Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Šport

Futbaloví fanúšikovia sú spoločnej lige s Čechmi naklonení

Na snímke fanúšikovia Slovana Bratislava na Štadióne Antona Malatinského v Trnave počas zápasu 26. kola slovenskej futbalovej Corgoň ligy Spartak Trnava - Slovan Bratislava v sobotu 13. apríla 2013. Archívne foto. Foto: TASR/ Lukáš grinaj

Za hlavnú výhodu obnovenia spoločnej česko-slovenskej futbalovej ligy považujú českí fanúšikovia to, že budú môcť sledovať viac zaujímavých stretnutí.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Prevažná väčšina futbalových fanúšikov – mužov v Českej republike (81%) a na Slovensku (88%) zaregistrovala, že futbalové zväzy v ČR a SR uvažujú nad znovuvytvorením spoločnej ligy. V rozpore s očakávaním sa za jej vznik vyjadrila väčšina respondentov, konkrétne 60% Čechov a 87% Slovákov. TASR o tom vo štvrtok informovala agentúra TNS Slovakia prostredníctvom tlačovej správy.

Za hlavnú výhodu obnovenia spoločnej česko-slovenskej futbalovej ligy považujú českí fanúšikovia to, že budú môcť sledovať viac zaujímavých stretnutí (napríklad Sparta – Slovan). Slovenskí fanúšikovia očakávajú zlepšenie kvality futbalovej súťaže a tešia sa, že namiesto podpriemerných mužstiev z oboch líg budú môcť sledovať len špičkové. V to, že nová súťaž prinesie kvalitnejší futbal, veria viac českí fanúšikovia z miest od 20–100 tis. obyvateľov (62%) a starší slovenskí fanúšikovia nad 46 rokov (82%).

Medzi ďalšími často uvádzanými výhodami sa objavilo oživenie diváckeho záujmu a oživenie dobrých československých vzťahov. Tretina slovenských fanúšikov a pätina českých si od spoločnej ligy rovnako sľubuje väčší prílev sponzorských peňazí a zvýšenie mediálneho záujmu.

Nevýhodám dominovala vzdialenosť a menej klubov v Európe

Z nevýhod sa u respondentov najčastejšie objavovala téma veľkých vzdialeností na cestovanie pre kluby i pre fanúšikov (Česi sa toho obávajú v 42%, Slováci o niečo menej 31%). Dve pätiny českých fanúšikov a tretina slovenských ako nevýhodu vnímajú aj to, že do európskych súťaží postúpi kvôli spoločnej lige menej domácich klubov. Pre 26% českých futbalových fanúšikov je nevýhodou aj to, že v spoločnej lige bude menej miesta pre domáce kluby a že štadióny klubov často nespĺňajú podmienky, ktroré sa vyžadujú za účasť v lige od českých klubov. To si uvedomujú aj slovenkí fanúšikovia, ako nevýhodu to uvádza 38% z nich.

Čo sa týka obáv z pribúdania násilia na štadiónoch pri stretoch kedysi „znepriatelených“ táborov fanúšikov (napr. Baník Ostrava vs. Slovan Bratislava), vyjadruje ju pätina českých a tretina slovenských respondenov z radov futbalových fanúšikov.

O niečo radikálnejší postoj majú k myšlienke spoločnej futbalovej ligy najmladší fanúšikovia – nevýhody vnímajú ostrejšie ako zvyšok populácie, tí českí o niečo viac ako slovenskí. Veľké vzdialenosti na cestovanie sú nevýhodou pre polovicu českých mladých fanúšikov vo veku 18-29 rokov, rozdiel v kvalite tímov v Čechách a na Slovensku berú ako problém takmer dve pätiny. Naopak, vzrastajúce násilie na štadiónoch ako nevýhodu vidí len 5% z nich, narozdiel od dvoch pätín najmladších slovenských fanúšikov (vo veku 15-25 rokov).