Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Šport

Kozák si proti Čechom želá víťazstvo, Vrba verí v dobrý futbal

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slováci odohrajú priateľský zápas s českými futbalistami v utorok v Žiline.

Žilina 30. marca (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti už o 24 hodín nastúpia na prestížny prípravný duel proti Česku a tréner Ján Kozák by sa potešil, ak by diváci v Žiline boli svedkami kvalitného súboja. Na pondelkovej tlačovej konferencii zároveň opäť potvrdil, že šancu by chcel dať aj hráčom, ktorí doposiaľ veľa priestoru nemali.

"Ide o prípravné stretnutie, tento rok máme prakticky jediné. Takže ten zápas by mal slúžiť na to, aby sme si niečo vyskúšali. Samozrejme, budem chcieť dať príležitosť aj chlapcom, čo menej hrávajú. Bol by som aj rád, aby mužstvo bolo kompaktné, dostatočne silné, aby malo čo ukázať divákom, pretože, hráme proti Českej republike. Kvalitnému, silnému mužstvu a bol by som rád, keby to bol kvalitný zápas," uviedol hlavný kormidelník.

Víťazná vlna

Slovenskí reprezentanti sa momentálne vezú na víťaznej vlne. V piatkovom kvalifikačnom zápase EURO 2016 proti Luxembursku triumfovali 3:0 a v C-skupine sú zatiaľ stopercentní. V prospech Čechov ale hovorí bilancia z doterajších deviatich vzájomných zápasov, keď až päťkrát vyhrali a dvakrát sa zrodila remíza. "Prioritou bol pre mňa kvalifikačný zápas. A pravdu povediac, pred dvojzápasom som si hovoril - zvládnuť kvalifikačný zápas a potom si schuti zahrať. Ale v hlave trénera sa to rýchlo zabudne a už sa pripravuje na ďalší dôležitý duel. Pre mňa je totiž každý reprezentačný zápas veľmi dôležitý, lebo tých je málo," skonštatoval Kozák a vzápätí uznal kvality súpera: "Mali vždy skutočne silné mužstvo, kvalitné. Teraz bol pokles vo výkonnosti, nakoľko prišlo k obmene generácií. Ostali prakticky len Rosický a Čech, no sú tam noví hráči. Opäť ukazujú vysokú kvalitu, čo ma teší. Samozrejme, chceme vyhrať, ale uvidíme, ako to dopadne."



Prestížny duel

Stretnutia s postfederálnym rivalom majú vždy špecifický nádych, Kozák sa však neobáva, že by hráči podľahli prílišným emóciám. "Rivalita tam je vždy. Je to však prípravný zápas a hráči sú profesionáli. Vedia rozlíšiť dovolené od nedovoleného. Takže určite sa toho budú držať. Ale teším sa na zápas," pokračoval Kozák, ktorý zatiaľ neprezradil zostavu: "Niektorí hráči po kvalifikačnom zápase prakticky iba ľahko trénovali. Jedna skupina, čo nehrala, o čosi viac. Miňo Stoch odišiel, dvaja hráči Kucka a Švento majú problémy. Čiže, uvidím po tréningu. Skutočne nerád by som zavádzal, niečo povedal a potom by to v skutočnosti bolo iné."

Kozák na pondelkovej tlačovej konferencii ocenil aj prácu kouča Pavla Vrbu, ktorý je známy aj slovenským fanúšikom. Počas svojej trénerskej kariéry pôsobil v Púchove či Žiline, navyše bol horúcim kandidátom na post lodivoda slovenského národného tímu. "Vidíte, ako sa na Slovensku vypracoval na reprezentačného trénera. Pomohli sme mu. Som rád, lebo to je sympatický človek a tréner. Tiež začiatky nemal ľahké, bol pod tlakom. Kvalifikácia, je to iná káva. Má dobré výsledky. A keď dosiahnete také výsledky, ako víťazstvá s Holandskom, s Islandom, v Turecku, to hovorí zo všetko. Nie je ľahké dnes vyhrávať kvalifikačné zápasy, hlavne proti tak silným súperom," dodal Kozák.

