Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Osemfinálovú fázu odštartuje súboj PSG s Chelsea Londýn

Futbalista Zlatan Ibrahimovič (vpravo) z Paríža Saint German sa raduje so spoluhráčmi z gólu proti SC Bastia počas zápasu 20. kola najvyššej francúzskej futbalovej ligy 8. januára 2016 v Paríži. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na väčšiu kvalitu kádra parížskeho tímu má odborná verejnosť na otázku o favoritovi konfrontácie jasnú odpoveď.

Bratislava 16. februára (TASR) - Osemfinálovú fázu futbalovej Ligy majstrov 2015/2016 rozohrajú v utorok 16. februára v Paríži a Lisabone. V Parku princov privíta sériový francúzsky šampión Paríž Saint-Germain v tejto sezóne trápiaceho sa anglického majstra Chelsea Londýn. S prihliadnutím na túto skutočnosť, ale aj vzhľadom na väčšiu kvalitu kádra parížskeho tímu, má odborná verejnosť na otázku o favoritovi konfrontácie jasnú odpoveď.

Tréner St. Germain Laurent Blanc v generálke na utorňajší súboj šetril Thiaga Silvu, Maxwella, Thiaga Mottu i Zlatana Ibrahimoviča a na výkone jeho tímu to bolo poznať, keď dokázal doma s Lille iba remizovať 0:0. Napriek tomu s bilanciou 22 víťazstiev a štyroch remíz suverénne tróni na čele tabuľky Ligue 1 s mamutím 24-bodovým náskokom pred AS Monaco.

Blanc výsledkovému zakolísaniu s Lille nepripisoval veľký význam, podstatné pre neho bolo, aby sa pred duelom s Chelsea žiaden z jeho zverencov nezranil. "Hlavy hráčov sú 'nastavené' na zápas s Chelsea, ťažko im v tomto smere niečo vyčítať. Napriek tomu sme nad Lille mohli zvíťaziť, mali sme na to šance, ale šťastena nám nepriala," povedal Blanc. Jeho mužstvo má v Lige majstrov jasný cieľ - preklenúť štvrťfinálové brány, ktoré boli konečnou stanicou PSG v uplynulých troch sezónach. S Chelsea sa Parížania stretnú v prestížnej súťaži už tretí rok po sebe. Vo štvrťfinále 2013/2014 bol úspešnejší anglický zástupca, keď po prehre 1:3 zvládol domácu odvetu a postúpil po výsledku 2:0. Vlani sa Parížu podarilo revanšovať v osemfinálovej fáze. Po domácej remíze 1:1 sa rovnaký výsledok po riadnom hracom čase zrodil aj v Londýne. PSG pritom hral od 32. minúty bez prísne vylúčeného Ibrahimoviča, napriek tomu mal v predĺžení viac síl ako súper a na gól Hazarda dokázal "zlatým" postupovým zásahom odpovedať Silva.

Priaznivú klímu v tábore PSG narušila necelých 48 hodín pred zápasom s Chelsea videonahrávka obrancu Sergea Auriera umiestnená na sociálnej sieti, v ktorej reprezentant Pobrežia Slonoviny homofóbnymi vyjadreniami osočil trénera Blanca, argentínskeho spoluhráča Angela Di Mariu nazval "klaunom" a nevyberavým spôsobom sa vyjadril aj o ďalších kolegoch - Salvatorem Siriguovi, Gregorym van der Wielovi a tiež o Ibrahimovičovi. Vedenie PSG hráča, ktorý sa už ospravedlnil za svoje konanie, okamžite suspendovalo a vyradilo z kádra na zápas s Chelsea. Na pravom kraji obrany by ho mal zastúpiť Marquinhos, čím by skompletizoval štvorčlennú brazílsku zadnú líniu.

