Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Tréner Kozák si urobil lepší obraz o hráčoch: Užitočné zápasy

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa trénera futbalistov SR sú užitočné v tom, že mu odkryli rôzne možnosti využitia hráčov do ostrých súbojov v Lige národov, ktorá štartuje v septembri, ako aj do následnej kvalifikácie EURO 2020.

Ženeva 5. júna (TASR) - Trénerovi slovenskej futbalovej reprezentácie Jánovi Kozákovi poslúžili prípravné zápasy s Holandskom (1:1) a Marokom (1:2) na dôkladnejšie vyskúšanie hráčskeho materiálu. Podľa jeho vlastných slov boli oba užitočné v tom, že mu odkryli rôzne možnosti využitia hráčov do "ostrých" súbojov v Lige národov, ktorá štartuje v septembri, ako aj do následnej kvalifikácie EURO 2020.

Slováci nastúpili proti Maroku so šiestimi zmenami v základnej zostave v porovnaní s duelom s Holandskom. Na ich hre to bolo cítiť, v prvom polčase sa ocitli pod tlakom afrického protivníka a len s dávkou šťastia neinkasovali. V 59. minúte ich poslal do vedenia Ján Greguš, ale súper na jeho presný zásah odpovedal dvakrát a na MS v Rusku, kde ho v základnej B-skupine čakajú Irán, Španielsko a Portugalsko, sa naladil víťazstvom. "V zápase proti Maroku vydali hráči zo seba všetky sily, žiaľ, nestačilo to. Chcel som v týchto dvoch zápasoch vidieť v akcii všetkých chlapcov, čo sa s výnimkou brankára Mareka Rodáka podarilo. Niekto hral viac, iný menej, ale urobil som si o nich lepší obraz. Mám jasno v tom, do akej miery môžem jednotlivých hráčov použiť a som rád, že tento okruh sa rozširuje. Je to pozitívum do budúcnosti. V tejto fáze nebolo ľahké odohrať dva na seba nadväzujúce ťažké zápasy, ale považujem ich za užitočné," zhodnotil Kozák vystúpenie mužstva v záverečnom asociačnom termíne sezóny 2017/18.



Pondelkovú "ženevskú" prehru 1:2 s Marokom označil šéftréner slovenského tímu za zaslúženú. "V prvom polčase nasadil súper vysoký pressing, nevedeli sme sa z neho dostať, pretože tlak na loptu bol veľký. Boli sme málo nebezpeční v útoku, za zmienku stála prakticky iba šanca Mareka Hamšíka. Pravda, ani Maroko nemalo nejaké vyložené gólové šance. Po zmene strán sme chceli hrať vyššie. Súpera sme zaskočili gólom, ktorý nám mal pomôcť, ale opak bol pravdou. Maročania nás ešte viac pritlačili, dali dva góly a zaslúžene vyhrali. Bolo vidieť, že sme hrali proti koncentrovanému protivníkovi, ktorý nastúpil v najsilnejšom zložení a najmä je v záverečnej príprave na majstrovstvá sveta. V Rusku bude čeliť zdatným súperom, ale keď v prvom zápase zdolá Irán, môže potom potrápiť aj Španielsko a Portugalsko," poznamenal Kozák.

Viac ho v porovnaní dvoch súbojov potešil výkon proti Holandsku, s ktorým jeho zverenci dokázali vo štvrtok v Trnave remizovať 1:1. "Výkon proti Holandsku, najmä v prvom polčase, bol vynikajúci. Je však rozdiel hrať proti tímu, ktorý čakajú dovolenky, alebo proti mužstvu hrajúcemu generálku na šampionát. Motivácia marockých hráčov od tých holandských bola odlišná. Aj tí naši boli už možno myšlienkami niekde inde. Treba však rešpektovať aj silu súpera," dodal Kozák.

Jeho zverenci odohrajú 5. septembra v Trnave prípravný zápas s Dánskom a o štyri dni neskôr sa predstavia na Ukrajine v rámci Ligy národov.

Slováci sa zhodli - zaslúžená prehra, Gregušova polovičná gólová radosť


Slovenskí futbalisti vstupovali do pondelkového prípravného zápasu s Marokom v odlišnom nastavení ako ich súper, ktorý ladí formu na blížiace sa majstrovstvá sveta v Rusku. Časťou mysle už boli na dovolenkách, na ktoré sa všetci s výnimkou Alberta Rusnáka rozídu po poobednom prílete zo Ženevy.

Prehru 1:2 s africkým súperom zverenci trénera Jána Kozáka unisono označili za zaslúženú. Medzi nimi aj 22-ročný Ľubomír Šatka, ktorý nastúpil na stopérskom poste po boku Milana Škriniara. "Už pred zápasom sme vedeli, že to bude náročné. Pre Maroko bol súboj s nami generálkou na majstrovstvá sveta. Museli sme v prvom polčase hlboko brániť, pretože technická zručnosť hráčov súpera bola na vysokej úrovni. Škoda, že sme neudržali vedenie a dostali trochu zbytočné góly," povedal jeden zo štyroch hráčov v reprezentačnom výbere, ktorí pôsobia v domácej Fortuna lige. Pre obrancu DAC 1904 Dunajská Streda je každý zápas v najcennejšom drese veľká škola. Proti Maroku potvrdil, že s ním lodivod národného tímu môže do budúcnosti počítať. "Pre mňa je obrovský zážitok byť na trávniku s hráčmi, ktorí majú takúto vysokú úroveň. Som ešte mladý chalan, dúfam, že sa budem objavovať v reprezentácii. Záleží na mojich výkonoch."

Iba polovičnú radosť z pekného gólu mal Ján Greguš, ktorého tvrdá strela z hranice šestnástky v 59. minúte skončila pri pravej žrdi. "Na druhej strane treba povedať, že Maroko ukázalo veľkú kvalitu. Čo sa týka môjho gólu, zakričal som Albertovi (Rusnákovi), nech mi loptu pustí. Chvalabohu ma nechal vystreliť. Mohli sme dať aj ďalšie dva góly, škoda nepremenených šancí Hamšíka a Pačindu. Maročania hrali vo vírivom pohybe, boli dobrí a aktívni na lopte počas celého zápasu. Inkasovaný gól ich vyhecoval, druhý upokojil a po ňom to už dohrali," uviedol stredopoliar FC Kodaň, ktorý nastúpil do druhého polčasu.

Okamžite po záverečnom hvizde sa vyrojil na hraciu plochu štadióna Stade de Geneve dav fanúšikov Maroka, ktorí obkolesili svojich miláčikov, vyvolávali im na slávu a chceli si s nimi spraviť selfie či sa ich aspoň dotknúť. V tom čase boli na ihrisku ešte aj slovenskí futbalisti, našťastie neprišlo k žiadnym incidentom. "Oni sa chceli potešiť so svojimi hráčmi, nás si vôbec nevšímali. Pred štartom MS vládne u nich eufória, darí sa im výsledkovo a je to vidieť. Myslím si, že na šampionáte bude mať Maroko čo ponúknuť, hoci nemá ľahkú skupinu," dodal Šatka.

vyslaný redaktor TASR Lukáš Gálik