Dobrá previerka

Na utorňajší prípravný zápas medzi futbalovou reprezentáciou Slovenska a Česka sa obzvlášť teší tréner hostí Pavel Vrba. Päťdesiatjedenročný kormidelník sa po krátkom čase opäť vráti do Žiliny, kde v rokoch 2006 až 2008 viedol miestny MŠK a kam vždy rád zavíta. Ako ďalej uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii, radosť má aj z enormného záujmu zo strany fanúšikov.

Tréner českej futbalovej reprezentácie Pavel Vrba
Foto: TASR/František Iván


"Pre mňa je zápas v Žiline určite veľmi prestížny. Z toho pohľadu, že na Žilinu veľmi rád spomínam a prežil som tu úžasných dva a štvrť roka. Zároveň si myslím, že dokážeme vypredať štadión a verím tomu, že zajtra tu bude plno. To je to, čo závidím Slovákom, pretože my nedokážeme vypredať štadión, pokiaľ ide o kvalifikáciu a vy to dokážete aj v prípravnom zápase. Určite sa na ten zápas teším. Takže dúfam, že budeme všetci po zápase spokojní a že to bude dobrý futbal. Dúfam, že aj výsledok bude pre nás taký, že z neho budeme mať radosť," vyjadril sa na pondelkovej tlačovej konferencii Vrba, ktorého kroky často smerujú do Žiliny. "Priznávam, že sem občas zájdem. Určite to nie je tak, že by som tu päť či šesť rokov nebol. Zažil som tu aj zápas Spartaku Moskva v Lige majstrov. Takže občas som sa na nejaký zápas prišiel pozrieť. Jazdím tiež pravidelne na Oravu vždy so zastávkou v Žiline. Mám tu aj množstvo známych, pravidelne sa stretávam so všetkými funkcionármi klubu. Z tohto pohľadu je Žilina stále niekde vo mne."


Vrba chystá viacero zmien

Vrba chystá pred súbojom so Slovákmi v zostave viacero zmien. "Zmien bude určite viac ako obvykle. V tomto zápase máme určite priestor na to, aby sme dali príležitosť hráčom, ktorí na ňu čakajú a aby odohrali dlhší časový úsek ako napríklad v jesennej časti."

Česi naposledy odohrali v sobotu kvalifikačný duel EURO 2016 s Lotyšskom, v ktorom po remíze 1:1 prišli o prvé body. Podľa Vrbu sa však herný štýl jeho tímu v utorok príliš meniť nebude. "Nechceme nič veľmi meniť. Aj keď priznávam, že po sobote sme boli veľmi sklamaní. Ale na druhej strane, nemienime po jednom nevydarenom zápase niečo zrazu prekopávať. Zámerom tohto zápasu bolo to, aby tu dostali priestor väčšinou hráči, ktorí toľko nehrali. Nie všetci, ale bude veľa zmien," dodal Vrba.

Zápasu sa už nevie dočkať ani obranca Marek Suchý, ktorý bude v Žiline v pozícii kapitána hostí. "Aj keď som z mladšej generácie, je to vždy o niečo zaujímavejšie, keď hrá Česko – Slovensko. História nás ťahá k sebe a súboje majú vždy, či už na reprezentačnej alebo klubovej úrovni, trošku iný náboj a veľmi sa na zápas teším," prízvukoval 27-ročný reprezentant. "Samozrejme, Slovákov všetci sledujeme. Myslím, že majú výborný tím, výborne rozbehli kvalifikáciu a majú veľmi dobrý káder. Hráči zo základnej zostavy nastupujú vo výborných kluboch v Európe. Takže si myslím, že teraz majú veľkú silu a určite to bude pre nás zajtra dobrá previerka."