pokračovanie úspešnej slovenskej série. Kozákovci vyhrali v posledných siedmich zápasoch: "Musíme sa na ten duel opäť dobre pripraviť. Bude to boj. Budeme hrať pre ľudí. Je to ďalší reprezentačný zápas a my reprezentujeme našu krajinu. A budeme sa snažiť pokračovať v našej víťaznej šnúre."

Slovákom nebude k dispozícii Miroslav Stoch. "Z tímu Jána Kozáka bol po dohode s jeho klubom uvoľnený," informovalo o legionárovi z tímu Al-Ain FC v nedeľu oficiálne konto SFZ na facebooku.

Česká reprezentácia príde do Žiliny bez kapitána Tomáša Rosického, brankára Petra Čecha, obrancu Davida Limberského a útočníka Davida Lafatu. Rosický je prechladnutý, Čech má svalové problémy. "Tréner Pavel Vrba už dopredu avizoval, že na Slovensku dá príležitosť hráčom, ktorí v minulých reprezentačných zápasoch neboli patričné vyťažení," uviedol v tlačovej správe manažér českej reprezentácie Dušan Fitzel.

Duel povedie ako hlavný rozhodca Maďar István Vad, ktorému budú pomáhať krajania László Viszokai a Oszkár Lemon. Štvrtým rozhodcom bude Slovák Martin Balko. Duel bude v priamom prenose vysielať televízia Markíza na DAJTO.

Prípravný zápas:
Slovensko - Česko, utorok 31. marca, Žilina (20.30 hod.)
rozhoduje: István Vad (Maď.)