Chelsea si cez víkend zgustla na Newcastli United, ktorý rozprášila 5:1, no prišla o zraneného stopéra Johna Terryho. Nad štartom skúseného kapitána visí otáznik, rovnako tak nad účasťou brazílskeho virtuóza Oscara, pre kartový trest je vylúčený štart srbského defenzívneho stredopoliara Nemanju Matiča i zraneného francúzskeho stopéra Kurta Zoumu. "Keď predvedieme taký sebavedomý výkon ako proti Newcastlu, nie sme bez šance ani proti Parížu, hoci je favoritom. PSG má veľmi silné mužstvo, ktoré v tejto sezóne neprehráva," uviedol Guus Hiddink, ktorý pred Vianocami nahradil na trénerskom poste Joseho Mourinha. Portugalčan skončil po sérii nepresvedčivých výsledkov - s mužstvom síce obsadil prvú priečku v G-skupine LM, no v domácej súťaži okupovala Chelsea nedôstojné poschodia tesne nad hranicou zostupu.

Zenit Petrohrad prešiel skupinovou fázou ako nôž maslom. H-skupinu vyhral so ziskom 15 bodov a v predstihu si zaistil osemfinálovú miestenku. Jeho nevýhodou v "prvom kole" vyraďovačky bude nedostatok zápasovej praxe. Ostrý súťažný zápas totiž odohral ruský tím naposledy 9. decembra proti Gentu (1:2). Kouč André Villas-Boas sa však neobáva: "Absolvovali sme kvalitnú zimnú prípravu a odohrali sme zápasy s ťažkými súpermi. Hráči sú pripravení, nemôžeme sa vyhovárať na systém, ktorý je takto nastavený už roky. Naším cieľom je pobiť sa o historický postup do štvrťfinále," vyhlásil Portugalčan na lavičke Zenitu, ktorý dokonale pozná herný štýl Benficy. "Možno je to mierna výhoda, ale taktika je jedna vec a realizácia pokynov od hráčov na ihrisku druhá. Navyše vo vyraďovacej fáze musíte byť prezieraví. Vieme, že kľúčom k úspechu bude okrem skalopevnej obrany aj to, aby sme boli nebezpeční v útoku," dodal Villas-Boas.

Benfica si s FC Porto predohrala ligový šláger už v piatok a prehrala 1:2. Nálada v tíme tak nie je najlepšia, lisabonský klub prišiel o 11-zápasovú víťaznú šnúru v najhoršom možnom čase. "Každá prehra zamáva sebavedomím mužstva. Ale domáca súťaž je niečo iné ako Liga majstrov. Myslím si, že na mužstve nezanechá prehra s Portom stopy. Skôr by ma potešilo, keby mala motivujúci efekt," konštatoval tréner Benficy Rui Vitoria. Oba tímy trápia problémy so zranenými hráčmi, na strane Benficy nebudú k dispozícii Luisao, Pedro Rebocho, otáznik visí nad Ljubomirom Fejsom a Lisandrom Lopezom. Zenit pricestuje do Lisabonu bez Viktora Fajzulina, Vjačeslava Malafejeva, Igora Smoľnikova, otáznik visí nad Aleksandrom Riazancevom.

Liga majstrov - 1. zápasy osemfinále /UTOROK 16. februára, 20.45 SEČ/:

PARÍŽ SAINT-GERMAIN - CHELSEA LONDÝN
/rozhodca: Carlos Velasco Carballo (Šp.)/
predpokladané zostavy:
PSG: Trapp - Marquinhos, Silva, Luiz, Maxwell - Verratti, Motta, Matuidi - Lucas, Ibrahimovič, Di Maria
Chelsea: Courtois - Ivanovič, Cahill, Terry, Azpilicueta - Fabregas, Mikel - Hazard, Willian, Pedro - Costa

BENFICA LISABON - ZENIT PETROHRAD
/rozhodca: Gianluca Rocchi (Tal.)/
predpokladané zostavy:
Benfica: Cesar - Silvio, Lopez, Jardel, Eliseu - Sanches, Samaris - Guedes, Jonas, Gaitan - Mitroglou
Zenit: Lodygin - Aňukov, Garay, Lombaerts, Criscito - Neto - Danny, Witsel, Šatov - Dzjuba, Hulk